Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,860 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • antikoncepcia

    , Autor: viki927

    Dobrý deň, stalo sa mi omylom že som vzala tabletku neurotp retart 500 ktora znizuje ucinnost antikoncepcie.Pohlavny styk prebehol asi 0 1:00 v case kedy som vzala tabletku antikoncepcie -plu davku hormonov a vecer o 22:30 kedy som mala zobrať dalsiu tabletu antikoncepcie, ktoru somm aj vzala stal tento omyl.Teraz mi mala dojsť menstruacia ale bolo to take spinenie 3.deň od vynechania prislo trosku krvacania a potom na 4. deň vecer prislo normalne krvacanie ale na dalsi den už zase nic. Test som robila na 6. a 10. den od styku a bol negativny.Ale stále pocitujem pobolievanie laveho vajecnika, prsia nemam citlive.Možem byť tehotna?Antikoncepiu beriem stale pravidelne o rovnakom case.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak som dobre pochopil a tabletku Neurotop Retard ste užili až skoro deň po pohlavnom styku, počas ktorého ste boli chránená, nemyslím si, že ste tehotná. Krvácanie z vysadenia počas 7 dňovej pauzy môže byť od slabého zašpinenia až po 3 dňové krvácanie, takže aj v tomto je to vo vašom prípade v norme. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • antibiotikum

    , Autor: 123

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ze ak som uzila jednorazovu davku antibiotika Monural (3g), ako dlho je potrebne pouzivat aj inu metodu antikoncepcie ? pretoze vraj je to antibiotikum velmi slabe, tak ci to ma nejaky vplyv na ucinok HAK

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Monural by sa nemal podávať súbežne s liekmi proti zrážaniu krvi a liekmi na podporu pohyblivosti žalúdka a čriev. Nemám vedomosť o tom, že by Monural nejakým zásadným spôsobom ovplyvňoval účinok hormonálnej antikoncepcie, preto si myslím, že doplnková forma antikoncepcie nie je potrebná.

  • Vynechaná tabletka a nechránený styk

    , Autor: Domča

    Dobrý deň,pred týždňom v sobotu,kedy som išla užiť tabletku HAK určenú na ten deň,som zistila,že som zabudla užiť piatkovú tabletku.Užila som teda dve naraz a pokračovala som ďalej v správnom užívaní HAK.Zabudla som ale,že nasledujúcich 7 dní sa mám chrániť a dnes som mala s priateľom nechránený pohlavný styk,kedy do mňa aj ejakuloval.Síce dnes už je 8.deň,ale aj tak mám stres a obavy.Mám pre istotu užiť ,,núdzovú tabletku" Escapelle alebo mám zostať pokojná?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste nemali nechránený pohlavný styk 7 dní od zabudnutia a následného užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie a tabletky ste od zabudnutia užívali pravidelne, 7 dňová doba prešla, teda mali by ste už byť chránená. Podľa môjho názoru môžete byť pokojná a do budúcna si dávať pozor na zabudnutie a užívať hormonálnu antikoncepciu pravidelne. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v pupku a v okoli

    , Autor: Barbora

    Dobrý deň som v 31tt a z času na čas pociťujem pichlave bolesti v okoli pupka , placenta je na prednej hornej stene
    Take bolesti tupé pichlave
    Pupok je na dotyk veľmi bolestivý :-)))
    A okolie tak isto
    Môžem sa opýtať , čo môže byť príčinou ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, vrchol tela maternice je teraz cca vo výške pupka, čo môžete pociťovať ako občasné pichanie. Niekedy sa pichanie a bolesť v pupku v tehotenstve spája so zápalom slepého čreva, ale podľa mňa by boli bolesti intenzívne a časté a bolesť by sa postupne premiestňovala do oblasti pravého podbruška, ale takto cez počítač na diaľku sa bližšie vyjadriť neviem. Ak sa Vám niečo nezdá, alebo budú bolesti pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cytologia, konizácia

    , Autor: Nikoletta

    Dobrý deň. Ďakujem za predošlú odpoveď. Áno, môj gynekológ ma posiela do Šace na objednanie zákroku (konizácia) . Zaujíma ma či sa to musí urobiť pod celkovou narkozou? A či sa to dá riešiť aj ambulantne v Šaci či v Košiciach? Nechcela by som ležať v nemocnici keď to nieje nutné. Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, výkon sa robí v celkovej narkóze, inak sa to urobiť nedá. Hospitalizácia je nutná. Robíme to bežne aj na našej klinike v Šaci, jeden deň Vás na obed príjmeme, ďalší deň doobeda sa urobí výkon a na ďalší deň by ste mohli ísť domov.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Sofia

    Dobrý deň. Potrebujem pomoc ohľadom užívania antikoncepcie. Skončila som s užívaním prvého blistra, ale zabudla som si označiť kedy (neviem či v utorok alebo stredu). Je to nezodpovedné a sama som naštvaná ale zaujíma ma, čo by sa stalo, ak by som si prvú tabletku z druhého blistra náhodou nezobrala na 8smi ale 9 deň ? Vopred pekne ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak si nie ste istá, radšej užite tabletku hormonálnej antikoncepcie o deň skôr ako neskôr. V opačnom prípade by som prvých 7 dní odporúčal užívanie aj doplnkovej mechanickej formy antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK

    , Autor: 123

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ze ak beriem antikoncepciu Belara a vynechala som jednu tabletku (v poradi 15tu) a zobrala som ju az po viac ako 12tich hodinach a o par hodin nato dalsiu, urcenu na ten konkretny den s tym, ze som za nasledujucich 7 dni dobrala toto balenie, mala by som vynechat 7 dnovu pauzu medzi tymto a nasledujucim blistrom antikoncepcie ? A este ked som 3 dni po vynechani tabletky zobrala jednorazovu davku antibiotika Monural (3g), ako dlho je potrebne pouzivat aj inu metodu antikoncepcie ? je potrebne uzivat tuto inu metodu aj ked uz pojde o novy blister ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak dôjde k vynechaniu tabletky hormonálnej antikoncepcie a jej užitie po viac ako 12 hodinách, nasledujúcich 7 dní je nutné užívať aj inú formu antikoncepcie (kondóm). Nemusíte vynechať 7 dňovú pauzu medzi blistrami. Ak od zabudnutia tabletky a oneskoreného užitia už ubehlo 7 dní, počas ktorých ste nemali nechránený pohlavný styk, ste chránená. Za predpokladu, že budete užívať hormonálnu antikoncepciu pravidelne a načas, počas užívania nového blistra nemusíte užívať doplnkovú formu antikoncepcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cytologia

    , Autor: Nikoletta

    Dobrý deň. Prišli mi výsledky z LBC cytologia.Interpretacia výsledkov :non-neoplasticky nález nenadorove bunkove zmeny, metaplazia, epitelialne bunkove abnormality, atypicke dlazdicovite bunky, high grade skvamozna intraepitelialna lezia, HSIL, CIN 2 CIN 3.Prosim o váš názor ako postupovať v liečbe. Mám 34 rokov, 6 ročné dieťa. Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v takomto prípade sa odporúča biopsia, presnejšie konizácia s kyretážou a na základe výsledkov histológie sa určí další postup. Váš obvodný gynekológ by Vás mal poslať do nemocničného zariadenia, kde Vás objednajú na spomínaný operačný výkon.

  • Poraďte

    , Autor: Lucia

    Dobrý ja by som sa chcela opýtať mám taký problem.bola som u ginekologa lebo som často močila a mala trošku pálenie a postipkovanie v pošve tak preto že som tehotná mi predpísal rozalgin vybrala a užila ticho 5 nadobiek ale keď vybrala tak po pár dňoch zase to začalo ale môj lekár mal dovolenku tak kúpila zase a vyplachovala volala svojmu lekárovi zase tam nebol tak som sa nahnevala a našla nového a povedala aký mala problém vypočul má ale neskontrolival či mám naďalej ten zápal či nie len opýtala či mám výtok ja že ano ale už ne taký hrutkoviti ale ze mám a že deň pred tím tak strašne cikala sa utekal moc preto utekala k inému lebo zľakla som prvorodička a mám strach predpísala mi clotrimazol no a mám strach či ti užiť či ne ked som 4 mesiaci

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, skúste používať vaginálne probiotiká, vaginálne výplachu prípravkom Clogin. Clotrimazol môžete užívať. V príbalovom letáku sa asi dočítate, že ako preventívne opatrenie sa prípravok neodporúča užívať v prvom trimestri tehotenstva, ale nepoznám štúdiu, ktorá by dokazovala nepriaznivý vplyv Clotrimazolu v tehotenstve. Skúste piť urologických čaj, aspoň pol litra na deň. Pri pretrvávaní ťažkosti navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antibiotiká nereagujú

    , Autor: Jana

    Dobrý deň. Pred týždnom som mala zápal močových ciest. Brala som antibiotiká ktoré mi však nezaberali. Rozhodla som sa ísť ku gynekológovi po neutíchajúcich bolestiach v podbrušku a silného výtoku. Gynekológ mi povedal, že mám s najväčšou pravdepodobnosťou zápal maternice. Predpísal mi antibiotiká (doxycycline 100). Po troch dňoch uzívania antibiotík bolesti a silný výtok neprestávali tak som musela isť znova. Robil mi sono a povedal že mám dobrať antibiotiká a počkať že zvyčajne po troch dňoch zvyknú zabrať. Teraz po dobratí bolesti nemám ale výtok nezmizol akoby neragoval na antibiotiká. Výtok mám silný vodnatý bieložltý. Po kultiváciach a cytologických vyšetreniach bolo všetko v poriadku. Beriem vaginálne probiotiká, použivam niekedy vaginálne výplachy. Neviem čo to može znamenať. Viem že takýto výtok normálny nieje a viem že sa nedá moja diagnoza určiť takto ale už som zúfalá. Je možné že možem mať rakovinu krčka maternice ? V januári by som chcela podstúpiť testy. Ďakujem pekne a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak bola cytológia z výteru z krčka maternice v poriadku, nemusíte sa obávať. Čo sa týka výroku, je to veľmi nešpecifický klinický príznak. Závisí od mnohých okolnosti. Niekedy môže byť po doužívaní antibiotík ako prejav dysbalancie pošvovej fluóry. Odporúčam užívanie už Vami spomínaných vaginálnych probiotík, vaginálne výplach Cloginom a možno by bolo dobre vyskúšať skusmo užívanie vaginálnych globúl Macmiroru. Výtok si treba odsledovať. Pri pretrvávaní ťažkosti by som skúsil zopakovať výter z pošvy. O ďalšom postupe sa poraďte so svojim obvodným gynekológom a v prípade ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte.

  • menstruacia

    , Autor: viki927

    Dobrý den, chcela by som sa opytat ci je v poriadku mat slabu menstruaciu na 3. den pauzy a slabe bolesti,trvala asi jeden den a predtym to bolo asi 2 dni spinenia teda hnedeho alebo ruzoveho vytoku.Test som si spravila na 3. den od vynechania antikoncepcie pocas pauzy kedze som poriadnu menstruaciu nedostala.Vysiel negativny. bol robeny od stykov na 10. a 6. den. Mozem povazovat ze je vsetko v poraidku a nie som tehotna?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je normálne, ze menštruácia je počas užívania antikoncepcie slabšia, niekedy iba vo forme dňového špinenia. Nemusíte sa znepokojovať, pri pravidelnom užívaní hormonálnej antikoncepcie a dodržiavaní všetkých zásad a odporúčaní je pravdepodobnosť otehotnenia malá. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK Daylette

    , Autor: sona

    Dobry den,
    chcem sa spytat ak som neuzila tabletku c.7 z dovodu, ze mi vypadla a stratila sa, ale v zauzivanom case som namiesto toho uzila tabletku z dalsieho dna, je bezpecnost antikoncepcie zachovana ? Pytam sa kvoli tomu, ze v pribalovom letaku je naznacene, ze jednotlive tabletky neobsahuju rovnake mnozstvo ucinnej tlatky, v SPC o tom zmienka nie je....vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste postupovali Vami uvedeným spôsobom, účinnosť hormonálnej antikoncepcie je zachovaná, pokračujte v užívaní tabliet, cyklus ale budete mat 27 dňový, teda menstruacia Vám pride o den skôr. Prvý 24 tabliet obsahuje účinne látky, posledné 4 nie. Vy užijete tento mesiac len 23 účinných tabliet a 4 placebo. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zrasty?

    , Autor: Lopuska

    Dobrý večer, pred ôsmimi rokmi som porodila sekciou, do 24h po nej ma operovali ešte dvakrát pre silné krvácanie. Podstúpila som odstránenie maternice a následnú revíziu pahýla pošvy.
    Asi pred tromi, štyrmi rokmi ma začalo pobolievať na pravej strane podbruška. Myslela som si, že mám problém s vaječíkom a opakovane som navštívila moju gynekologičku, ktorá nezistila nič zvláštne. Bolesti sa ozývajú čoraz častejšie, sú silnejšie, pichavé, ťahavé, rezavé. Dá sa to vydržať, ale keď ma to bolí, dosť ma to znepokojuje, keďže neviem, čo to je. 5.8.2016 som bola na vyšetrení brucha u chirurga, nič sa nezistilo. 23.8.2016 som bola na USG vyšetrení brucha, takisto bez nálezu. Na pravom vaječníku mám cystu, podľa gynekologičky by mi však bolesti nemala spôsobovať. Moja otázka je: môžu to byť zrasty? Pýtala som sa na to každého z lekárov, ale vyjadrili sa neurčito. Chápem, že na diaľku sa diagnóza stanoviť nedá, rada by som však aspoň vedela, kam sa mám obrátiť ďalej. Môj praktický lekár ma posiela znova na chirurgiu, podľa neho to môže byť pruh. Ďakujem!

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, po každej operácii dochádza k tvorbe zrastov, a to v rôznej miere. Jednoznačnú odpoveď na Vašu otázku dá diagnostická laparoskopia, prípadne ešte predtým doplňujúce neoperačné zobrazovacie metódy CT alebo MRI brucha, kde sa po dôkladnom popise môže potvrdiť alebo vyvrátiť aj domnienka Vášho obvodného lekára. Možností možných príčin Vašich ťažkostí je viacero. Je tu aj možnosť kombinácie ako aj gynekologických, tak aj chirurgických príčin Vašich ťažkostí a v takom prípade po ich potvrdení je nutná operačná medziodborová spolupráca vrámci jedného operačného výkonu.

  • HAK Dienorette

    , Autor: 123

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, že od koľkého dňa cyklu je antikoncepcia účinná. Beriem prvé balenie, prvý blister. Zatiaľ som užila 3 tabletky a chcela by som vedieť, že odkedy som chránená. V príbalovom letáku písali: “Pri dodržaní pokynov Vás tablety ochránia pred neželaným tehotenstvom od prvého dňa užívania.” Pán doktor mi povedal, že budú účinnejšie až po 2.-3. dni užívania. Chcela by som počuť aj váš názor. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste užili prvú tabletku v prvý deň menštruácie, ste chránená od prvého dňa užívania, to znamená že už aj dnes. Ak na 2 - 5 deň menštruácie, tak až po týždni. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Uhniezdenie vajíčka

    , Autor: Viki505

    Dobrý deň
    Chcela by som sa na niečo opýtať. S priateľom sa snažíme o bábätko. Pohlavný styk bol len raz, 07.11. V sobotu, 24.11. som si robila test a bol pozitívny. Dnes, 28.11. mi môj gynekológ robil vaginálny ultrazvuk a zobral krv na hcg. Tvrdil, že ešte nič nie je vidieť, pretože plod ešte nie je uhniezdený v maternici. Zistil mi akurát cystu. Chcem sa opýtať, je naozaj možné, že plod ešte nebol dnes uhniezdený aj napriek tomu, že od soboty mám 5 pozitívnych testov a že od možného oplodnenia už prešlo 21 dní? Alebo sa lekár mýlil a k uhniezdeniu už prišlo? Kedy podľa vás mohlo dôjsť k uhniezdeniu vajíčka, ak posledná menštruácia začala 25.10 a jediný pohlavný styk bol 07.11.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v tak nízkom predpokladanom týždni tehotenstva na ultrazvuku ešte nemusí byť vidieť nič, dôležitá je hodnota beta HCG a dynamika jej rastu, ako aj kvalita USG sondy. Ak viete presný deň oplodnenia, vychádza to na 3 týžden. Zárodok môže byť už uhniezdený v dutine maternice ale nemusí ho byť vidieť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 4860