Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,869 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Dienorette

    , Autor: Stanka

    Dobrý deň som 4 mesiace po pôrode beriem dienorette už druhý mesiac som začala. Prvý mesiac som začala pekne s menštruáciou ťa trvala 10dni potom prestala no o týžden zasa dr povedal že sa telo prispôsobujem počas pauzy už nebola menštruácia a az po ôsmich tabletkách zasa menštruácia teraz z druhého mesiaca. Je to naozaj v poriadku? Alebo radšej vymeniť hak

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak nemáte iné ťažkosti, možte si to ešte odsledovať. Občas po pôrode trvá, kým sa menštruácia znormalizuje alebo organizmus nastaví na hormonálnu antikoncepciu. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovplyvni uzivanie norethisteronu nadmerne ochlpenie

    , Autor: Katka

    Dobry deň.Prosím Vas chcela by som sa spýtat som polroka po cisarskom reze a tento mesiac som mala dva krat menštruaciu.Druhe krvacanie nastalo na 17 den cyklu a trvalo az12 dni .Navštîvila som svojho gynekolőga ktory mi predpisal Norethisteron dva krat dene na upravu cyklu.Po prečítani pribaloveho letàka som zistila že sa nema uzivat pri hirsutizme .Kedže tento problém ma trápi už niekolko rokov bojîm sa aby mi užîvanie tohto lieku tento problém ešte nezhoršil.Mam prestat liek uživať alebo sa nemusím ničoho obavať.Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, je pravda, že pri potvrdenom hirzutizme by sa Norethisteron nemal užívať. Závisí však od dĺžky užívania Norethisteronu. Svojím spôsobom by Vám ťažkosti spôsobiť nemal, skôr naopak pomôcť. Neviem či máte potvrdený hirzutizmus ani ďalšie bližšie okolnosti, preto sa Vám k tomu bližšie vyjadrit neviem, ale predpokladám, že Váš obvodný gynekológ pozná Váš zdravotný stav ako aj ďalšie okolnosti. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Poradne v tehotenstve

    , Autor: Katarína

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, či je to v poriadku, ak už mám za sebou 1 vstupné vyšetrenie u gynekológa, kde mi potvrdil tehotenstvo a spravil celkovú gyn. prehliadku zdola, no už mám za sebou ďalšie dve poradne a tie prebiehali veľmi rýchlo...u lekára som nebola viac ako 5 minút, spravil mi len ultrazvuk, skonštatoval, že bábätko je v poriadku, ale žiadne iné gyn. vyšetrenia sa nekonali. Nemal by ma lekár prezrieť pri každej poradni? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, štandardne k vyšetreniu tehotnej na poradni u obvodného gynekológa patrí aj vaginálne vyšetrenie v zrkadlách. Záleží však od okolností, od výsledku posledného vyšetrenia, od týždňa tehotnosti, ale aj od lokalizácie placenty. Pri akýchkoľvek ťažkostiach konzultujte Vášho obvodného gynekológa a nebojte sa ho pýtať v prípade akýchkoľvek nejasností.

  • Ako vidite to vy

    , Autor: H.L.

    Dobry den. Chcem sa spytat aku mate nazov na moj stav. Moj gyn.ma poslal do nemocnice v 30+5tt kvoli tomu,lebo ze je malí malí a ze sa nevyvija dobre a ze aj plodovu vodu mam menej a mam skrateny krcok na 2cm.V nemocnici mi premerali maleho a namerali vyssie hodnoti a aj plodova voda bola v poriadku.O tri dni som trosku mala dlhsie navstevu a CTG mi ukazalo kontrakcie a vysetrili ma ze som sa zacala otvarat na 1prst alebo na 1cm.Davali mi magneziove injekcie 3x denne,3xguajacuran a 6x tabletky na prekrvenie placenty.Dostala som aj 4xkorikoidy na dozretie pluc maleho. Ster som mala ze mama streptococca ale dobrala som ATB a reraz to je v poriadku.Odobrali mi krv lebo mam vrodenu trobofiliu ale do teraz som sa nepichala lebo ze nebolo treba. Tu mi odobrali krv a ze trosicku som tam mala zvysenu tu hodnotu tak z prevencie mi teraz pichaju fraxyparin.Po tyzdni premerali maleho a pribral na vahe okolo 300g,prietoky su dobre. Teraz som v 32+6tt. Od vtedy ma nevysetrovali,magnezia berem len v tabletkach. Chcem sa spyat ci podla vas moj pobyt v nemocnici bude uz do konca tehotenstva alebo mam sancu ist domov este? A chcela by som sa spytat keby sa malí narodil v 34+1tt - 36tt tak aj vtedy by potreboval ten specialny inkubator alebo vtedy to je uz nepotrebne?Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na základe Vašich informácií nemám komplexný pohľad na výsledky vyšetrení.Ak ste dostali kortikoidnú prípravu pľúc, popôrodná adaptácia novorodenca by mala byť lepšia. Ak by sa plod narodil mierne predčasne, v 34-35, závisí od stavu, jednoznačne Vám nikto nepovie, či bude musieť ísť do inkubátora. Do inkubátora sa dostanú aj zrelý novorodenci v 40. týždni tehotenstva, nerozhoduje len týžden tehotenstva, v ktorom sa novorodenec narodí. Ak ste hospitalizovaná, informujte sa u lekárov daného oddelelenia alebo kliniky aj ohľadom možného prepustenia alebo ďalšieho postupu. Nebojte sa pýtať, určite Vám bude vsetko vysvetlené, ak ste niečo nepochopili alebo nebolo doteraz vysvetlené.

  • Hodnoty skríningu krvi

    , Autor: Veronika

    Dobrý deň, prosím vás sú v poriadku hodnoty krvi Hcg...1,29 MoM a Papp...1,79 MoM? Vôbec sa v tomto nevyznám a sestrička mi viac nepovedala.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, uvedené výsledky kombinovaného testu v I. trimestri sú v poriadku. Nenasvedčujú tomu, že by mal byť plod postihnutý chormozomálnou aberáciou v zmysle Down sy., Patau sy. alebo Turner sy. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa vždy informujte na pracovisku, kde bolo vyšetrenie realizované.

  • Endometrioza

    , Autor: Erika

    Dobrý deň, posledný rok mám bolesti v podbrušku stále častejšie aj počas menštruácie aj po nej a aj počas sexu. Mám bolesti aj pri vyprázdňovani. Už som mala laparoskopicky zákrok kde mi vypaľovali ložiská endometriozy pred cca 3 rokmi. Moja posledná menštruácia bola veľmi slabá ale bolestivá a trvala dlhšie ako obvykle. Nedávno som bola u obvodnej lekárky na prehliadku a samozrejme aj odber krvi. Mám málo červených krviniek. Môže to mať súvis s endometriozou? Na prehliadku ku gynekológovi idem až za dva mesiace. Robila som si aj tehotenský test, nie som tehotná. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste od operačného výkonu, kde Vám bola diagnostikovaná a z časti odstraňovaná endometrióza, ubehli 3 roky, a neboli ste preliečovaná Viasannom, ani neotehotneli, mohlo dôjsť k progresu nálezu endometriozy, vzniku zrastov alebo rozšíreniu lezií endometriózy, ktoré môžu spôsobovať Vaše ťažkosti. Anémia priamy súvis s endometriózou nemá. Osobne si myslím, že pri Vami spomínaných ťažkostiach bude treba laparoskopiu zopakovať. Nepoznám však všetky Vaše výsledky ani okolnosti, ktoré pozná Váš obvodný gynekológ, preto pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte jeho.

  • Inofolic a cysta

    , Autor: Michaela

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na ucinky inofolicu na cystu.
    Mam pravdepodobne endometrialnu cystu cca 3cm velku.
    Menstruaciu som nemala cca 5 mesiacov. Cysta na operaciu ze zatial nie je a zatial nechce moj gynekolog riskovat nejakou hormonalnou liecbou kezde mam cystu vo vnutri vajecnika. A asi by pravdepodobne mohla prasknut a sposobit problemy. Zatial ziadne problemy nemam a tazkosti nepocitujem.
    Druhy vajecnik by mal byt v poriadku. Ale preco teda nemam menstruaciu aj tak ked je v poriadku druhy vajecnik????
    Moj gynekolog mi doporucil uzivat inofolic 2xdenne. Moze inofolic nejako pozitivne pomoct tej cyste ze sa napr zmensi, strati sa .... alebo ze menstruaciu dostanem ?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Inofolic rast cysty nespôsobí. Jeho pozitívne účinky by sa mohli prejaviť úpravou cyklu a ovuláciou. Ak bolo vylúčené tehotenstvo, problém bude niekde inde. Spomínaná cysta na vaječníku môže byť aj Corpus luteum haemorrhagicum, teda zakrvácané žlté teliesko, ktoré je hormonálne aktívne. Cysty na vaječníkoch sú jednou z možných príčin meškania alebo skôr vynechania menštruácie. Po vyšetrení hormonálnej profilu, vylúčení tehotenstva a zlyhania konzervatívnej farmakologickej liečby je laparoskopia rozumným riešením. O vaječník by ste nemuseli prísť. Dôležitý je povrch vaječníka, nie jeho vnútro. Laparoskopický sa dá odstrániť len cysta, resp. časť vaječníka. Čakať ze cysta praskne by mohlo mať vážnejšie dôsledky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nazor

    , Autor: soledat

    Poslednou možnosťou, ako spočítať dátum počatia, je na základe termínu pôrodu. Pri tehotenskom vyšetrenie u gynekológa je mimo iného určený aj predpokladaný termín pôrodu. A to na základe ultrazvukového vyšetrenia, kedy sa sleduje vývoj plodu. Toto ultrazvukové vyšetrenie prebieha v cca 13 týždni tehotenstva (na konci prvého trimestra ) a je jednou z najpresnejších metód, ako zistiť očakávaný termín pôrodu.

    Ak poznáte termín pôrodu, môžete sa spätne dopočítať aj toho, kedy mohlo dôjsť k počatiu dieťaťa. Tehotenstvo trvá spravidla 280 dní (40 týždňov, cca 9 kalendárnych mesiacov, resp. 10 lunárnych mesiacov). Takže ak od očakávaného dátumu pôrodu odčítate 20 dní, dostanete sa tak k pravdepodobnému termínu počatia. Toto pisali na jednej stranke je to pravda?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, v podstate to je pravda. Sú dva termíny pôrodu, podľa poslednej menštruácie, teda prvého dňa poslednej menštruácie a podľa PTS, teda ultrazvuku v 11-13 týždni tehotenstva. Pri vypočítavaní dňa počatia však treba mať na mysli to, že spermia dokáže prežiť 72 hodín a vajíčko 24 hodín, takže závisí aj od toho, kedy žena ovuluje. K oplodneniu môže dôjsť, ak bol styk 3 dni pred ovuláciou alebo deň po ovulácii. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Negatívne testy

    , Autor: Petra

    Dobrý deň, potrebovala by som radu. Takto pred mesiacom som zabudla užiť jednu tabletku z posledného blistra a deň pred tým som mala pohlavný styk, čo už na ďalší deň bol antikoncepčný účinok znížený. Dnes je posledný deň tretieho týždňa od možného otehotnenia a robila som si dnes dva testy a vyšli negatívne. V nedeľu by som mala dostať menštruáciu a dnes mám poslednú tabletku z blistra. Ale necítim také typické bolesti brucha ako zvyčajne týždeň pred menštruáciou. Môže to byť spôsobené tým, že som nemala 7dňovú pauzu a pokračovala som v užívaní? A hlavne kvôli čomu píšem je, či sa môžem spoľahnúť na testy keď mi dnes vyšli negatívne alebo je možnosť, že som tehotná?
    Ďakujem Vám za radu.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste vynechali 7 dňovú pauzu a pokračovali v ďalšom blistri, môže to byť spôsobené tým. Tehotenské testy sú pomerne spoľahlivé, ale môžu byť aj falošné negatívne. Pre definitívne vylúčenie tehotenstva sa vyšetruje hladina beta-HCG z krvi. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Poradit

    , Autor: soledat

    Chcem sa opýtať ak som 7.8 bola na vyšetrením sono Tehotenstvo CRL bolo namerané 3.30 cm 10/3 t / d Z: Grave Hebdo 10, Intact znamená to zo k oplodnením došlo pred 73 DNAMI? A ak mam nepravidelný cyklus od 27- 35dni.Posledna menštruácia bola 30.5.A termin pôrodu podľa tohto vyšetrenía vyšiel 2.3.2019.Mozte mi poradiť kedy mohlo prísť k oplodneníu?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, týžden tehotenstva 10+3 značí, ze tehotenstvo trvá 73 dní. Dôležité je, kedy máte ovuláciu. Spermia vydrží až 72 hodín, takže k pohlavnému styku mohlo dôjsť aj 3 dni pred oplodnením.

  • Pozitívny test

    , Autor: Dusinka

    Dobrý deň... Dlho sa snažíme s manželom o bábätko... Dva dni dozadu som si robila tri testy a všetky vyšli pozitivne.. Dnes som urobila štvrtý pre istotu a tak isto dve silné čiarky... Vyše dvoch týždňov mam silné bolesti v prsnikoch a bradavkach som neskutočne unavená a zvýšila sa mi váha... A samé akné po tvary... Menzes by som mala mat zajtra 12.12...robím chyznu a mam ťažkú a náročnú prácu... Môžem ísť k svojmu gynekológovi keďže mi menzes bude meškať len jeden deň? Bude mi vedieť urobiť nejaké vyšetrenia? Ďakujem Monika P.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak máte pozitívny baby testy, ste tehotná. Pre definitívne potvrdenie tehotenstva navštívte Vasho obvodného gynekológa.

  • Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nie, je to skôr naopak, pri dlhodobom užívaní hormonálnej antikoncepcie obsahujúcej gestagény je zvýšená potreba pyridoxínu, teda vitamínu B6.

  • Dlhodobé užívanie ho

    , Autor: Miska

    dobrý deň chcela by som sa spýtať ohľadom dlhodobé užívanie Hak. Beriem YAZ cca a 10 rokov predtým 3 roky Novynette teda celkovo 13 rokov. Do teraz som nepociťovala žiadne problémy len teraz ma prepadla panika či takéto dlhodobé užívanie Hak môjmu telu neškodí .Nedavno som absolvovala kompletné vyšetrenie krvi všetko v úplnom poriadku.Aky je prosim Vas nazor?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, správne zvolená antikoncepcia nie je pre ženu ohrozením a ak sú všetky výsledky v poriadku, tabletky nijako nepoškodzujú fungovanie. Problémom by následne nemalo byť ani otehotnenie po vysadení tabletiek či samotná gravidita. Teoreticky môže žena užívať hormonálnu antikoncepciu aj celý svoj aktívny sexuálny život, kým sa sama nerozhodne, že už ochranu pred počatím nepotrebuje.
    Sú ženy, ktoré aj po niekoľkoročnom užívaní tabletiek žiadne problémy s telom, vysadením a ani otehotnením nemajú. Niektoré ženy vidia v hormonálnej antikoncepcii hrozbu hlavne pre pokusy o založenie rodiny. Dôvodom je už samotný fakt, že po vysadení tabletiek sa telo zväčša spamätáva a nabieha na prirodzený cyklus bez vplyvu pridaných hormónov. Kým niekomu tento proces prebehne jednou posunutou menštruáciou a následne je cyklus normálny, iné ženy riešia obrovské výkyvy. Z 28 dní môže byť aj 60, menštruácia chýba a v niektorých prípadoch je po istom čase opäť umelo vyvolávaná u lekára. Závisí aj od toho, či máte deti, či plánujete ešte otehotnieť. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom, ktorý Vás pozná najlepšie. Rozhodnutie je na Vás.

  • Možnosť tehotenstva

    , Autor: Lucia

    Dobry deň, potrebovala by som radu. V nedeľu som zabudla užiť antikoncepciu tak v pondelok o 21.00 v pravidelnom čase som užila dve naraz. Dnes má čaká už posledná a budem pokračovať v užívaní bez 7dňovrj pauzy. Chcem sa spýtať ak som v nedeľu mala pohlavný styk okolo obeda, aká je šanca že môžem byť otehotná? A pre istotu v akom čase si viem spraviť test, poprípade aké sú príznaky tehotenstva?
    Ďakujem Vám za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, šanca, že ste tehotná tu je. Závisí od viacerých faktorov. Nasledujúcich 7 dní používajte aj mechanickú formu ochrany (kondóm). Pre jednoznačné vylúčenie alebo potvrdenie tehotenstva, ako aj v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý po vyšetrení krvi odpovie na Vaše otázky.

  • Ujasnenie pri zabudnutej HAK

    , Autor: Petra

    Dobrý deň, chcem sa spýtať prečo je možné, pri zabudnutí užitia jednej tabletky HAK v treťom týždni možnosť otehotnenia, keď zväčša ovulácia býva v strede cyklu alebo oplodnenie funguje inak pri braní HAK?
    Ďakujem Vám za ujasnenie.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, menštruačný a ovariálny cyklus fungujú samostatne a na seba naväzujú. Ak má žena posunutú ovuláciu, je možné otehotnenie aj za polovičkou cyklu. Užívanie hormonálnej antikoncepcie umelo udržuje hladiny hormónov a bráni tým dozretiu a uvoľneniu vajíčka. Pri akýchkoľvek nejasnotiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 4869