Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,600 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Hneda menstrucia

    , Autor: Karen

    Dobry den, mam casto zapal mocovych ciest Klebsiellou pneumonie, ktoru mam pritomnu v posve a z toho to prenika do mocu. Bola som preliecena po viacerych ATB aj meropenem do zily v nemocnici 2 krat maj 2018 a jul 2018, lebo zasiahla moc.mechur. Nasli mi ueroplazmu urealliticum a v tejto chvili beriem doxycyklin 200 mg uz 7 den. V nemocnici mi nasli aj trochu volnej tekutiny v Douglase a kvoli aj castym zapalom moč.ciest mal jeden gynekolog podozrenie na endometriozu. Onkomarker CA125 mam 20,7 v norme je do 35 a sono mam bez cyst myomov a polipov. A teraz mi namiesto klasickeho" cerveneho" menzesu prisiel v case menzes, kde mam uz par dni len hnedy vytok. Taky tmavso hnedy a normalny " krvavy"menzes sa mi nerozbieha. Ziadne bolesti a krce nemam. Mam ist k lekarovi? Lebo moj obvodny gynekolog kvoli planovanemu tehotenstvu mi nechce dat laparoskopiu. Ze mame " skusit sami". Moze byt takyto menzes priznakom endometriozy? Lebo klasicke prejavy ako bolesti pri menzes a styku a v panve nemam.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, endometrióza sa u každej ženy prejavuje inak, u niektorých žien má charakteristické príznaky, u niektorých nie sú klasické príznaky prítomné a u niektorých žien nemá žiadne klinické prejavy, a je náhodným nálezom pri operačných výkonoch. Voľná tekutina v Douglase sama o sebe ešte nemusí nič znamenať, ale v spojitosti s hnedým výtokom sa o endometriózu môže jednať. Čo sa týka spomínaných baktérií, ste adekvátne preliečovaná, pri častých uroinfekciách by bola vhodná návšteva a konzultácia aj urológa. Pre jednoznačné diagnostikovanie endometriózy je diagnostická laparoskopia indikovaná, za predpokladu, že spomínané infekcie budú preliečené. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo aj kvôli tomu Váš obvodný gynekológ postupuje takýmto spôsobom. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo pretrvávaní ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolest

    , Autor: Silva11

    Dobrý deň. Bola som pred pár dňami u gynekológa a povedal mi že mám Herpes Simplex a mykozu. Predpísal mi Gynazol krém a Zovirax. Ale pri zoviraxe som sa Dočítala že sa nesmie používať na pohlavne orgány lenže keď mi to predpísal tak verím že to používať mám. Čo sa týka Gynazolu tak som si ho aplikovala včera večer a odvety pali a skrabe vchod do posvy. Mám akoby male ranky a neskutočne má pali pri moceni až tak že plačem ale odkedy tam mám ten krém boli to ešte viac takze cikam čo najmenej. Preto sa chcem spýtať lebo je písané že 3 dni by sa to nemalo vyplachovat lenže dosť mi pomáha keď si sadnem do vane, pustím vodu a cikam takto, myslite že by sa ten krém mohol rozpustiť ? A ešte jednu otázku , nemalo by to po 2 dňoch zabrať a byt mi lepšie nie horsie ? A takze mám pocit že tie male herpesi vôbec nemiznú po zoviraxe

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je viacero možností, ako liečiť Herpes Simplex aj mykózu, závisí od nálezu a obvodného gynekológa, aký postup zvolí. Nevidel som nález, neviem sa k tomu bližšie vyjadriť. Ak však nasadená liečba nezaberá, resp. Vám spôsobuje ťažkosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý po konzultácii s Vami upraví alebo nasadí inú liečbu.

  • Seasonique

    , Autor: Drobcek

    Dobrý den, chcem sa spytat ak beriem tabletky seasonique co su na 3 mesiace v kuse a potom tyzden biele tabletky na dostavenie menstruacie, mozem teraz ked som začala brát 3 mesiac ( 3 tabletku z 28) zobrat biele tabletky aby som dostala menstruaciu Teraz a potom pokračovat novým balením ako predtym? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, predpokladám, že chcete zmeniť termín menštruácie. Ak teraz prestanete užívať ružové tabletky a nasadíte si biele tabletky na dostavenie menštruácie, nemusíte byť pred tehotenstvom účinne chránená. Počas nasledujúcich 7 dní používajte doplnkové antikoncepčné opatrenia, napr. bariérovú metódu antikoncepcie, akou je prezervatív. Potom môžete začať nový cyklus s ružovými tabletkami. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo a tromboza

    , Autor: Miriama

    Dobry den. Som v 32tyzdni a asi pred 2tyzdnami mi zistili trombozu v lavej nohe. Hned mi nasadili Fraxiparine a anopyrin. Chcem sa opytat ci to ma nejaky vplyv na bábätko? A ci je nejako ohrozene. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, predpokladám, že ste boli vyšetrená angiológom, teda cievnym lekárom. Liečba nízkomolekulárnym heparínom, vo vašom prípade Fraxiparinom, je plne indikovaná. Neviem, či som správne pochopil, ale liečba Fraxiparine s Anopyrinom v 32 TG je absolútne nevhodná. Anopyrin je v III. trimestri kontraindikovaný a v takomto týždni tehotenstva sa neužíva, je nahradzovaný nízkomolekulárnym heparínom. Prekonzultoval by som to ešte s odborným lekárom, teda angiológom. Vhodná je tiež kompresná bandáž ľavej dolnej končatiny. Nízkomolekulárny heparín vplyv na plod nemá, je veľa žien, ktoré si z nejakého dôvodu musia aplikovať heparín. Pri akýchkoľvek nejasnostiach, ťažkostiach alebo krvácavých prejavoch navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • porodne poranenia

    , Autor: kasa

    Dobry den, V prepustacej sprave z porodnice mam ako porodne poranenie uvedene "laesio ostii vaginae". Viete prosim vysvetlit po slovensky o ake poranenie ide, ci si vyzadovalo sitie a ako sa o toto poranenie starat pocas sestonedelia? Aky vplyv bude mat na intimny zivot a buduce tehotenstva resp. porody. Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ostium vaginae je pošvový vchod, čiže ste mali pri pôrode léziu pošvového vchodu, je to ale veľmi široký pojem. Lézia sa väčšinou nešije, alebo sa zasype púdrom proti krvácaniu, no niekedy si vyžaduje pár stehov pre lepšiu adaptáciu tkaniva. Je to veľmi individuálne. Lézie sú vo všeobecnosti malé poranenia. Počas šestonedelia dodržujte patričnú hygienu, môžte aplikovať Dermochlorofilový sprej lokálne. Na intímny život ani budúce tehotenstvá či pôrody to vplyv mať nebude.

  • Dlhodobý problém

    , Autor: Gika26

    Dobrý deň.Dňa 16.07. som vám písala o mojom probléme kde od Decembra 2017 mám zápal v krčku maternice.Predchádzajúca gynekologička mi ho vôbec neliečila,žiadne antibiotiká proste nič,akurát Duphaston na úpravu menštruačného cyklu mi dala.To som vám tiež spomínala.Teraz od apríla 2018 mám už novú gynekologičku kde mi robila rôzne vyšetrenia ako cytologiu,výter z pošvy,odobrala krv.Výsledok z cytologie vám viem napísať iba že zapal v krčku maternice(čiže ešte od predchádzajucej lekarky).Výsledky z výteru boli tiež v norme,hormony v norme,krv v poriadku.Takže žltý výtok a zápal v krčku mám od decembra.Teraz som bola odoslaná na špeciálny 3D ultrazvuk (to ma odoslala už moja terajšia gynekol.) a výsledok bol : RVF uteri s výraznou dislokáciou smerom doľava a čiastočnou fixáciou ľavého ovária.Takže o mesiac idem na Laparoskopiu kde budem vedieť viac.Myslíte si že k tej laparoskopii nemuselo ani dôjť kebyže ten zápal bol už od decembra liečený ? Pretože žiadne lieky mi naň nedávali a je august.Chcela by som vedieť váš úprimný názor na danú vec,že keby sa liečil ten zápal včas,tak by moja maternica nebola v takom stave v akom je?Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, RVF značí postavenie maternice, niekde sa dočítate, že to znamená, že je maternica otočená dozadu alebo opačne, pritom je to fyziologický, normálny nález postavenia maternice, hoci menej častý, ale to je asi také, ako keby ľavákov bolo potrebné automaticky operovať. To, že je vaječník fixovaný a zrejme to spôsobilo dislokáciu pravdepodobne súvisí s prebehnutým zápalom vaječníka. Nevidel som výsledky a zatiaľ máte len USG nález, závisí od výsledku laparoskopie. Ultrazvuk je super vec, ale laparoskopia v tomto prípade odhalí viac. Zápal krčka maternice s týmto stavom nemusí vôbec súvisieť a mohlo to mať vplyv na prebehnutý zápal. Na to Vám neodpovie jednoznačne nikto.

  • Menštruácia

    , Autor: Malamimi6

    Dobrý večer, mám 22 rokov a som 18 mesiacov po pôrode. Od pôrodu menštruácia bezproblémová, cyklus 28 dňový pravidelný. Minulý mesiac mi menzes meškal 4 dni. Potom som mala pohlavný styk, pravdepodobne počas plodného obdobia bez ochrany, so spoľahnutím na partnera (bábätku sa nebránime :-)) dnes som dostala menzes dva týždne po skončení predchádzajúceho, tj.na 18ty deň cyklu. K dr momentálne ísť nemôžem. Prosím Vás, čo sa mohlo stať? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ťažko takto povedať, možností je viacero, mohlo ísť aj o nízke tehotenstvo so spontánnym potratom, to sa takto zistiť nedá, na to je potrebné vyšetrenie, odber krvi ako aj USG. Návšteva obvodného gynekológa jednoznačne odpovie na Vaše otázky.

  • HAK

    , Autor: mama

    Dobry den,
    som po sekcii a od porodu mam slabsiu menstruaciu ....pred som brala HAK,cize ani vtedy nebola velmi silna trvala cca 5 dni. Po sestonedeli som mala skor spinenie po tyzdni a dalsia uz bola trosinku normalnejsia,no tiez slabsia.Dalsiu som dostala 8.6 potom 1.7. avsak 10.7. sme mali s partnerom pohl. styk s prezervativom ,ale vraj trosku pokracoval dalej ,tak som si prre istotu vzala ellaone 12.7.....25.7. som dostala slabulinke krvacanie ,kde bolo trosku krvi s krvnymi tmavymi zrazeninkami ako ked sa rozbieha menstruacia ,no dalsie 3 dni to uz bol iba hnedy vytok.Prave v ten termin som chcela zacat nanovo uzivat HAK ,ale kedze krvacanie bolo slabe ....cakala som na dalsiu.Pre istotu som si 5.8 urobila test,bol negativny....cyklus mam 24 dnovi od porodu.....dalsiu menstruaciu som mala dostat 17.8. ,ale vcera 11.8. som zasa zacala krvacat ...slabo.....slabulinko....skor to bolo iba krvacanie po toalete...s krvou a zrazeninkami...vyzeralo to,ze sa to rozbieha,tak som si uz vecer vzala prvu tbl. a dnes rano uz zas nic...tak teda neviem ,ci je tam nejaka sanca ,ze som tehotna...priznaky nemam ziadne,test bol negativny...alebo ta slaba menstruacia je porodom...ale kazdopadne teraz neviem co s tou HAk...ci pokracovat dalej..je to menstruacia alebo iba spinenie? je to takto uz druhy mesiac ,tak neviem kam too mam zaradit a ci vobec za takych podmienok ma ta HAK ucinok ,ak budem pokracovat v uzivani nadalej.Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste vylúčili tehotenstvo a začali ste užívať hormonálnu antikoncepciu v prvý den predpokladanej menštruácie, užívajte antikoncepciu naďalej, ale myslite na to, ze ak to nebola menštruácia, tak prvých sedem dní nie ste plne chránená a treba používať aj inú formu ochrany. Menštruácia sa po pôrode môže upraviť ale aj rozhádzať či zmeniť intenzita. Navštívil by som obvodného gynekológa, ktorý Vám antikoncepciu predpísal a najlepšie pozná Váš stav ako aj rôzne okolnosti.

  • Vynechanie tablety

    , Autor: Katches

    Dobry den, vcera som zabudla uzit tabletu, dnes som ju uzila hned ako som si spomenula vacsinou uzivam o 12stej citala som v letaciku ze si ju mam dat hned ako si spomeniem aj keby to znamenalo ze by som si mala dal dve naraz takze zachvilu si dam dalsiu dalej tam bolo napisane ze dalsich 7dni sa budem muset chranit. Po tych siedmich dnoch to uz bude ok? budem plne chranena ?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno je to presne tak, ako ste napísali. Po 7 dňoch budete plne chránená. Počas týchto 7 dní pri pohlavnom styku používajte okrem hormonálnej antikoncepcie aj inú formu ochrany.

  • Predcasna tabletka

    , Autor: Makaka123

    Dobry den, chcela by som sa opytat ci je riziko otehotnenia ak pouzivam antikoncepciu laverette a uzivam ju vzdy o 18:20 sem tam s 15 min omeskanim.Dnes sa mi vsak stala taka vec ze som tabletku uzila nechtiac skôr priblizne o 4 hodiny. Je to v poriadku? Nemusim sa obavat nechceneho tehotenstva?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak tabletku hormonálnej antikoncepcie užijete do 12 hodín od obvyklého času užívania, účinok by mal byť nezmenený. Rozdiel 4 hodiny účinok antikoncepcie nezníži, nemusíte sa obávať, ale do budúcna sa snažte vyhnúť podobným situáciám.

  • Pohlavny styk

    , Autor: Bubyy

    Dobry den chcela by som sa opytat....s priatelom mame pohlavny styk tak ze on je na mne....davali sme pozor aby netlacil na brusko ale nie vzdy to slo...sem tam ma trochu zabolelo brucho....moze byt nieco s bábom ? Som asi v 20 alebo 21 tyzdni....

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pobolievanie v podbrušku súvisí s rastom tehotnej maternice. Ak si dáte pri pohlavnom styku pozor, nemal by byť problém s plodom, no do budúcna si dávajte na tlak na bruško väčší pozor. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • MS

    , Autor: Nika

    Dobry den,
    minuly mesiac som pisala ohladom toho, ze mi meskala MS 8 dni, pricom cyklus mavam pravidelny (28dni) a tehotna byt nemozem. Tento mesiac som mala dostat MS vcera (9.8), no neprisla, pritom ma od 7.8 slabo brucho. Co by znamenalo opakovane meskanie MS ak predtym bol stale cyklus pravidelny?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, možností je viacero. Najlepšie je navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení ako aj USG bude vedieť zodpovedať na Vaše otázky ako aj určí další postup.

  • meskaju mi 6 dni nijdy mi ne meskali

    , Autor: DIANA

    dobry chcem sa spytat mam 17 rokov o3 mesiaace 18 ci mozem ist ku gynekologovi aj sama ked ze mi meskaju 6 dni a nikdy mi nemeskali... neviem ci niesom tehotna mavam zavrate a niekedy mi je aj zle ale nevraciam casto spavam som velmi unavena ..a mavam aj bolesti pod bruskom .. dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, meškanie menštruácie 6 dní este nič neznamená, no ak je možnosť, že ste tehotná, môžete si najprv urobiť voľnopredajné tehotenské testy alebo priamo navštíviť obvodného gynekológa. Nie ste ešte plnoletá, najlepšie by bolo ísť ku gynekológovi v sprievode zákonného zástupcu, dospelej osoby, najlepšie mamy.

  • svrbenie a palenie po ATB čipkach

    , Autor: katy

    Dobty den, som t.c.7tt lekarka mi na preliecenie e.koli a enterokoka predpisala Unasyn na vkladanie, hned po používaní mi zacalo svrbenie a palenie z vonku aj vnutri posvy, mozem si potierat Candibene krémom alebo Fungicidin mastou? taktiez mam doma boraxglycerinovy roztok 20% mozu sa nim potierat resp.vytierat posva? a sestre pomohli boraxglycerinove cipky na vkladanie mozu sa v 1.trimestri?v 5tt som mala krvacanie lekarka mi nasadila duphastan+ascorutin takze sa bojim vsetkeho co by mohlo babatku ublížiť, dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pri liečení vaginálnych mykóz alebo bakteriálnych infektov pomocou ATB liečby je vždy vhodné užívať aj probiotiká, ktoré dostať aj vo forme vaginálnych tabliet alebo čapíkov. Môžete tiež užívať vaginálny výplach Clogin, v tehotenstve je vhodná aj liečba Borax Glycerinovými čapíkmi. Duphaston a Ascorutin je štandardná antiabortívna liečba, do 16 tg je špinenie pomerne častým prejavom tvorby placenty, nerobil by som si starosti. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelna menstruacia PCO

    , Autor: Toli

    Dobry den, mavam nepravidelnu menstruaciu, niekedy aj 2 alebo 3 mesiace meska, mam vysoky podiel hormonu testosteron a caka ma este endokrinologicke vysetrenie, lekarka mi vravela, ze mam polycisticke vajecniky. Menstruaciu som nemala 2 mesiace ale tento mesiac som mala od minuleho tzdna roztrusenych par dni, kedy som slabo krvacala. Dnes som mala nechraneny pohlavny styk. Chcem sa teda spytat ci je mozne, aby som, pri mojom zdravotnom profile otehotnela?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, tehotenstvo je možné aj za rôznych nepriaznivých okolností.

Otázok: 4600