Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,976 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Diastáza

    , Autor: Sisa

    Dobry den. Rada by som vedela vas nazor na diastazu. Mam rozostupenie priamych brusnych svalov, je to v norme na 2 prsty. Planujem otehotniet a mala som uz 3 potraty, chcem vylucict mozne ohrozenia aby sa to neopakovalo,(potraty boli kvoli neliecenemu trombofilnemu stavu a oslabenemu krcku) bola som aj na chirurgii a tam mi to neodporucali davat operovat ked som este nerodila. Za vasu odpoved dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, diastáza priamych brušných svalov tehotenstvo neovplyvňuje ale je ovplyvňovaná tehotenstvom. Môžete ju zmierniť cvikmi na to určenými, ale ak ste ešte nerodili, nemá to význam operačne riešiť, pretože by sa Vám to po pôrode vrátilo. Ak to nie je až také výrazné a nemáte žiadne ťažkosti, počkal by som a riešil to po šestonedelí. Do istej miery Vám subjektívne zlepší stav sťahovací pás.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Sandra

    Dobrý večer, chcem sa spýtať či je možné po dlhšom pravidelnom užívaní antikoncepcie ak je už pre mna slaba (ak je to možné)otehotnieť ? A kedy viem že mam zmeniť antikoncepciu ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, aj pri pravidelnom užívaní hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo možné. Pri dlhodobejšom niekoľko ročnom užívaní je riziko väčšie, ale neznamená to automaticky, že treba antikoncepciu zmeniť. Nemusíte sa doplnkovo chrániť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám po uvážení a konzultácii vie zmeniť hormonálnu antikoncepciu.

  • UZV v 13 tt

    , Autor: Catherine

    Dobry den,som v 13 tt a bola som na uzv. Su uvedene hodnoty v ramci normy? Niektore udaje neviem identifikovat. Dakujem
    CRL:7,5
    BPD:2,3
    FL:neuviedli
    Akcia:+
    Poloha:situs labilis
    Trofoblast:anterior
    NB:+
    NT:1,8 mm
    ICL:pritomna
    FHR: 163/min
    AFV v norme
    Cirkulacia:DV v norme, a vlna pozit.bez TC regurgitacie
    Zaver;graviditas intacta hebd.12+5
    TT podla PM:12+5
    TT podla UZ:13+4

    Dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, uvedené hodnoty sú v norme. Dané hodnoty sa týkajú dĺžky embrya, prítomnosti nosovej kosti, šírky šijového prejasnenia, polohy, pozície budúcej placenty a toku krvi veľkými cievami. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Atb počas tehotenstva

    , Autor: Ria

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa spýtať aj na Váš názor. Som v 8 týždni tehotenstva. Pravdepodobne keď som nevedela ze som tehotná brala som atb Cipronol. Moj lekár tvrdí že zatiaľ to vyzerá poriadku. Ale mám sebou len prvé vyšetrenie. Je možný nejakú zlý dopad na dieťa ? Mám sa obávať? Ďakujem za vás názor. Uvedomujem si že je to moja chyba. Mala som lekára upozornit asi že možno som tehotná. Ale v danej chvíli som si to vôbec nepripúšťala. Pekný deň

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Cirprinol nepatrí medzi antibiotiká, ktoré sú vyslovene zakázané počas tehotenstva. Nemusíte sa obávať a neobviňujte sa. Ak sa má niečo stať, tak sa stane a ak nie, tak nie. Pristupujte k tehotenstvu s pokorou, nie s výčitkami. Počas tehotenstva odporúčam absolvovať prvotrimestrálny (PTS) skríning v 10-13 TG, ako aj morfologický uktrazvuk v 20 TG a fetálny ultrazvuk v 30 TG. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zapalene medzi nohami u 3rocnej

    , Autor: mon.k

    Dcera ma medzi nohami zapalene. Ma to uplne cele cervene a nechce mi to ani ukazat co ju to boli. Tyzden ju uz kupem v kamilkach. Boli sme aj u pediatra ten odporucil kamilky a repik a canesten krem. Ten canesten nedavam neviem ci je to vhodne. Treba navsticit gynekologa ci opät zajst za pediatrom? Co by jej pomohlo?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Canesten krém je vhodný aj u detí od 2 rokov. Riaďte sa radami pediatra. Myslím si, že trojročné dieťa je vhodnejším pacientom pre pediatra, ale v prípade pretrvávania ťažkostí vyhľadajte detského gynekológa.

  • Menštruácia jeden deň

    , Autor: Daniela

    Dobrý deň, snažíme sa s manželom o bábätko, mávam pravidelný cyklus 28-29dni. Tento mesiac nastala ovulácia na 14den cyklu( meriam si BT). Menštruácia mi meškala tri dni,spravila som si tehu test a bol negatívny. Na piaty deň po meškaní (BT - 37,0) som dostala slabé krvácanie ,ktoré trvalo do dvoch hodín a potom už bez krvácania. Stále mám ešte mierne bolesti v podbrušku. Meriam si bazalnu teplotu a tá mi dnes čiže na 7den po meškaní menštruácie,klesla z 37,0 na 36,6. Test som si dnes nerobila. Je šanca ,že som tehu alebo nastal nejaký iný problem?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, veľa žien zažije počas svojho života tzv. biochemické tehotenstvo, nehovorím, že to je Váš prípad. Na základe bazálnej teploty Vám nepovie nikto, že ste tehotná, no nič nestratíte, keď budete dodržiavať režimové opatrenia. Pre definitívne potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Podviazanie vaječníkov

    , Autor: Andrea4578

    Dobrý deň mám 40 rokov som cca mesiac pred pôrodom druhého dieťaťa prvé som mala cisárskym a aj druhé bude mám hypertenziu podviazanie vaječníkov mám v tomto prípade zadarmo,dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, spĺňate kritériá pre sterilizáciu zo zdravotnej indikácie. Musíte mať však podpísanú žiadosť so sterilizáciou, minimálne 30 dní pred výkonom. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, alebo zdravotnícke zariadenie, kde bude výkon robený, kde s Vami túto žiadosť spíšu.

  • Problematická menštruácia

    , Autor: vikus

    Dobrý deň, beriem už tretiu antikoncepciu pretože 2 pred tým mi nevyhovovali a terajšia mi vyhovuje, mam ju už 3 mesiac. No mam taky problém počas menštruácie, už tretí mesiac od kedy beriem lunyttu, chodím prvé dva dni menštruácie aj 6krat na záchod (veľká potreba).. Neviem ako sa tomu vyhnúť pretože nie som Vtedy schopná ani vyjsť z domu. Neviem ci ísť ku gynekológovi, pretože táto antikoncepcia mi vyhovuje až na toto. Tak byy som vás chcela poprosiť o radu.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, hnačka patrí medzi menej časté vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie. Ak je všetko ostatné v poriadku, záleží na tom, ako veľmi Vás to obmedzuje. Pre prípadnú zmenu antikoncepcie ako aj v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nadcha a kasel

    , Autor: Maja9181

    Dobry den,
    V 12tom tt som sa nechala zaockovat proti chripke. Odvtedy som uz prekonala niekolko prechladeni. Vlasne some prechladnuta raz mesacne. Pri jednom mi vystupila teplota na 37.8. Vzala som si paracetamol a teplota ustupila. Opat citim, ze cosi na mna lezie, tentokrat citim aj hrdlo. Mam obavy ako to moze ovplyvnit babo. Momentalne som v 24tom tt.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, aj počas tehotenstva môže byť žena chorá . Je pravda, že pri vyberaní antibiotík ako aj iných liekov musíme byť opatrní, ale existuje dostatočné množstvo liekov, ktoré môže žena užívať aj počas tehotenstva vzhľadom k týždňu tehotenstva. Najväčší problém máme hlavne v I. trimestri, kde je tých obmedzení najviac. V lekárni Vám tiež pomôžu vybrať vhodné voľnopredajné lieky a prípravky, ktoré môžete užívať aj počas tehotenstva. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa , resp. obvodného lekára.

  • Indukcia pôrodu

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či je možné odmietnuť indukciu pôrodu v prípade: 1. že som ešte neukončila 42tt (nakoľko tehotenstvo môže trvať, podľa mojich info., do ukončeného 42tt), 2. termín pôrodu mi bol určený mojim gyn. iba na základe menštruácie (ktorú som nemala pravidelnú - rovnako ako ovuláciu) a už pri určovaní termínu mi môj gynekológ povedal - hoci do preukazu mi zapísal dátum podľa menzesu, že "to bude neskôr", 3. a v neposlednom najdôležitejšom rade bábätko je v poriadku (ozvy), pohyby cítim, kontrakčná činnosť nie je vôbec vysoká (žiadne kontrakcie zatiaľ necítim), celkovo sa cítim veľmi dobre, som aktívna a nemám žiadne problémy ani fyzické obmedzenia. Som prvorodička do 30 rokov, otváram sa postupne - zatiaľ na 3 cm. Aké sú moje práva? Dokedy môžem čakať na prirodzený pôrod? Zatiaľ ma nikto neinformoval o možných rizikách a komplikáciách indukovaného pôrodu (väčšia pravdepodobnosť sekcie, kliešťového pôrodu a pod.) čomu sa chcem určite vyhnúť. Ďakujem za váš názor. PS: Obvodný gynekológ mi indukciu a príjem v nemocnici zapísal do tehotenského preukazu IBA deň po určenom termíne a iba s argumentom "načo čakať".

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pacient, až na pár výnimiek, môže odmietnuť všetko. Je potrebné však podpísať zdravotníckemu personálu odmietnutie aj napriek poučeniu a prevzatia zodpovednosti za seba ako aj za plod. Pacient je plne zodpovedný za svoj zdravotný stav, v prípade tehotnej ženy aj za plod, v prípade smrti plodu ako aj smrti ženy. Indukcia pôrodu je široký pojem. Niekedy sa indukuje pôrod už aj v 36 týždni, ak je na to dôvod. Komplikácie indukovaného pôrodu sú porovnateľné s komplikáciami pôrodu, ktorý sa rozbehol spontánne. O plode hovoríme, že je v termíne už po ukončenom 36 týždni tehotenstva, t.j. 36+1 a vyššie. Tehotenstvo trvá 40 ukončených týždňov. Štandarnde za predpokladu, že je všetko v poriadku, môže žena prenášať do 10 dní. Po dovŕšení ukončeného 42 týždňa tehotenstva je nutná hospitalizácia a pôrod. Potermínové tehotenstvo so sebou prináša množstvo rizík a komplikácií. Posledné 3 týždne rastie plod najviac, čo môže byť problém najmä u prvorodičiek, ktoré prenášajú viacero dní. Takisto už dochádza k poruchám placenty, placenta je dozretá až prezretá a môže dôjsť k náhlemu predčasnému odlúčeniu placenty. Tých možných komplikácií je viac a vznikajú prevažne náhle. Ak je niečo v poriadku, o pol hodinu už byť nemusí. Čo sa týka Vášho termínu pôrodu, je ťažké sa mi k tomu vyjadriť, nepoznám výsledky vyšetrení ani ultrazvukov. Ak sú sporné termíny pôrodu, dôležitá je aj súčasná biometria plodu a odhadovaná hmotnosť plodu. Podľa toho čo ste mi napísali máte veľmi priaznivý nález na pôrodných cestách vhodný na indukciu pôrodu. Štandardne to funguje tak, že žena absolvuje tehotenské poradne od 36-37 týždňa tehotenstva v zdravotníckom zariadení, kde plánuje rodiť. Všetky potrebné vyšetrenia ako aj konzultácie a odpovede na Vaše otázky majú byť zodpovedané tam.

  • Problém

    , Autor: Jana

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Mám stáleho partnera už dva roky. Ja mám už tri roky problémy so silným výtokom a mala som chlamýdie. Po dvoch kontrolách na chlamýdie bolo všetko ok. Minulý rok na jar som mala tiez robené testy na ureaplasmu a mykoplasmu ( kvoli mojmu vytoku). Minuly týždeň sme mali s priateľom pohl. styk a hneď na druhý deň som začala pociťovať pálenie pri močení. Hneď som nasadila urologické čaje a zvýšený príjem tekutín. Prešlo mi to na ladviny. Menštruáciu mávam vždy pravidelne a v poslednej dobe sa mi tie problémy s močením po pohlavnom styku vždy vyskytnú. Priateľ sa na žiadne ťazkosti nesťažuje a nemá ani problémy s močením. Pri praní vecí si zvyknem všimnúť biele fľaky na priateľovom spodnom prádle. Tá “kvapočka lásky” to asi nebude oretože sú to dosť veľké fľaky ako keby bol u neho výtok vo veľkom množstve. Som už zúfalá. Momentálne mám menštruáciu ale štvrtok už mám termín u gynekológa na vyšetrenie. Može sa jednať o nejakú inú pohlavnú infekciu ? Bojím sa. Dakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v prípade diagnostikovania ureaplazmy, mykoplazmy, chlamýdie alebo inej pohlavne prenosnej infekcie je dôležité vždy preliečenie aj partnera. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, dôležité je, aby bol vyšetrený aj partner a v prípade pozitívnych testov je nutné, aby ste boli preliečení obaja.

  • Lonova kosť spredu

    , Autor: Lucka

    Dobrý den,
    Som v prebiehajúcom 32tt a už asi týždeň má celkom silno bolí lonova kosť spredu. Najmä keď ležím a chcem sa otočiť z boku na bok. Je to normálne, prosím?

    Ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, mierne občasné pobolievanie podbruška ako aj lonovej kosti je v pokročilom štádiu tehotenstva pomerne bežné. Avšak pri intenzívnych bolestiach pri chôdzi alebo pri pohybe sa môže jednať o symfyzeolýzu. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás pri vyjadrení podozrenia odošle na ortopédiu.

  • Zápal

    , Autor: sasa1333

    Dobrý deň,

    Pred 9 dňami som išla k lekárovi lebo som mala bolesti pri močení, dokonca ma to bolelo rovnako aj keď som nemočila. Poslal ma na urológiu, tam mi dali antibiotila ktoré vraj neboli vhodné čo sa zistilo po týždni na kontrole keď už boli výsledky z moču. Teraz som dostala dve balenia ďalších antibiotík - medoclav. Teraz už však nemám problém s močením ale s tým, že ma veľmi svrbí všade okolo malých pyskov a veĺmi ma bolí pri vchode do pošvy. Možno aj z toho svrbenia, hrozne to svrbí. Mám aj výtok biely, taký ako vždy a veĺa, občas trochu krvi akoby bolo v tom. Teraz preto premýšlam, či ma obvodný lekár dobre poslal na urológiu či netreba ku gynekológovi. Ale moje problémy začali bolesťou s močením. Alebo som chytila zápal oboch? Neviem čo mám robiť, to svrbenie sa nedá vydržať. Prosím o radu. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, svrbenie vonkajšieho genitálu ako aj výtok sú s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené antibiotikami. Pri užívaní niektorých antibiotík ženy zvyknú mať takéto ťažkosti spojené so svrbením a mykózou s výtokom. Skúste užívať vaginálne probiotiká, aplikuje si vaginálne výplachy Cloginom a na pysky si natieranie Canesten crém. Pite dostatok tekutín, aj 2 litre za deň. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Po kyrete

    , Autor: Kata

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či má nejaký vplyv na maternicu vonkajší orgazmus-dráždenie klyt. Ak som 2 týždne po kyretazi, môže mi to nejako uškodiť pri hojení? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pohlavný styk ako aj orgazmus nemá žiadny vplyv na rast sliznice dutiny maternice po výkone.

  • Krvácanie

    , Autor: lilla52

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Beriem antikoncepciu 7 mesiacov. Po štedrom dni som zabudla vziať tabletku a vzala som ju o 15 hodín neskôr. Medzi sviatkami ma pár dni sprevádzala slabšia hnačka a 1.1.2019 som dokonca zvracala 3 hodiny po uziti tabletky. S priateľom mame pravidelný pohlavný styk s skoro vždy ejakulaciou do mna. Problém nastal 8.1.2019 kedy som si večer všimla slabé krvácanie ktoré trvá už štvrtý deň a je sprevádzané aj s miernymi bolesťami a pychanim v podbrušku.Bola som u svojej gynekologicke a ta ma na základe sona ktoré bolo v poriadku poslala domov s tým že mám počkať. Mám obavy , že by to mohlo byt niečo vážnejšie alebo začínajúce tehotenstvo keďže som jednu tabletku užila neskoro a jednu zrejme vyvracala. Vedeli by ste mi poradiť ? Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste si vedomá, že užitie tabletky hormonálnej antikoncepcie od zabudnutia po viac ako 12 hodinách ako aj intenzívne zvracanie po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, netreba praktizovať nechránený pohlavný styk, ale použiť doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Tehotenstvo sa dá jednoznačne potvrdiť alebo vylúčiť na základe vyšetrenia beta-HCG z krvi, ako aj USG vyšetrením. Neznamená to však automaticky, že ste tehotná. Teraz s tým už neurobíte nič. Riaďte sa odporúčaniami Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 4976