Poradňa gynekológa

Pridať otázku
Gynekológ

Poradňa gynekológa

4,600 otázok, Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Tehotenstvo a tromboza

    , Autor: Miriama

    Dobry den. Som v 32tyzdni a asi pred 2tyzdnami mi zistili trombozu v lavej nohe. Hned mi nasadili Fraxiparine a anopyrin. Chcem sa opytat ci to ma nejaky vplyv na bábätko? A ci je nejako ohrozene. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, predpokladám, že ste boli vyšetrená angiológom, teda cievnym lekárom. Liečba nízkomolekulárnym heparínom, vo vašom prípade Fraxiparinom, je plne indikovaná. Neviem, či som správne pochopil, ale liečba Fraxiparine s Anopyrinom v 32 TG je absolútne nevhodná. Anopyrin je v III. trimestri kontraindikovaný a v takomto týždni tehotenstva sa neužíva, je nahradzovaný nízkomolekulárnym heparínom. Prekonzultoval by som to ešte s odborným lekárom, teda angiológom. Vhodná je tiež kompresná bandáž ľavej dolnej končatiny. Nízkomolekulárny heparín vplyv na plod nemá, je veľa žien, ktoré si z nejakého dôvodu musia aplikovať heparín. Pri akýchkoľvek nejasnostiach, ťažkostiach alebo krvácavých prejavoch navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • svrbenie a palenie po ATB čipkach

    , Autor: katy

    Dobty den, som t.c.7tt lekarka mi na preliecenie e.koli a enterokoka predpisala Unasyn na vkladanie, hned po používaní mi zacalo svrbenie a palenie z vonku aj vnutri posvy, mozem si potierat Candibene krémom alebo Fungicidin mastou? taktiez mam doma boraxglycerinovy roztok 20% mozu sa nim potierat resp.vytierat posva? a sestre pomohli boraxglycerinove cipky na vkladanie mozu sa v 1.trimestri?v 5tt som mala krvacanie lekarka mi nasadila duphastan+ascorutin takze sa bojim vsetkeho co by mohlo babatku ublížiť, dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, pri liečení vaginálnych mykóz alebo bakteriálnych infektov pomocou ATB liečby je vždy vhodné užívať aj probiotiká, ktoré dostať aj vo forme vaginálnych tabliet alebo čapíkov. Môžete tiež užívať vaginálny výplach Clogin, v tehotenstve je vhodná aj liečba Borax Glycerinovými čapíkmi. Duphaston a Ascorutin je štandardná antiabortívna liečba, do 16 tg je špinenie pomerne častým prejavom tvorby placenty, nerobil by som si starosti. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krcok v tehotenstve

    , Autor: Lenka

    Dobrý deň. Som v 23 týždni a pred týždňom som musela ísť na pohotovosť kvôli krvácaniu z krčka. Od začiatku tehotenstva ma aj pobolieva brucho ale už druhý deň mi v ňom akoby pulzuje a včera mi asi aj tvrdlo. V lekárskej správe som si všimla že mám hrdlo na 2 CM. Na nete som si prečítala že to nie je normálne ale doktorka mi ohľadne toho nič nepovedala. Odporučila mi síce kludovy režim ale dala mi normálne vychádzky. Preto sa chcem spýtať či to je normálne a či môžem normálne chodiť vramci vychádzok von nakoľko niektoré ženy musía ležať s vyloženými nohami. Tak či si tými vychádzkami ešte viac nepohorsim. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, informácia o dĺžke krčka maternice je len čiastočná, nie je dôležitá len dĺžka krčka, ale aj to, či ste prvorodička alebo už detičky máte, či je hrdlo otvorené, alebo je náznak otvárania krčka zvnútra. Ak Vám obvodná gynekologička nedala prísny kľudový režim, tak občasné vychádzky nepoškodia, ale netreba to preháňať. Nevidel som ale nález, takže bližšie sa vyjadriť neviem. Pri akýchkoľvek otázkach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás pozná najlepšie a má k dispozícii aj všetky výsledky vyšetrení a vie najlepšie komplexne posúdiť Váš stav.

  • Strach z potratu

    , Autor: Kora

    Dobry den. Vo februari som prekonala MA a naslednu kyretaz cca v 9tt. Dnes som opat tehotna podla ms 6+3tt. Dnes som absolvovala sonograficke vysetrenie kde gynekolog videl len gestacny vak 12mm a pritomnost zltkoveho vaku ale embryo nevidno. Nemam ziadne tehotenske priznaky ani napatie v prsiach len obcas pichanie na lavej strane. Je mozne ze sa o tyzden embryo objavi alebo sa mam opat obavat potratu? Uzivam dva tyzdne utrogestan. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, v danom týždni tehotenstva uz musí byť jednoznačne vidieť embryonálne štruktúry ako aj akciu srdca, závisí však od kvality USG prístroja ako aj od zručnosti vyšetrenie vykonávajúceho lekára. Ak sa potvrdí diagnoza Anembryomoly, jedná sa o patologické tehotenstvo a opäť bude nutné absolvovať revíziu dutiny maternice. Do budúcnosti by som navštívil hematológa a endokrinológa, pri negatívnom náleze ešte zvážiť genetické vyšetrenie. Pri opakovaných potratoch môže byť príčina tohto stavu práve tam.

  • Orgazmus

    , Autor: Kristína

    Dobrý deň pán doktor. Chcela by som sa vás opýtať, že či môžem mat orgazmus aj keď mame zakázaný pohlavný styk. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, sú dva typy orgazmov, klitoridálny a vaginálny. K orgazmu môžete dospieť aj inak ako pri pohlavnom styku. Orgazmus môžete dosiahnuť, aj keď máte pohlavný styk zakázaný. Záleží od šikovnosti Vášho partnera, prípadne Vašej.

  • SUNAMED v tehotenstve

    , Autor: Michaela

    Dobrý deň, rada by som sa s vami poradila, keďže moja lekárka odišla na dovolenku. Včera som absolvovala ultrazvuk, končím 10. týždeň tehotenstva (10+6). Všetko v poriadku. Zistené mi však boli ešte na začiatku tehotenstva ureaplazmy, tak mi lekárka odvčera nasadila lieky SUNAMED 500 a manželovi DOXYHEXAL 200. Prosím myslíte, že je to pre dieťa neškodné? Nie je to skoro? Najprv hovorila, že ich nasadíme až po 12. týždni. Som už po jednom spontánnom potrate v januári 2017 a následnej kyretáži. Nerada by som si tým prešla znova. Okrem toho som včera zobrala prvú tabletu a dnes sú moje tehotenské nevoľnosti oveľa horšie. Možno to s tým nemá nič spoločné, len ma to vydesilo. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, azitromycín nepatrí medzi antibiotiká, pri ktorých by sa potvrdil škodlivý vplyv na vývoj plodu. Na druhej strane potvrdený zápal je počas tehotnosti spojený so zrejmým rizikom predčasného pôrodu. Ureaplazmy sa považujú iba za potencionálne patogénny mikroorganizmus, ale v tehotnosti sa mu pripisuje nepriaznivý efekt spojený s nárastom rizika predčasného pôrodu. Preto sa cielene lieči, hlavne ak sa klinicky potvrdili známky zápalu. V tehotnosti sa používa štandardná terapia ako pri hroziacej infekcii v amniálnej dutine. Medzi vedľajšie účinky týchto antibiotík patrí aj nevoľnosť, počas liečby užívajte aj probiotiká. A len pre upresnenie, dnes ste ukončili 11. týždeň tehotenstva, kedže dnes ste 11+0 tg, zajtra budete prvý deň 12. týždňa.

  • Tehotenstvo a salmonela

    , Autor: VeronikaK

    Dobry den, synovec mal pred mesiacom salmonelu a ostal v nemocnici. Ma 2 roky. Uz ho prepustili, ale vcera mu z vyterov zistili, ze salmonelu este ma v creve a dostal antibiotika. Mame k nim ist cez vikend na navstevu. Ja som v 10. tyzdni tehotenstva. Je tato navsteva pre mna bezpecna alebo je tam nejake riziko prenosu? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak budú dodržané všetky zásady hygieny, nemal by byť problém s návštevou. Vo všeobecnosti si treba pozornejšie vyberať potraviny, umývať ich pod tečúcou vodou, nekonzumovať tepelne nespracované potraviny, umývať si ruky s mydlom pod teplou tečúcou vodou.

  • Kyretaz

    , Autor: Beáta

    Dobrý deň, je potrebná kyretaz ak som už začala krvácať po zamlcanom potrate v 9 tyzdni tehotenstva? Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, to, že pacientka začne krvácať po potrate ešte neznamená, že sa bude jednať o úplný potrat a nebude nutná operačná revízia dutiny maternice. Podľa môjho názoru je táto revízia potrebná, nevystavíte sa tak zbytočne riziku infekcie alebo anemizácie z krvnej straty.

  • Prázdny gestacny vak

    , Autor: Beáta

    Dobrý deň, som medzi 8. a 9. týždňom tehotenstva. Môj gynekológ presne pred dvoma týždňami videl slabo bit srdiečko cez USG. Dnes mi ale oznámil že je tam len prázdny gestacny vak. Mohlo sa stať že dnes ho z nejakého dôvodu vidieť nemohol. Posiela má na kyretaz. Nemohla by som podľa vás ešte počkať? Krv na zistenie HCG mi nebral. Krvácanie som nemala, len keď mi vybral ultrazvuk z maternice. Vtedy som zakrvacala tmavou krvou. Už zas nekrvacam. Je možné že som ešte tehotná? On vraví že plod zomrel. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak USG vyšetrenie robil jeden lekár na tom istom prístroji, šanca, že sa lekár mohol pomýliť je veľmi malá. S najväčšou pravdepodobnosťou sa u Vás jedná o zamlčaný potrat alebo anembryomollu, teda prázdny gestačný vak bez prítomnosti embryonálnych štruktúr. Jednoznačnou indikáciou je revízia dutiny maternice, keďže sa jedná o patologické tehotenstvo a teda o potrat. Čakať už veľmi nie je na čo.

  • Meranie NT

    , Autor: Zuzana

    Dobry den, mam taky problem kt. ma dost trapi.Som v 12+2
    Bola som na merani NT na konci 1.trimestra
    Doktor mi pri prvom merani cez brusnu dutinu povedal ze je vsetko v poriadku, prejasnenie je do 2mm.Na to mi spravil ultrazvuk zo spodu kedy si vsimol, ze ro v poriadku vobec nieje a prejasnenie je 4,6mm. Nestastna som sla domov, no poobede som sa vratila zas kedy mi opat meral hodnoty kt.boli tentoraz 4mm. Je normalne ze mi pocas jedneho dna povedal tri rozne udaje ked je tam podstatna kazda desatina milimetra? Navyse dietatko malo po cely cas hlavicku v zaklone co som citala moze byt skreslujuce. Necha ma takto cakat do dalsej poradne 3 tyzdne. Nemal ma poslat odbornikovi?
    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, USG vyšetrenia v období 11.-14. t.t. sú odborne veľmi náročné a dajú sa zodpovedne vykonať len príslušne vzdelaným a skúseným lekárom a s použitím špičkových prístrojov. Vyšetrenie NT je technicky veľmi náročné a zodpovedné. Musí ho vykonávať skúsený lekár s certifikátom pre meranie NT, ktoré vydáva The Fetal Medicine Foundation London (FMF) – Certificate of competence The 11-13 weeks scan. Zvýšená hodnota NT neznamená automaticky postihnutie plodu, inou chromozómovou anomáliou alebo vývojovou chybou. Aj pri zvýšenej hodnote NT sa môže narodiť zdravý, nepostihnutý plod.

  • Prietoky

    , Autor: nikuska265

    Dobrý deň. Dnes som podľa PM v 35+0 tt. Dr mi kontrolovala prietoky, ktoré vraj majú hraničné hodnoty RI 0,7. Je to moje 3.tehotenstvo. dcérka by podľa ultrazvuku mala vážiť 2100g. Obe dcérky mali porodnu váhu 3000g (narodené pár dní po termíne) .
    Sú tieto hodnoty naozaj zlé? Mám sa nejak obávať o dcérku? Inak je všetko v poriadku, celé tehotenstvo bez problémov. Dakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, normálna hodnota RI, teda indexu odporu krvi v pupočníku, v 35 tg je od 0,58 - 0,72, teda u vás je hodnota pri hornej hranici normy, ale stále v norme. Prietoky niekedy banálne súvisia aj so stavom hydratácie organizmu, ak sú ostatné parametre v poriadku. Teda stačí, že žena cez deň príjme veľmi málo tekutín a ovplyvní to jednak aj tlak krvi pacientky, aj prietoky v pupočníku. Nemusíte sa ničoho báť, od 36 tg by ste mali byť sledovaná v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť. Ak by sa niečo nezdalo Vášej obvodnej gynekologičke, určite by Vás odoslala na hospitalizáciu. Stačí kontrola prietokov o týždeň.

  • UZS II

    , Autor: Andrea

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa Vás opýtať na výsledky UZS II. PM 25.02.2018, TP 02.12.2018 Grav. hebd. 19+2. Namerané hodnoty: BPD 41,53,. (18w4d)
    HC 168,65. (19w3d)
    AC 146,92 (19w6d)
    FL 27.60 (18w3d)
    Sú tieto hodnoty v poriadku? Nie je tam velky nepomer niektorých hodnôt? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, podľa napísaných výsledkov je USG biometria plodu v poriadku. Stačí, aby robili USG vyšetrenie viacerí lekári a výsledky by boli o ničo odlišné. Dôležité pri druhotrimestrálnom USG je, či sa nezistili vrodené vývojové chyby plodu, či je dostatok plodovej vody, či sa nezistili iné patológie. Dôležitý je aj výsledok EFW, teda odhadovanej hmotnosti plodu, kde sa zobrazuje aj priemer týchto nameraných parametrov plodu a zobrazí sa odhadovaný týždeň tehotenstva. Stačí posun o 1-2 mm a hodnota parametra zodpovedajúca týždňu tehotenstva by sa o pár dní líšila. Odporúčam kontrolu USG v 30. týždni tehotenstva.

  • pohyb babatka v 23 tt

    , Autor: Kristínka

    dobry den chcela by som sa spytat ci je to ok ked malu citim az uplne dole kde zacinaju nohavicky az ako zacina ochlpenie a hlavne vacsinou na pracej strane ...neni to moc nizko? dakujem za odpoved

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, maternica v tomto týždni má svoju veľkosť. Ak Vám netvrdne bruško alebo nebolia kríže je to v poriadku. Výška začiatku ochlpenia je individuálna, neporovnáva sa to podľa ochlpenia. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte svojho obvodného gynekológa.

  • Otehotnenie aj s kondomom?

    , Autor: Biba

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, či je nejaké riziko otehotnenia, ak po pohlavnom styku vo mne ostal kondóm s ejakulátom. Kondóm nebol celkom vo vnútri, troška vyčnieval. S partnerom sme si to všimli hneď a vybrala som ho. Avšak menštruácia mi mešká už druhý deň a nemám žiadne predmenštruačné príznaky. Mám mierne obavy.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak sa ejakulát nedostal mimo kondómu, tehotná by ste nemali byť. Meškanie menštruácie dva dni ešte nič neznamená. Ak Vám bude menštruácia meškať týžden, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • absces prsníka

    , Autor: Lucia

    Dobrý den, týžden po porode som dostla mastitidu a vytvoril sa mi absces na prsniku. Ten mi narezali, hnis vytlačili a chodila som pravidelne na čistenia a prevazy až sa hnis uplne stratil. Zistili mi zlateho stafylokoka. Brala som antibiotika bitammon. Teraz, necely mesiac od zákroku ma pobolieva hrča, ktora mi po abscese ostala a sa mi zda, že je vačšia. Je možné, že sa mi to vracia?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nevidel som nález, ale ak sa Vám čokoľvek nezdá, navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Otázok: 1342