3 veci, ktoré POTREBUJE dieťa od rodičov

Marika Koscelníková | 22. júl 2019
3 veci, ktoré POTREBUJE dieťa od rodičov

Sú to malé veľké veci, na ktorých môže stavať svoj život.

Bezpečie

Pocit, že nájdu náruč, ktorá ich objíme a kde sa môžu schovať. Pred strachom, bolesťou, smútkom či samotou. Je veľmi dôležité, aby vám deti dôverovali a vedeli, že u vás nájdu pochopenie a ochranu. Hoci len na tých pár chvíľ, kým prejde bolesť, kým nepredýchajú zlosť.  

Doprajte dieťaťu ten luxusný pocit absolútnej dôvery, ktorú im už v živote málokto bude môcť poskytnúť. Nech vedia, že nech sa stane čokoľvek, budú sa môcť u vás "schovať" a budú počuť slová: "Ty to zvládneš". Budú sa môcť s vami tešiť aj plakať a nesklame ich odvrhnutie, či nezáujem. Deti potrebujú mať pocit bezpečia, lásky, ktorá ochraňuje a verí. 

 

Hranice

Sú dôležité. Pravidlá, ktoré im uľahčia fungovať vo svete, ktorého sú súčasťou. Ak im nastavíte jasné hranice, čo sa smie a čo už nie, čo ste ochotní vy a spoločnosť akceptovať a čo je už neprijateľné, veľmi im uľahčíte život.

Dieťa, ktoré nepozná NIE sa dostane do bludného kruhu CHCEM a MUSÍM TO MAŤ. Vy sa stanete jeho posluhovačom. Vyčerpá vás neustále plnenie jeho požiadaviek, znášanie jeho nálad a v konečnom dôsledku sa budete len smutne prizerať, ako vaše dieťa manipuluje vami a je zmätené, prečo jeho CHCEM a MUSÍM TO MAŤ nie sú ochotní iní akceptovať. 

Dieťa nie je prvé v rodine. Prví sú mama a otec. Dieťa nemá a nesmie stáť na piedestále

Slobodu

Staré ruské príslovie vraví: "Do 6 rokov dieťa vychovávajte, potom sa už len modlite!"

Je v tom kusisko pravdy. Podstatu hodnôt a návyky vytvoríte v ranom detstve dieťaťa. To, čo do neho zasejete, to bude rásť. Dobré i zlé. Je veľmi dôležité uvedomiť si, že dieťa je ako lakmusový papierik. Nasáva všetko, čo sa okolo neho deje, čo počuje, vidí, tuší.

Vy, rodičia, staviate základ, na ktorom neskôr stavia. Je to pekelne ťažká  a náročná úloha. Lebo to robíte s vedomím, že dieťa so svojim životom môže naložiť po svojom. Aj tak to skôr, či neskôr urobí. Musí to urobiť, aby sa odstrihlo, aby si žilo svoj život taký, aký chce a po akom túži.  Nie je našou úlohou mu život nalinajkovať, ale pripraviť ho naň. 

Dôverujte svojmu dieťaťu a doprajte mu slobodu, keď príde jeho čas. 

Tvoje dieťa je šanca pre teba, MAMA
Prečítajte si tiež:

Tvoje dieťa je šanca pre teba, MAMA  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: