Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,855 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nazor

    , Autor: soledat

    Chcem sa spytat ak som 7.8 bola na vysetrenie sono v gravidite CRL bolo namerane 3.30 cm 10/3 t/d Z:Grav hebd 10,intacta Znamena to ze k oplodneniu doslo pred 73 dnami?Da sa nato spoliehat?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, my pôrodníci sa riadime základnými dvoma termínmi pôrodu, ktoré sú určené na základe poslednej menštruácie a na základe prvotrimestrálneho ultrazvuku v 10 -13 týždni tehotenstva. Na prvotrimestrálny screeening sa dá spoliehať. Áno, ak je pacientka v daný dátum v 10+3 TG, tak k oplodneniu došlo 73 dní pred vykonaným ultrazvukom.

  • vitaminy

    , Autor: Lucka

    Dobry den, som v 26tt+2. Myslite ze je potrebne brat denne tehu vitaminy? napr. femibion2 ? Je este kys. listova dolezita? Zistila som ze B vitaminy su pridane aj do vlociek, ktore jedavam (100percent dennej odp.davly). Mozem sa s nimi predavkovat a ublizit babetku(ked som jedla aj vlocky aj femibion2). Prip. mala by som brat kys.listovu denne, ci to bolo treba iba v prvom trimestri? Odporucate rybi tuk v kapsuliach?
    Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v tehotenstve sa odporúčaná dávka vitamínov zvyšuje oproti dennej odporúčané dávke mimo tehotenstva. Kyselinu listovú ako aj tehotenské vitamíny môžete užívať naďalej, keď sa rozhodnete, že ich prestanete užívať, nič zásadné sa nezmení. Ak máte vyváženú stravu bohatú na vitamíny, nie je nutné užívať aj tehotenské vitamíny. Zdravá žena s vyváženým stravovaním nepotrebuje okrem kyseliny listovej žiadne ďalšie doplnky výživy.

  • Rast plodu a Oxyphyllin

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    aktuálne som v 35 tt v ktorom som absolvovala ultrazvuk u lekára - chcem sa teda opýtať či sú zistené hodnoty v norme - váha: 2278 g, RI: 0,68, BPD: 8,17 (34/4), AC 28,62 (32/4) a FL (alebo RV?) 6,83 (35/1). V 34 tt som bola taktiež na ultrazvuku kde mi lekár povedal, že dieťa je príliš malé 1600g (v 30 tt malo 1200g), lekár mi odvtedy nasadil užívať liek Oxyphylllin 2x denne, no v príbalovom letáku je informácia, že liek sa v tehotenstve brať nemá, je kontraindikovaný, takisto pri nízkom tlaku ktorý mám. Rovnako z popisu lieku mi nie je celkom jasné, prečo by mal byť pre dieťa prospešný. Liek som zatiaľ nebrala, no rada by som počula aj váš názor - vidíte opodstatnenie v užívaní daného lieku pokiaľ dieťa týždeň od týždňa rastie, resp. priberá na váhe? Do oficiálneho termínu pôrodu nám ostávajú ešte 4 týždne.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Oxyphillin sa zvykol používať na rozšírenie ciev v pupočníku, aby lepšie prúdila výživa k plodu pri diagnóze patologických prietokov alebo rastového zaostávania plodu spolu s Magnéziom a glukózou. U nás sme používali Syntophyllin. Z vami uvedených nameraných hodnôt sú prietoky v poriadku (vidím ale iba RI, čo je rezistenčný index, ostatné hodnoty neuvedené), obvod hrudníka je trošku menší, ako by vo Vašom týždni tehotenstva mal byť, ale nemusí to ešte nič znamenať. Plod najviac rastie posledné 3 - 4 týždne, t.j. v 37 - 40 tt. O prospešnosti daného lieku, ako aj v prípade nejasností sa poraďte so svojím obvodným gynekológom, ktorý má k dispozícii všetky Vaše vyšetrenia a vie Váš stav zhodnotiť komplexnejšie a najobjektívnejšie.

  • Röntgen v tehotenstve

    , Autor: evelin_a

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat aky je Vas nazor na absolvovanie rontgenoveho vysetrenia v tehotenstve. Moje tehotenstvo bolo neplanovane a dozvedela som sa o nom par dni po absolvovani rontgenu pluc. V tom case som mala dostat menstruaciu ale ked stale neprichadzala urobila som si test. Po zisteni,ze som tehotna som zostala vo velkom soku a v strachu,ze som bola na rontgene a nemala som ani ochrannu zasteru,ktora sa bezne dava. V tom case som mohla byt tehotna par dni, najviac 2 tyzdne (od ovulacie). Od primarky som potom dostala odpoved,ze ju ani nepouzivaju,kedze ich pristroje su vyclonene a ze sa nemam obavat. Ale aj tak mam z toho zly pocit a namiesto radosti z babatka sa teraz obavam,aby mu to nejako neublizilo. Za Vas nazor vopred dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, je pravda, že RTG žiarenie môže mať vplyv na plod. Na mieru možného poškodenia má ale vplyv veľa ďalších faktorov ako napríklad vzdialenosť vyšetrovanej oblasti od panvy, kde je plod uložený, veľkosť vyšetrovaného poľa, intenzita žiarenia, pokročilosť gravidity, počet robených snímkov, ... Problém môže nastať, ak o tehotenstve žena nevie a opakovane je vystavovaná priamemu žiareniu v oblasti panvy – teda RTG vyšetrenie bedrových kĺbov, krížovej chrbtice, bruška, ... Tu reálne hrozí možné poškodenie vyvíjajúceho sa plodu. Vo Vašom prípade si myslím, že pri spomínaných okolnostiach je u Vás riziko poškodenia plodu veľmi malé.

  • Uhniezdenie vajíčka

    , Autor: Viki505

    Dobrý deň
    Chcela by som sa na niečo opýtať. S priateľom sa snažíme o bábätko. Pohlavný styk bol len raz, 07.11. V sobotu, 24.11. som si robila test a bol pozitívny. Dnes, 28.11. mi môj gynekológ robil vaginálny ultrazvuk a zobral krv na hcg. Tvrdil, že ešte nič nie je vidieť, pretože plod ešte nie je uhniezdený v maternici. Zistil mi akurát cystu. Chcem sa opýtať, je naozaj možné, že plod ešte nebol dnes uhniezdený aj napriek tomu, že od soboty mám 5 pozitívnych testov a že od možného oplodnenia už prešlo 21 dní? Alebo sa lekár mýlil a k uhniezdeniu už prišlo? Kedy podľa vás mohlo dôjsť k uhniezdeniu vajíčka, ak posledná menštruácia začala 25.10 a jediný pohlavný styk bol 07.11.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v tak nízkom predpokladanom týždni tehotenstva na ultrazvuku ešte nemusí byť vidieť nič, dôležitá je hodnota beta HCG a dynamika jej rastu, ako aj kvalita USG sondy. Ak viete presný deň oplodnenia, vychádza to na 3 týžden. Zárodok môže byť už uhniezdený v dutine maternice ale nemusí ho byť vidieť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • tehu otazka

    , Autor: Lucka

    Dobrý deň,
    chcem sa Vas spytat, ci je bezpecne pouzivať napr. dettol - antibakt mydlo počas tehotenstva a dojcenia. Príp. bezne kozmeticke a drogeristicke produkty. Je nieco comu sa vyvarovať? Ci iba tie kupovane v lekarni sa mam pytat? Znama mi vravela ze mam napr. dat pozor na antibakt.mydlá, lebo su agresivne a zubne pasty s fluorom.
    Je to pravda?
    dakujem,

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, antibakteriálne mydlá sa používajú na dezinfekciu povrchu kože, nie na rany, takže neprechádzajú do organizmu. Myslím, že je aj uvedené, že je málo pravdepodobné poškodenie plodu počas užívania Dettolu v tehotenstve alebo počas kojenia. Čo sa týka zubných pást, názory sa líšia. Niektorí zubári odporúčajú pasty s obsahom fluóru. Zubnú pastu neprehĺtate ale vypľúvate. Pri každom nákupe produktu si treba prečítať príbalový leták. Niektoré firmy to tam uvádzajú, že je nevhodné použitie daného produktu v tehotenstve.

  • Kalciova masť v tehotenstve

    , Autor: Lucka

    Dobrý deň,
    ako sa ochladilo veľmi sa mi popukala koža na rukách (najmä hanky). Som v 6 mesiaci tehotenstva. Doktorka mi poradila kalciovu masť na vecer. Ako dlho u môžem používať? Iba tých 7 dni ako je na príbalovom letáku a potom sa mám ísť opäť ukázať lekárke? Či môžem aj dlhodobo (napr. celú zimu)?
    Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na zvlhčenie a premastenie pokožky na rukách môžete používať rôzne krémy, napr. Calcium pantothenicum, Sudocrem, Indulona, Nivea krém, ... Masť pôsobí lokálne, na plod vplyv nemá, môžete ju používať dlhodobejšie. Tých prípravkov je mnoho, v lekárni majú najlepší prehľad.
    V prípade nejasností alebo zhoršenia lokálneho kožného nálezu navštívte dermatológa.

  • Hypotrofia - váha plodu

    , Autor: LenkaTD

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať, nakoľko ma môj gynekológ na poslednej poradni informoval, že váha dieťaťa sa mu na 34 tt nevidí - 1600 gramov a v tehotenskom preukaze mám zapísané hypotrofia - či sa mám nejako výrazne obávať a stresovať. Pre objasnenie, plod bol od začiatku menší, avšak doteraz ma lekár stále ubezpečoval o tom, že je to v norme aj vzhľadom na mňa (prvorodička, 28 rokov, 158 cm, začiatok tehotenstva s váhou pod 50 kg - aktuálna váha 56,2 kg, pri narodení som sama vážila 3020g/49cm). Stehenná kostička bola od začiatku menšia, v 30 tt sme mali 1200 gramov = čiže bábo/dievčatko priberá (ale evidentne svojim tempom, ktoré už podľa môjho gyn. nie je dostatočné). Lekár mi kázal "poctivo brať lieky" = 1x denne Anopyrin, 2x denne Oxyphillin, 2x denne Magnerot a polyvitamíny keď nechcem ísť ležať do nemocnice + poslal ma na interné vyšetrenie "ak by bolo treba operovať". Nič viac mi o tom nepovedal i keď som argumentovala aj možnou odchýlkou na ultrazvuku a pod. Sama sa cítim v poriadku a stravujem sa normálne. Prosím, čo si o tom myslíte a čo mi odporúčate? Lebo aktuálne som z celej situácie dosť vystresovaná. Termín pôrodu mám od začiatku určený na 6.1.2019 (teda neviem či mi ten tt vôbec sedí). Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, vo všeobecnosti najprv vylučujeme všetky možné patológie až potom sa po vylúčení zhodnotí, že plod je konštitučne menší. Nemusíte sa obávať ani stresovať. Dodržujte odporúčania Vášho obvodného gynekológa.
    Anopyrin neodporúčam užívať, keď ste už v 34 týždni tehotenstva, ale poraďte sa so svojím obvodným gynekológom, ktorý Váš stav pozná najlepšie a vie o Vás naviac. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.

  • Nízko položený plod v 23.týždni

    , Autor: lula

    Dobrý deň, mám nízko položený plod hlavičkou dolu. Krčok sa našťastie neotvára. Doktorka mi odporučila kľudový režim, a tabletky Duphaston. Popritom si pichám aj Fraxiparin kvôli vrodenej poruche zrážanlivosť krvi.
    Chcem sa opýtať čo mi hrozí, mám sa obávať predčasného pôrodu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nepoznám výsledky vyšetrení, ale na základe toho, čo ste napísali si myslím, že Vám aktuálne nehrozí predčasný pôrod. Liečba progesterónovým blokom, teda vo vašom prípade Duphastonom je pomerne častá, tak isto aj liečba trombofílneho stavu v tehotenstve nízkomolekulárnym heparínom. Treba dodržiavať nastavenú liečbu a odporúčania Vášho obvodného gynekológa. Ak by bol nález zhoršený, alebo by sa niečo nezdalo obvodnému gynekológovi, odporúčal by hospitalizáciu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tetovanie a tehotenstvo

    , Autor: lucia

    Dobry den, pan doktor,

    zatial nie som tehotna, no snazime sa o dieta. Chcela by som si dat spravit tetovanie (5x3cm na predlakti).

    Existuje nejake casove obmedzenie, napr. ze urcitu dobu po tetovani by som nemala otehotniet? Ak by som si tetovanie dala spravit a potom nasledne (napr. v nasledujuci mesiac) otehotnela, mohlo by to nejako ohrozit moje dieta? Ziadne alergie nemam, takze predpokladam, ze by som nemala komplikacie s hojenim.

    Vopred dakujem za odpoved.
    S pozdravom
    Lucia

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, už existujúce tetovanie na vývoj plodu nemá žiaden vplyv. Neexistuje nejaký predpísaný časový limit, dôležité je, aby sa rana zhojila úplne, keďže v tehotenstve sa mení aj Váš imunitný systém, aby nedošlo ku zlému hojenie rany eventuálne vzniku infekcie. Závisí aj od druhu atramentu. Ak sa Vám podarí otehotnieť skôr, ako sa zrealizuje tetováž, odložte realizáciu tetovania až po pôrode a po skončení kojenia.

  • Bolest podbruška v 30tt

    , Autor: Kristína

    Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa Vás opýtať som v 30tt a od včera má boli podbruško stále. Je to ako keby po bokoch až ku konečníku alebo aj ako MS. Bruško mi netvrdne. Ďakujem za radu. Pekný deň

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, maternica sa každým dňom zväčšuje, občasné pichnutie možte pociťovať, nie však dlhšiu dobu alebo celý deň. Podbruško nemusí tvrdnúť, môžu byť prítomné aj menštruačné bolesti alebo bolesti v krížoch. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia zhodnotí stav, pripadne nasadí liečbu alebo odporučí hospitalizáciu. Pri pretrvávaní ťažkosti mimo ordinačných hodín Vášho obvodného gynekológa navštívte najbližšiu tehotenskú ambulanciu.

  • Prietoky a lieky

    , Autor: LenkaTD

    Pozdravujem,
    rada by som sa opýtala na váš odborný názor ohľadom mojej situácie. Pre objasnenie, som prvorodička (28 rokov) a ešte pred 30tt mi môj gynekológ kontroloval prietoky v cievach plodu. Povedal mi, že je to síce v norme (ľavá strana hraničná), ALE s predikciou zhoršenia stavu, preto mi predpísal Anopyrin 1x denne. (do konca tehotenstva, s tým, že 2 týždne pred termínom pôrodu vysadiť). V príbalovom letáku lieku je však výslovný zákaz pre ženy najmä v poslednom trimestri tehotenstva nakoľko liek "vážne ohrozuje plod, matku" + komplikácie pri pôrode. Samozrejme, bála som sa liek užívať a na ďalšiu poradňu som to svojmu gyn. aj povedala - reagoval typom: "mne ak niečo povie môj lekár je to pre mňa sväté." V každom prípade opäť skontroloval prietoky (stav sa nezhoršil), no konštatoval aj cievu v pupočníku mimo ofic. normu, a preto mi k predpísanému Anopyrinu pridal ešte 2x denne Oxyphillin s tým, že sa nemám báť a mám brať tie lieky.. Samozrejme ma zaujímal najmä stav dieťatka, či je to vyslovene nutné, či je dieťa málo vyživované, či váha dieťaťa je pod normu a pod. Povedal, že všetko je v norme (bábo má síce o 150 gramov menej podľa tabuľky - sám lekár však zhodnotil, že na mňa je to úmerné - nakoľko som tehotenstvo začala s váhou pod 50 kg a meriam 158 cm + rovnako v rodine sme poväčšine nízky), ale ide o prevenciu. Chcem sa teda opýtať či je teda táto prevencia ( = vo forme tabletiek 3x denne) v mojom prípade nutná? Nemôžu tieto lieky poškodiť, resp. skomplikovať vývoj bábätka, tehotenstvo, pôrod? Takisto, je normálne, že ma v priebehu každej poradne môj lekár kontroluje ultrazvukom (zatiaľ celkom 5x)? Súčasne by som sa chcela ešte informovať aj na preventívnu liečbu čapíkmi v prípade pozitívneho Streptoccocus agalactiae (výter mi bol robený tiež pred 30tt), lebo som sa dočítala, že preventívne podávanie liekov na streptokoka v tehotenstve nemá zmysel (nakoľko sa môže objaviť aj zmiznúť a pre dieťa v brušku nepredstavuje ohrozenie), a preto sa podávajú antibiotiká až pri pôrode. Zatiaľ žiadne z uvedených liekov neberiem, no neviem ako reagovať na ďalšej poradni, prirodzene sa obávam o bábo a z celej situácie som v strese (doteraz nemal nikto z okruhu mojich známych v tehotenstve podobnú skúsenosť a kamarátkam, ktoré rodia v podobných termínoch ich gyn. prietoky zatiaľ vôbec nekontrolovali). Vopred teda ďakujem za vašu odpoveď, Lenka.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Anopyrin je v III. trimestri kontraindikovaný a nemá sa užívať, v prípade nutnosti operačného ukončenia tehotenstva, ale aj pri spontánnom pôrode by bola krvná strata oveľa vyššia a mohlo by dôjsť ku komplikáciám. Ak má pacientka hematológom diagnostikovanú nejakú formu trombofílneho stavu a hematológom je odporúčaná liečba, pacientkám sa aplikuje počas tehotenstva nízkomolekulárny heparín. Ak je obvodným gynekológom diagnostikovaný patologický prietok, pacientka sa odosiela na vyššie pracovisko, kde sa počas hospitalizácie rovnako používa nízkomolekulárny heparín, ako aj magnézium vnútrožilovo. Ak sú prietoky namerané obvodným gynekológom vrámci poradní v poriadku, nie je nutná žiadna liečba ako prevencia. Oxyphyllin je v tehotenstve kontraindikovaný. Čo sa týka liečby Streptococcus agalactiae, dočítala ste sa správne. Ak je čo i len raz v priebehu tehotenstva zistený z výteru, aj keby bol ďalší výter v poriadku, berie sa už výter ako pozitívny a pri príjme na pôrodnú sálu až do pôrodu sa podávajú antibiotiká vnútrožilovo, samozrejme také, ktoré neškodia plodu. Definitívne sa táto baktéria prelieči až po odstavení materského mlieka.

  • oslabeny krcok maternice

    , Autor: matula25986

    dobry den, chcela by som sa opytat v cca v ktorom tt sa zasiva krcok maternice resp. sa zistuje ci je slaby, som po 2 konizaciach a som v 14tt kedy zacne byt vacsi tlak maternice na krcok? a ake su este moznosti okrem zasitia? dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, skúsenosť skôr hovorí o tom, že vyhojený krčok maternice po konizácii je tuhší a pevnejší, nemusí vždy spôsobovať predčasné otváranie krčka. Ak budú výsledky vyšetrení v priebehu postupujúceho tehotenstva v poriadku, nevidím automaticky dôvod na cerclage (zašívanie krčka maternice). Nevidel som však rozsah operačných výkonov ani časové obdobie, za ktoré boli vykonané, takže sa k tomu úplne vyjadriť neviem.
    Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakovana infekcia ci mykoza

    , Autor: Ladvinka

    Dobry den chcem sa spytat pan doktor, som v 13tt a mam stale.od zaciatku tehotenstva problemy s vytokom a svrbenim. Vzdy mam niaku plesnovu infekciu,candidu a teraz naposledy stafylokok a streptokok take nieco. Liecila som sa glycerinovymi cipkami,po ktorych mi bolo dobre ale po milovani s manzelom sa to opäť vratilo tak pani doktorka navrhla liecbu aj jemu. Druhy krat som dostala macmiror globule a on sa natiera mastou macmiror. Teraz sme pohlavny styk nemali a mne sa problemy zas vratili. Viete mi poradit z coho sa to moze stale opakovat a ci to moze niako ohrozit nase bábätko? Za vasu odpoved dakujem pekny den

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, prítomnosť niektorých baktérií v pošve je fyziologická. Niekedy však dôjde k premnoženiu baktérii a začínajú sa objavovať ťažkosti, hlavne výtok, svrbenie, zápach a podobne. Na liečbu takýchto infekcií niekedy stačí lokálna liečba napríklad už spomínaný Macmiror alebo Candibene. Vhodné sú aj vaginálne výplachy Clogin a užívanie vaginálnych probiotík. Možných príčin vzniku opakujúcich sa vaginálnych infekcií je veľa, od užívaniia širokospektrálnych antibiotík potláčajúcich prirodzenú mikroflóru, stres, nesprávnej výživy, najmä nadmernej konzumácie jednoduchých cukrov (sladkostí), nadmerného užívania liekov, používanie antibakteriálnych mydiel, ktoré ničia prirodzené baktérie, používanie tampónov, parfumovaných vložiek, teplá voda vo vani a bazéne,... Nie každý nález v pošve je nutné preliečovať, nevidel som ale nález ani výsledky kultivácie. Niektoré "infekcie" sa definitívne preliečujú až po pôrode a antibioticky sa kryjú počas pôrodu. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • DOXYHEXAL v tehotenstve

    , Autor: Miška

    Dobrý deň prajem,
    keďže mám Ureaplazmy v tehotenstve (prebiehajúci 26tt), lekárka mne aj manželovi predpísala Doxyhexal (1xtabletu denne na 10 dní). Prosím myslíte, že je to bezpečné? V príbalovom letáku je uvedené, že sa to v tehotenstve nemá užívať. Liečbu zvolila lebo SUNMED v minulosti nezabral.
    Okrem toho som dostala Utrogestan na tvrdnuce bruško, ale tam je v letaku vyslovene v 2. a 3. trimestri nebrať, tak som zmatena.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, liečba Doxyhexalom v tehotenstve nie je úplne štandardná, pretože môže mať vplyv na zuby, kosti a pečeň plodu, ale už som sa s touto liečbou stretol. Nevidel som Vaše výsledky z kultivácie, preto sa k tomu neviem bližšie vyjadrit. Ureaplazma sa dá liečiť aj Erytromycinom a aj Summamedom, ktoré počas tehotenstva užívať možete. Utrogestan sa nemusíte báť užívať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 1406