Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

5,145 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vyvoj plodu

    , Autor: Nisa

    Dobry den,
    reagujem na Vami zodpovedanu otazku ohladom podania kortikoidov. Podavaju sa kortikoidy aj ako prevencia? Neviem stanovit ci moj stav bol taky ze boli potrebne kortikoidy. Maju vplyv na ine organy babatka tieto kortikoidy ked sa takto umelo snazili urychlit vyvoj pluc babatka?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, kortikoidy sa nepodávajú paušálne každej tehotnej žene ako prevencia, ale ak tehotná žena spĺňa isté podmienky a reálne hrozí predčasný pôrod, tak áno, podávajú sa takýmto ženám ako prevencia pred tým, aby sa novorodenec po narodení sám udýchal. Kortikoidy sa podávajú podľa medzinárodne schválených postupov podľa danej schémy. Kortikoidy nespôsobujú zrýchlenú tvorbu pľúc, ako som už spomínal, slúžia na niečo iné. Pľúca sú už v čase podania kortikoidov vytvorené. My len cez kortikoidy predčasne stimulujeme tvorbu surfaktantu, teda látky, ktorá sa tvorí spontánnne, ale neskôr ako v 31-32. týždni tehotenstva a ktorá je do pľúc plodu "vstreknutá" pred prvým výdychom novorodenca, aby po prvom nadýchu a výdychu novorodenca po narodení nedošlo ku skolabovaniu a "spľasnutiu" pľúc a aby sa novorodenec dokázal bez ťažkosti nadýchnuť aj ďalší krát. Kortikoidy podávané podľa schémy sa podávajú len v istých presne stanovených množstvách a počtoch dávok. Zásadne nevplývajú na ostatné orgány, pretože tie sú už v tom čase vytvorené.

  • Hypermangan

    , Autor: Ladvinka

    Dobry den pan doktor. Prosim vas, ako dlho si mozem robit sedave kupele v hypermangane. Kolko dni asi . A ako dlho mozem sediet v takomto kupeli? Dakujem.za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, závisí podľa indikácie a problému, ktorý má napomôcť tento kúpeľ zmierniť alebo vyliečiť. Väčšinou sa jedná o 10 - 15 minútové kúpele jedenkrát alebo aj viackrát denne. Je to skôr otázka na dermatovenerológa alebo podľa druhu prípravku aj na lekárnika.

  • Menšie nosové kostičky

    , Autor: Lucia

    Dobrý deň, podľa papierov by som mala teraz byť v 20 tt, ale včera som bola na 3D sono kde mi doktor povedal, že celé babätko vyzerá skôr na 18 tt. Ale to nie je to čo ma trápi. Povedal, že všetko je v úplnom poriadku až na to že má malé nosové kostičky, že aj na 18 tt sú dosť malé a že je to jeden zo znakov DS. Kostičky merajú 3,6 mm... Mám 29 rokov v rodine sme nikdy žiadnu poruchu nemali. Odporučil ma na amnio. Ale aj tak mám velmi velky strach. Ja vlastne ani neviem čo to znamená. Prosím poraďte mi.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nepoznám výsledky z prvotrimestrálneho kombinovaného ultrazvuku, a či ste ho absolvovali, kde sa už dá zistiť prípadné zvýšené riziko aj na Downov syndróm. Ak je podozrenie vyslovené aj pri druhotrimestrálnom morfologickom ultrazvuku, pacientke sa odporúča amniocentéza - odber plodovej vody, za účelom zistenia alebo vylúčenia genetickej chromozomálnej poruchy (patrí tu aj Downov sy.). V prípade pozitívneho výsledku amniocentézy je poškodenie plodu prakticky isté. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dvojčatá

    , Autor: Žaneta

    Dobrý deň, ležala som v nemocnici koly tomu že som skrvacala a zistili mi že mám hematóm vo veľkosti 3,5cm ktomu mám placentu uloženú celkom nízko a skrátený krcok na 1,5cm .už som doma a nekrvacam len mi nasadili gujaracin a magne b6.Som ešte len v 17 týždni a mám strach,či detičky donosim.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, tehotenstvo s dvojčatami je stále rizikové už od jeho začiatku. V 17. týždni hovoriť o nízko uloženej placente je predčasné. Treba myslieť pozitívne a počítať deň po dni. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa alebo zdravotnícke zariadenie, kde ste boli hospitalizovaná.

  • Revitanerv v tehotenstve a počas dojčenia

    , Autor: Darina

    Dobrý deň,
    Pred tehotenstvom som brala vitamíny Revitanerv kvôli drobnej protruzii disku L1/2 a L2/3, z ktorej mi tŕpli nohy, najmä pri sedení, Revitanerv naozaj zaberal a problémy zmizli. Počas tehotenstva som ho vysadila, nakoľko sa na obale píše, že nie je určený pre tehotné a dojčiace ženy. Teraz som v 37.tt a počas celého tehotenstva som brala magnézium (Galvex), momentálne 3x2 kvôli tvrdnutiu brucha, ale magnézium mi pomáhalo aj na to tŕpnutie nôh. Problém však nastane asi budúci týždeň, keď mi gynekológ povie magnézium už nebrať. nohy mi trochu tŕpnu aj v posledných týždňoch, najmä v noci, niekedy sa kvôli tomu aj celú noc nevyspim, neviem si predstaviť že to po vysadení magnézia bude ešte horšie.
    Zaujímalo by ma, prečo sa vlastne Revitanerv nemá brať v tehotenstve a pri dojčení, vitamínov typu B obsahuje podstatne menej než B-komplex forte, ktorý beriem celý čas (gynekológ o tom vie a v letáku sa nepíše ze by ho tehotné nemali brať) alebo akú náhradu by som mohla brať miesto Revitanervu. gynekológ povedal že sa mám spýtať neurologičky, tam mi povedali nech sa spýtam v lekárni a v dvoch lekárňach mi tvrdili ze je to kvôli tomu B-vitamínu a náhradu nepoznajú :(
    Naozaj už neviem na koho sa obrátiť, vedeli by ste mi, prosím, poradiť? Srdečne ďakujem a ospravedlňujem sa za ten sloh :) Darina

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, magnézium sa po ukončenom 36. týždni tehotenstva neodporúča užívať kvôli možnému abstinenčnému syndrómu novorodenca. Po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa tvrdnutie podbruška nerieši, ak by sa aj pôrod rozbehol, plod už je v termíne a v prípade pôrodu sa už nebude jednať o predčasný pôrod. Ak však máte ťažkosti v zmysle kŕčov a tŕpnutia nôh, udržiavacia dávka 3x1 tbl je zlatou strednou cestou, kedy by sa abstinenčný syndróm u novorodenca nemusel prejaviť. B-Complex je neodporúčaný u tehotných žien pre jednotlivé zložky preparátu mimo vitamínov skupiny B, závisí však od preparátu a jeho zloženia. Počas tehotenstva je neurologická liečba dosť obmedzená. Do konca tehotenstva by som túto liečbu obmedzil. Pri normálnej a bohatej pestrej strave nie je nutné užívanie vitamínov B. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Výsledky

    , Autor: Simona

    Dobrý deň
    Chcem sa vás opýtať či by ste mi prosím vysvetlili výsledky z prvotrimestrálneho skríningu. Hodnoty sú nasledovné : trizomie 21 - upravené riziko 1:18423, trizomie 18 - upravené riziko <1:20000, trizomie 13 - upravené riziko <1:20000, tieto hodnoty sa mi zdajú byť v poriadku, ale rastová retardácia plodu pred 37. týždňom má upravené riziko na 1:60 - čo to prosím vás znamená, je táto hodnota v norme alebo je zvýšené riziko, že moje dieťa bude mať rastovú retardáciu?
    Výpočet rizika preeklampsie:
    Preeklampsie pred 34 týždňom - upravené riziko 1 :97
    Preeklampsie pred 37 týždňom - upravené riziko 1 :36
    Preeklampsie pred 42 týždňom - upravené riziko 1 :12
    Poznámka : vzhľadom k výslednému riziku pre PE et FGR odp. kontinuálnu profylaxiu formou low-dose ASP p.o (150mg/24hod., V) do 36. TG s event.doplnením hematologického konzil.vyšetrenia a vyšetrenia ratio sFIt-1/PLGF v II. /III.trimestri. - viete mi prosím vysvetliť túto poznámku? Mám zvýšené riziko preeklampsie, mala by som brať nejaké lieky a podstúpiť hematologické vyšetrenie? Pretože môj gynekológ mi nič také nepovedal, tvrdil, že výsledky sú v poriadku a ohľadom preeklampsie nič nehovoril, aj napriek tomu, že sa mi zdá, že to nie je celkom v poriadku.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, na základe Vami napísaných výsledkov máte zvýšené riziko preeklampsie, nie je mi ale jasné, z akých vyšetrení. Odporúčaná Vám bola najnižšia dávka Aspirínu do 36. týždňa tehotenstva a eventuálne hematologické vyšetrenie. Vyšetrenie na včasnú predikciu Preeklampsie sFlt-1/PLGF je v súčasnosti považovaný za moderný a včasný marker preeklamspie. Ak sa u Vás objaví vysoký krvný tlak nad 140/90 Torr a sú splnené ďalšie kritéria, tento marker je veľmi nápomocný. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorého sa nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Patrícia

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať...
    V 4-5tt som začala krvácať a našli mi hematóm, poležala som si v nemocnici, hematóm sa pomaly zmenšoval, kontrolu som mala o týždeň a na uzv bolo, že už tam žiaden nie je. V 6tt (podľa poslednej menštruácie to bol 7tt) bolo vidieť aj akciu srdiečka. Kontrolu mi dala o 4 týždne, čo má byť budúci pondelok. Dnes som začala malo špiniť (hnedý výtok) a asi pred hodinou som začala mať bolesti v podbrušku, ktoré vystreľujú do krížov a stehien + bolesti zo spodu.. chcem sa spýtať či mám čakať alebo ísť na pohovory, kde som ako na klavíri lebo stále sú nejaké problémy ako som už spomínala. Minuly rok som potratila v 7tt.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, špinenie v prvom trimestri je pomerne časté. Ak sa však objavili bolesti, ktoré doteraz neboli a ak sa Vám niečo nezdá, navštívte zdravotnícke zariadenie, kde ste boli hospitalizovaná, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Podanie kortikoidov

    , Autor: Nisa

    Dobry den pán doktor,

    na zaklade nalezu mi boli podane kortikoidy na dozretie pluc babatka pre pripad predcasneho porodu. Boli mi podane v 31tt-32tt na prelome. Mam velke obavy ci tieto kortikoidy nemohli poskodit, ovplyvniť vyvoj babatka a taktiez jeho vyvoj mimo maternice. Dostala som Dexamed 4davky po 12 hodinach. Neviem presne co tieto kortikoidy ovplyvnuju ale velmi sa obavam ich vplyvu na babatko.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, kortikoidná príprava pľúc plodu je mnohokrát významným liečebným postupom, ktorý plodu len pomôže v prípade predčasného narodenia. Kortikoidy stimulujú tvorbu surfaktantu, teda látky, ktorá je do pľúc plodu vstreknutá pred jeho prvým výdychom, aby po prvom nadýchu a výdychu plodu po narodení nedošlo ku skolabovaniu pľúc a aby sa plod dokázal bez ťažkosti nadýchnuť aj ďalší krát.

  • Otaska

    , Autor: Ladislav

    Dobry den chcem sa opitat moja priatelka je tehotna ultrazvuk alebo sono neukazalo zebi bola a zobrala sa krev a krevne vysledky su pozitivne da sa ist na potrat ked to neni viidet ???

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak sa priateľka rozhodne ísť na interrupciu, teda umelé prerušenie tehotenstva, musí sa jednať o intrauterinnú vitálnu graviditu, to znamená že na ultrazvuku musí byt vidieť embryo v maternici a jeho akcia srdca. Na to, aby sa výkon mohol realizovať, je najvhodnejší 6-8 týžden tehotenstva. To, že krv ukázala tehotenstvo a v maternici nie je nič vidieť môže znamenať aj to, že sa nejedná o normálne tehotenstvo. V prípade nejasností alebo ťažkosti navštívte obvodného gynekológa.

  • Harmancek v tehotenstve

    , Autor: Ladvinka

    Dobry den pan doktor. Chcem sa spytat,mam od zaciatku tehotenstva kvasinkove infekcie,svrbenie,vytoky. Liecim sa vsetkym moznym,nic nepomaha. Skusala som si robit obklady z harmanceka len tak prikladat od spodku a dnes mi moj gynekolog povedal , ze harmancek radsej nie. Odporucil mi hypermangan take nieco na oplachy. Viete mi povedat preco harmancek nemozem? Dost sa mi z neho polavilo. Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, len málo z bylín používaných v čajoch alebo tinktúrach, či vaginálnych výplachoch alebo obkladoch bolo študovaných na tehotných ženách. Aj keď neexistujú žiadne oficiálne štúdie vyslovene zakazujúce používanie bylín v tehotenstve, niektoré zdroje uvádzajú, že lepšie je vyhýbať sa im. Podľa mne dostupných zdrojov a informácii sa Rumanček pravý, teda ľudovo harmanček, považuje v tehotenstve na kloktanie a výplachy za bezpečnú bylinku. Treba však povedať, že Rumančekový olej sa v tehotenstve nepovažuje za vhodný. Osobne by som používal a aplikoval vaginálne výplachy ako Clogin alebo Rosalgin. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • štítna žľaza v tehotenstve

    , Autor: Mia_11

    Dobrý deň, v 16tt tehotenstva mi na základe skriningu v 1. trimestri bolo diagnostikované ľahké zníženie funkcie štítnej žľazy a následne endogkinilogom predpísané tabletky L Thyroxin 50. Aký vplyv na plod mohlo mať zníženie funkcie štítnej žľazy do 16 tt, teda v čase keď nebolo liečené? Nie je nasadenie liečby v 16 tt už neskoro? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ľahké zníženie funkcie štítnej žľazy na plod nebude mať s najväčšou pravdepodobnosťou žiadne následky. Za optimálne sa považuje, ak gynekológ urobí laboratórne vyšetrenie hormónov štítnej žľazy každej budúcej mamičke hneď po potvrdení gravidity, obvykle v 5. až 8. Stane sa však, že tehotenstvo je zachytené neskôr alebo z iných príčín sú odbery a výsledky realizované neskôr. Zahájená liečba v 16 týždni nie je ešte neskorá. Horšie by bolo, ak by ste museli užívať vysoké substitučné dávky a neužívali by ste ich. 50ug levothyroxínu je pomerne nízka dávka. Pokračujte v pravidelných gynekologických ako aj endokrinologických kontrolách a pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zvysene riziko Downovho syndromu

    , Autor: Marianka84

    Dobry den,
    Vysledok prenetalny screening v I. trimestri bol ako test vykonany prilis neskoro (gestacny vek v datume odberu vzorky krvi bol 13tt+6/ podla udajov a 14tt+0/ podla CRL), screening v II. Trimestri bol pozitivny/zvysene riziko Downovho syndromu 1:170 v termine ( riziko len z veku matky 1:430). V poznamke bolo ze hodnoty z I.screeningu neboli zahrnute do vypoctu zdovodu neskoreho odberu vzorky ako som uz pisala. Moja otazka znie ci pozitivny screening z II. Screeningu nebol ovplyvneny nezahrnutim vsetkych udajov ? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, PTS pozostáva jednak z odberu krvi a z USG vyšetrenia, už aj hodnoty šijového prejasnenia (NT) a nosovej kostičky (NB) dokážu veľa nepovedať. Skríning sa vykonáva v 11-14 týždni tehotenstva (11+0 - 13+6), takže to bolo mimo intervalu o jeden deň. S rastúcim vekom matky rastie aj riziko pre Downov syndróm. Je pravda, že vek je len číslo a ide o to, na aký vek sa človek cíti, ale v tomto prípade to nie je zanedbateľné, no nie je to iba jediný faktor a hodnota, ktorá sa podieľa na výpočte rizika. Nepoznám výsledky ostatných hodnôt, ale riadiť sa iba jediným parametrom (vekom matky) nie je celkom objektívne. Hodnotí sa samostatne prvotrimestrálny skríning (PTS) a keď pacientka neabsolvovala (alebo z nejakého dôvodu nebol hodnotiteľný) prvotrimestrálny skríning, tak sa hodnotí samostatne morfologický skríning. Samozrejme, ak sú k dispozícii obidva skríningy, berie sa do úvahy výsledok z každého jedného. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakované krvácanie

    , Autor: janka987

    Dobey deň pán doktor,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Momentálne som v 15.t.t. a už dvakrát dom bola hospitalizovaná kvôli krvácaniu, ktoré po liečbe ustúpili.
    Dnes som začala znova splniť (ružový výtok), je to podtstane slabšie ako pred tým.
    Chcela by som sa spýtať, čo môže byť príčinou opakovaného krvácania a spinenia a či to predstavuje nejaké riziko pre tehotenstvo. Teda, či je vyššie riziko potratu.
    Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, špinenie alebo slabé krvácanie do 16. týždňa tehotenstva súvisí s tvorbou choriónu, teda budúcej placenty. Je to v dôsledku nahlodávania ciev steny maternice tkanivom choriónu, aby sa vytvorili početné a dostatočné spojenia a plod bol dostatočne vyživovaný. Ak je však krvácanie silnejšie a za choriónom, resp. placentou sa vytvorí hematóm, predstavuje to riziko potratu. Treba si to odsledovať a v prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí navštíviť obvodného gynekológa.

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Zuzana

    Dobry den, koncim 34tt a posledny tyzden mavam unik cirej tekutiny (neviem ci ide o plodovu vodu) ale len v mensom mnozstve. Dnes do rana som mala bolesti pripominajuce menstruacne bolesti v podbrusku a mala som uplne nasiaknutu vlozku cirej tekutiny. Rada by som sa poradila, ci je v tomto pripade nutne navstivit pohotovost alebo staci pockat do pondelka a ist ku gynekologovi. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, môže sa jednať o moč, ale aj o plodovú vodu. Navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť, kde Vás skontrolujú a zistia, či je všetko v poriadku a či sa jedná alebo nejedná o ventilový odtok plodovej vody. Pri potvrdení odtoku plodovej vody je nutná hospitalizácia na pôrodnej sále.

  • Tehotentsvo/herpes

    , Autor: SASA

    Dobry den,

    Mam otazocku ohladom otehotnenia. Som mesiac po potrate v 5mesiaci, akurat som dnes dostala aj menstruaciu a k tomu ako darcek sa mi objavil aj herpes. Samozrejme beriem uz tabletky predpisane doktorkou, no mame v plane zacat pracovat na babatku. Chcem sa opytat ci ma herpes nejaky dopad na vyvin plodu pocas otehotenenia/tehotenstva?
    Dakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, bez ohľadu na herpesovu infekciu by som s plánovaním tehotenstva ešte počkal. Od potratu odporúčam vyčkať, až odmenštruujete aspoň 3-4 krát, aby sa maternica dostala do pôvodnej veľkosti a pripravila sa na ďalšie tehotenstvo. Medzitým si preliečite herpesovú infekciu. Čo sa týka rizika a vplyvu na tehotenstvo, závisí od druhu herpesovej infekcie, po preliečení infekcie a následnom otehotnením sú riziká minimálne. Tri mesiace pred plánovaním otehotnenia odporúčam užívať kyselinu listovú.

Otázok: 1466