Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,722 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Meskajuca menštruácia

    , Autor: Daniela1988

    Dobrý den, chcem sa vás opýtať.. poslednú menštruáciu somala 12.9 . Cyklus mám tak 31 dňový ..15 septembra som bola u gynekologickú že mi neprišla menštruácia a mala som aj zápal.. urobila mi výter a povedala že mňa zápal na krčku.. že mám tu ranku.. mala som ju už pred tromi rokmi.. zrobila mi aj sono..a povedala že sliznica je vysoko či ako to a že do týždňa mi už príde určite.a maternicu som mala čistú nebolo tam žiadne cisty nič. . ale teraz v stredu som už začala špiniť krv.. u mňa to je normálne tri dni pred menštruáciou spinim. Ale dnes je 20 a ešte stále ju nemám.. . Beriem tabletky zo spodu betadine.. ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, aj pri pravidelnej menštruácii sa u ženy stane, že menštruácia mešká. Môže to byť spôsobené rôznymi faktormi a okolnosťami, stresom ale aj tehotenstvom. Z Vášho popisu mi nie je celkom jasné o aký zápal ide, či sa nejedná o ektrópium. Ak je endometrium, teda sliznica dutiny maternice vysoká a tehotenstvo je vylúčené, je predpoklad, že by sa menstruácia mala dostaviť v dohľadnej dobe. Betadine je dezinfekčná latka, na menštruáciu vplyv nemá. Počkajte este pár dní, ak sa meštruácia nedostaví, teda bude meškať 10 dní a viac, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Oligohydramion

    , Autor: Lucka

    Dobry den,chcem sa opytat som v 35+4 tt a pred tyzdnom mi diadnostikovali tazky oligo 4-5, s cim som aj hospitalizovana, moje dietatko je aj koncom panvovym ulozene a som prvorodicka,chcem sa Vas opytat,na tejto stranke mama a ja som sa v sekciu poradna docitala ze ak je malo vody a KP tak hrozi deformacia hlavicky,nozicky alebo inej casti tela,tu mi doktori tvrdia ze nieco take nie je mozne uz v mojom tyzdni tehotenstva tak neviem ,prosim Vas ,ktore je pravda? A este chcu ma nechat cakat este mesiac do porodu a chcu aby som rodila prirodzene napriek tomu ze mam malivko vody a babo je KP je tento postup prosim spravny????
    Dakujem S pozdravom Lucia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak máte diagnostikovaný Oligohydramnion, neznamená to, že dieťatko bude mať deformáciu časti tela. Toto je však možné a pravdepodobnejšie v skoršom štádiu tehotenstva. Ešte nie ste v ukončenom 36. týždni tehotenstva, ak je to možné a prietoky (to ako je plod vyživovaný) sú v poriadku, ešte by som pár dní počkal. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa dá tehotenstvo ukončiť, ak je to nevyhnutné a indikované. Čo sa týka vašej situácie, ak ste prvorodička a plod je otočený zadočkom, spĺňate indikáciu pre ukončenie tehotenstva Cisárskym rezom.

  • RVF uteri

    , Autor: Nika27

    Dobrý deň. Chcem sa opýtať na môj problém.Niekedy som mávala občas zápal,cystu ale stále sa to nejak pomocou liekov ustálilo a bolo dobre.Minulého roku asi v Novembri 2017 to začalo.Moje problémy,ktoré trvajú dodnes.Začalo ma pobolievať v panve,v brušku,v krížoch,bolestivý pohlavný styk, žltý výtok a nepravidelná menštruácia.Dosť často som unavená.Odpoveď lekárky:zmente polohy pri sexe.A na výtok mi dala nejaké čipky.Kôli bolestiam už rok s priateľom nemáme pohlavný styk.Na kontrolu ma objednala až v Decembri čo mi robila hneď aj preventívnu prehliadku.Bol mi zistený zápal v krčku maternice.Predpísala mi Betadine čapíky a Duphaston na úpravu menš.cyklu.Február 2018 bola kontrola s výsledkom pretrvávajúci zápal.Predpísala mi dve balenia Duphaston znova.Antibiotiká žiadne. Zmenila som si lekárku v apríli tohto roku nakoľko mi už nevedela pomôcť a stále ma len odbíjala akoby som bola hypochonder.Nová lekárka mi urobila všetky potrebné vyšetrenia.Výsledky krvi v norme,v moči stopy hnisu,hormóny v norme,výtery z pošvy v norme a pretrvavajúci zápal v krčku maternice.Poslala ma na odborné vyšetrenie 3D ultrazvuk ktorý bol až v auguste. :
    USG vyšetrenie vag.sondou : Dg: N94.9
    Uterus v RVF,veľkosti 7,32 x 4,35 cm,uterus je sinistropovaný.
    3D USG: normály tvar plášťa aj dutiny maternice.
    Endometrium: homogénne,1,02 cm
    ĽO: veľkosti 4,17 x 2,15 cm,DF 1,72 cm, sa nachádza za uterom,nefixované voči uteru, avšak s minimálnou pohyblivosťou voči nástennému peritoneu.
    PO: veľkosti 2,68 x 1,61 cm ,s primeranou folik.aktivitou,mobilné,nefixované,je v typickej lokalizácií.
    V CD je voľná tekutina,avšak pozápalové pseudocyty nepozorujem.
    Záver: RVF uteri s výraznou dislokáciou smerom doľava a čiastočnou fixáciou ľavého ovária.
    Odporúčil mi diagnostickú laparoskopiu.Povedal mi že môže to byť následkom neliečeného zápalu, ktorý trvá dodnes a že sa mi ani nečuduje že mám bolesti. Bola som na ňu objednaná v septembri.Ochorela som takže ma museli preobjednať a termín mám až v polovičke Novembra. Je toho viac čo by som vám napísala ale bolo by to ešte dlhšie ako to je teraz.Neviem čo si mám o tom myslieť a aj o tzv. ,, liečbe'' čo mi dávali doposiaľ, mám sa niečoho obávať ? Bolesti v podbrušku mávam dodnes, taktiež žltý výtok dennodenne, a o bolestivej menštruácii ani nehovorím. Deti ešte nemám ale plánujem do budúcna.Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nie je v mojej kompetencii sa vyjadrovať o postupe Vašej liečby, nepoznám okolnosti ani výsledky vyšetrení. Každopádne by som odporúčanú laproskopiu absolvoval. Je možné, že máte endometriózu a pozápalové zrasty, spomínané príznaky by to aj vysvetľovali, ale posúdiť to len na základe Vami spomínaných ťažkostí sa len tak nedá. Ak sa vytvorili zrasty v dutine brušnej, operačne sa dajú odstrániť. Ak sa jedná o endometriózu, najlepším liekom je tehotenstvo. Nechcem však predbiehať. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Tvrdnutie brucha

    , Autor: Kristína

    Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa Vás opýtať, som v 25tt a v noci mi často tvrdne brucho. Zobudím sa na to že ho mám celé stvrdnutie,prosím Vás čím to môže byt? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tvrdnutie podbruška je spôsobené dráždením maternice., prejavujúce sa hlavne večer a v noci. Určite si však nehladkajte bruško, dráždite si tým maternicu a stimulujete kontrakčnú činnosť. Ak je tvrdnutie podbruška pravidelné, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Váš stav posúdi a nasadí liečbu, prípadne Vás odošle na vyššie pracovisko.

  • Menzes

    , Autor: Len Tvoja

    Dobry den v cera v noci.som.sa zobudila..na ako bi tlak.podbrucho.alebo co neviem.presne ako.to.opisat neviem co to bolo.ale moze bit to ze sa nevie spustyt menzes dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tlaky v podbrušku môžu byť spôsobené viacerými okolnosťami a príčinami. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelni menzes

    , Autor: Len Tvoja

    Dobry vecer mam.taki problem ... posledne dve mesiace mam nepravidelni menzes stale mi meska bola som.u doktora povedal mi.ze su to hormoni dal mi antikonepciu..ze.ked mi.pride menzes prvi den.mam.zacat brat tak pred 4dnimi.mi.prisiel menzes slabi ako prvi den dala som si liek.. a od vtedi mam.len.hnedi vitok a slabe.krvacanie uz 5.den ... mam.to povezovat za MS ? Ci.
    MS Len pride dakujem pekne za odpoved mam 27 rokou

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, niekedy sa stane, že občas menstruácia mešká alebo príde o pár dní skôr aj u ženy s pravidelným menštruačným cyklom. Môže to byť spôsobené hormónmi, stresom, nadmernou záťažou,... Pri užívaní hormonálnej antikoncepcie zvykne byť menštruácia slabšia, špinenie si odsledujte a pokračujte v liečbe. Nemyslím si, že citrón zásadným spôsobom narušil Váš menštruačný cyklus. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Lenka

    Dobrý deň. V marci sme mali s manzelom nechraneny pohlavny styk. Na dalsi den som uzila tabletku ecapelle cca 9 hodin po styku nakoľko druhé babatko sme sice plánovali ale o nieco neskôr. Nasledne mi však neprišla menstrucia a urobila som si tehotenský test. Bol pozitívny. Vsetko sme prijali tak ako bolo a zacali sme sa tesit. O par dni vsak som dostala hnedy vytok. Isla som pre istotu na pohotovosť kde v maternici nic nevideli a hospitalizovali ma s podozrením na mimomaternicové tehotenstvo. V maternici sa nic nezjavovalo a ja som zacala mat bolesti v lavej strane. Jeden den mi nieco nasli na maternici a poslali ma na kyretaz. Po kyretazi mi vsak stuplo hcg . Tak vraj je to mimomaternicove. Pichli mi teda injekciu methotrexate. Chcem sa vas spytat. Je mozne ze som si to mimomaternicové sposobila tou tabletkou? Rozhodli sme sa pre druhé babatko a ja sa touto otazkou stale viac a viac trapim. A je mozne ze ak to bolo mimomaternicové aj tak nevideli plod vo vajickovode? Vraj tam bola nejaka masa niecoho a preto som mala tie bolesti

    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, žena si sama mimomaternicové tehotenstvo spôsobiť nevie, ani spomínaná tabletka. Závisí od týždňa tehotenstva v ktorom ste boli, aby bolo vidieť plodové vajce. Nie je vždy vidieť štruktúry vo vajíčkovode. Ak sa vysloví podozrenie na mimomaternicove tehotenstvo vo vajíčkovode a vykoná sa kyretáž a napriek tomu betaHCG stúpa, vykonáva sa laparoskopia a pripadne sa odstraňuje vajíčkovod presne kvôli bolestiam a riziku prasknutia vajickovodu a silnému krvácaniu. Dôležité je odsledovať hladinu betaHCG až do nuly a až tak plánovať ďalšie tehotenstvo.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Katarina

    Dobry den
    Chcela by som sa opytat ako dlho zena moze uzivat antikoncepiu bez prestavky. 10 - 20 rokov, "cely zivot?"
    Chcela som vysadit atk nech sa telo trosku ocisti ale ked citam co vestko sa po vysadeni udeje. Hlavne ze plet bude velmi aknoza a moze sa to prejavit aj na dekolte a chrbte. Nechcem vkuse brat tabletky ale nechcem zase byt cela plna vyrazok. Co mam robit? Neviem sa rozhodnut a asi potrebujem pocut co robit. Dakujem pekne

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nie je presne jednoznačne dané ako dlho môže maximálne žena užívať antikoncepciu, ale väčšinou žena chce časom otehotnieť a mať deti, tak antikoncepciu vysadí. Neviem aký typ antikoncepcie užívate. Spomínané príznaky po vysadení sa nemusia prejaviť, nemusíte sa obávať. Navštívte Vášho obvodného gynekológa a dohodnite sa s ním na ďalšom postupe.

  • Účinok

    , Autor: monca241290

    Dobrý večer, dnes mám 4 deň prestávku a lekárka mi nasadila antibiotiká Zinnat 500mg mám ich do piatku. Chcem sa spýtať či tieto antibiotiká znižujú účinok antikoncepcie. A ak áno koľko mám používať inú ochranu keď v piatok zároveň začínam aj s novým balenim antikoncepcie? Ďakujem
    S pozdravom

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Zinnat mierne znižuje účinky antikoncepcie, ale riziko zlyhania je malé. Zívisí aj na dni cyklu ako aj na dávke antibiotík. Pokračujte v užívaní antikoncepcie podľa plánu. Doplnkovú antikoncepciu užívať nemusíte. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dátum počatia

    , Autor: Jana

    Dobrý deň, som približne v 14gestacnom týždni. Trápi ma otázka dátumu počatia môjho prichádzajúceho potomka. Dňa 8.10.2018 mal plod CRL 58. Posledná menstruacia bola približne 11./13.jul - ale skôr 11.7.2018. Cyklus mávam nepravidelný, variruje medzi 23/30 dňami. Na styky si nepamätám ... Vašou odpoveďou mi uľahčite toto neľahké obdobie kedy tapem v neistote ...
    S pozdravom JM

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, podľa poslednej menštruácie 11.07.2018 Vám termín pôrodu vychádza na 17.04.2019, teda dnes je to 13+5 tg, podľa 13.07.2018 na 19.04.2019 a teda dnes je to 13+3 tg. T.č. ste v 14. týždni tehotenstva. Ak však máte menštruačný cyklus nepravidelný, termín pôrodu určujeme podľa prvotrimestrálneho USG vyšetrenia v 10 - 12 tg. Podľa CRL spred týždňa ste dnes 13+2 tg, takže to viacmenej sedí, termín pôrodu podľa toho vychádza na 20.04.2019. Nemusíte sa stresovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach neváhajte kontaktovať Vášho obvodného gynekológa.

  • Menstruacia

    , Autor: Veronika

    Dobry den, chcela by som sa spytat. Beriem antikoncepciu. Pred par dnami mi skoncila menstruacia a tak som zas zacala brat tabletky. No mali sme toho v praci vela a tak som zabudla a tri dni som vynechala a vyzera to tak ako by sa mi znova spustila menstruacia. Viete mi prosim poradit?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, neviem presne ktorú hormonálnu antikoncepciu beriete, to je dosť podstatné.Na trhu je viacero typov a druhov či už kombinovanej antikoncepcie, alebo antikoncepcie obsahujúcej iba gestagén. Väčšinou sa začínajú tabletky brať v prvý deň menštruačného cyklu. Ak ste vynechali tri tabletky, chránená teraz nie ste! Neviem kedy presne Vám skončila menštruácia. Ak ste začali znova špiniť a menštruácia Vám skončila pred 2 - 5 dňami, začnite s užívaním antikoncepcie, ale musíte myslieť na to, že prvých 7 dní chránená nie ste a pri styku treba použiť aj mechanickú formu antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám antikoncepciu predpísal a ktorý Vás najlepšie pozná. Do budúcna dbajte na pravidelné užívanie antikoncepcie.

  • chemikalie

    , Autor: Lucka

    Dobry den,
    Chcem Vás velmi pekne poprosiť o odpoved. Moja sestra (15rocna) omylom namiesto tablet na vodny kamen Pulirapid, nalievala do pradla Pulirapid odstranovac vodneho kamena (modry obal, 750ml flaska). Že vždy cca pol uzavera. Nevšimla si, že do prania je iný prostriedok a tento vôbec do práčky nepatri. Ja som jej povedala, nech tam dáva aj ten modrý pulirapid na vodný kameň, vôbec by ma nenapadlo, že tam toto bude nalievat.
    Chcem sa spýtať, mozu nejaké chemikalie z tohto prostriedku (prip. po zmiešani s pracim práškom) po oprani ostat v prádle a dostat sa pokozkou do tela a v pripade tehotnej zeny, mozu nejak poskodit babetko? Som v 5 mesiaci tehotenstva a sestra to takto zevraj perie uz dlho. Na nete som nenašla, že by to malo mutagenne účinky,... Môže to poškodiť plod pri takomto pouziti?
    Celkom ma to vystrasilo.

    Dakujem Vam velmi pekne.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nepoznám presné zloženie prípravku, ale osobne si myslím, že by to vplyv na plod mať nemalo. Toto je skôr otázka na výrobcu. Podľa mňa sa ale nemusíte obávať. Používajte pracie prostriedky ako aj odstraňovač vodného kameňa podľa návodu na použitie.

  • Pohyby

    , Autor: Barbora

    Dobrý deň mám na vás otázku ohľadom pohybov plodí :-))) som prvorodicka take neviem ako to funguje ale isto to spomeniem pri najbližšej poradni Gyn .
    Niekedy sa stane to že maly kope od rana do večera neprezržite :-)) ale potom zas naopak že taký 2-3 dni nič že sa nehýbe a keď aj áno tak len tak slabulinko ako keby sa len mrvil :-)) som 25 tt .... je normálne aby si dieťa robilo takéto prestávky ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, aktivita plodu závisí od viacerých faktorov. Podľa toho, akú aktivitu robíte vy, čo konzumujete, koľko tekutín vypijete. Každý deň nemusíte pociťovať vyslovené kopanie, ale cítiť pohyby plodu už áno. Nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach však navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť

    , Autor: Lenka

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. Je mi to trochu trapne... Na dotyk ma bolí horná časť ženských partií. Deje sa mi to už 2x. Neviem čo s tým. Bojím sa to povedať mame.. Viete poradiť čo s tým ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, neviem koľko máte rokov a či už menštruujete alebo keď áno, tak ako dlho. Ak Vás bolia prsia, je to s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené hormonálnymi zmenami. Určite sa nebojte to povedať mame, prípadne navštíviť obvodného gynekológa.

  • Otáčanie maternice operačne

    , Autor: Samira

    Dobrý deň, pred rokom som absolvovala operáciu laparoskopicky pre podozrenie na endometriózu kvôli každodenným bolestiam. Endometriózu mi aj potvrdili. Keďže som mala otočenú maternicu dozadu a lekár vravel že to môže tiež spôsobiť bolesti v podbrušku tak mi ju obrátili a prišili. Po operácii som mala prišitú oblasť dosť bolestivú a aj teraz stále cítim ako keby som tam mala necitlivé a stŕpnuté občas bolestivé. Všade mi vraveli aj som sa dočítala že sa také ani nerobí. Chcela by som sa spýtať, ako dlho to môžem mať ešte citlivé? môžem bezproblémov cvičiť, dvíhať ťažšie veci? alebo sa mám ešte šetriť? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, maternica má dve základné postavenia, AVF - anteroversioflexio (u žien známe pod pojmom "maternica otočená dopredu") a RVF - retroversioflexio (u žien známe pod pojmom "maternica otočená dozadu"). Obidve postavenia sú fyziologické, prirodzené. Je pravda, že RVF postavenie je zriedkavejšie. Je to niečo ako pomer praváci - ľaváci. V minulosti sa predpokladalo, že RVF postavenie môže byť zodpovedné za neplodnosť alebo bolesti v podbrušku, ale už sa od tejto teórie upúšťa a v dnešnej dobe nemá zmysel upravovať postavenie maternice. Ak ste tento operačný výkon absolvovali pred rokom, už dávno je to zahojené. Šetriť sa už nemusíte., môžete cvičiť aj vykonávať všetky aktivity. Citlivosť podbruška pri diagnostikovanej endometrióze je väčšou pravdepodobnosťou ako "otočená" maternica. Neviem, či ste absolvovali liečbu endometriózy, možno by Vám pomohlo práve to. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 4722