Neuropsychologička radí: Toto sú moje tipy na hračky, ktoré napomáhajú rozvoju dieťaťa

Marika Koscelníková | 5. január 2023
Hračky na rozvoj mozgu

Na deťoch, a najmä na veľmi malých deťoch, ako je aj moja 19-mesačná dcéra, je úžasná jedna vec: vývoj je niečo, čo ide prirodzene. Menej je aj v tomto prípade viac.

Ľudský mozog je úžasný. Učenie a rozvoj v ranom detstve prebieha bez námahy, ale skúsenosti a aktivity, ktoré poskytujete svojmu dieťaťu, pomôžu formovať, ktoré zručnosti budú posilnené.

Odporúčam rodičom, aby svojim dojčatám, batoľatám a deťom v predškolskom veku predstavili jazykovo bohaté prostredie, rôzne senzoricky bohaté stimulácie a praktické príležitosti na preskúmanie základných pojmov. Keď sa toto všetko stane v kontexte bezpečného, spoľahlivého a milujúceho vzťahu, máte recept na optimálny vývoj.

Pokiaľ ide o hračky, menej je viac

Iste, elektronické hračky, ktoré svietia, rozprávajú a spievajú pesničky, sú zábavné, ale to znamená, že vaše dieťa toho musí robiť menej. Dokonca sa ani nemusí verbálne zapájať do rozhovoru. Len pozerá a počúva. Preto odporúčam siahnuť skôr po hračkách, ktoré poskytnú deťom príležitosť na vlastnú kreativitu. Tu je môj osobný výber, tieto nechýbajú ani u nás doma. Tu je všetko, čo potrebujete na podporu jazyka, kreativity, riešenia problémov a organizačných schopností prostredníctvom hry.

Tieto hračky/hry rozvíjajú mozog dieťaťa

Knihy, knihy a ďalšie knihy

Ja viem, toto počúvate dookola. Ale zaslúžene. Jazyk a komunikácia sú možno najdôležitejším vývinovým skokom detí do 3 rokov a je dobre známe, že jazyk sa rozvíja, keď sú deti vystavené slovám a rozhovorom v reálnom svete.

Knihy poskytujú deťom príležitosť počuť nové slová a vetné štruktúry, s ktorými sa ešte nestreli. Je všeobecne známe, že deti, ktoré sú viac vystavené tlačenému písmu (čas strávený vizuálnym vnímaním písaného slova), si nielen rozvinú väčšiu slovnú zásobu a lepšie ovládajú jazyk, ale rýchlejšie sa naučia čítať.

Čítanie nahlas je tá najlepšia vec, ktorú môžete pre svoje dieťa urobiť, aby ste maximalizovali jeho šance na úspešné osvojenie si čítania, podporili lásku ku knihám. Je to tiež skvelý spôsob, ako môžete vy a vaše dieťa spolu tráviť čas.

Výtvarné potreby

„Umenie“ podporuje predstavivosť,  rozvíja jemnú motoriku, koordináciu ruka-oko, vizuálno-priestorové uvažovanie, rozhodovanie, sebavyjadrenie, sebaúctu a redukuje stres. 

Ponúknite svojmu dieťaťu rôzne umelecké materiály (prstové farby, pastelky, fixky, kriedy) alebo repasované materiály (rolky toaletného papiera, papierové utierky, výstrižky z časopisov, použitý baliaci papier) a dovoľte mu postaviť si vlastné dielko. Doma je toho toľko, z čoho sa dá tvoriť, čo sa dá zafarbiť, obkresliť, vystrihnúť... Naozaj nemusíte vymaľúvať maľovanky podľa predlohy, čím viac zapojí dieťa svoju vlastnú kreativitu, tým lepšie. 

hračky na rozvoj mozgu dieťaťa

Rolové hry 

Hrať sa na lekárku, kuchárku, opravára, mamičku, šoféra... to sú skvelé príležitosti, ako rozvíjať jazyk, myslenie a sociálno - emocionálne zručnosti. Aké to je, byť v koži niekoho iného? Ako ten iný chodí, rozpráva, čo robí inak? "Prezliekanie" sa do inej roly je úžasný spôsob hry pre všetky deti. Zapojte sa aj vy, ak to chcú a všímajte si ich reakcie, slová (hra na mamičku a spôsob, ako sa dieťa správa a čo hovorí svojmu "bábätku" môže byť odrazom toho, ako vníma vás).

HRY na rozvoj detskej mysle
Prečítajte si tiež:

HRY na rozvoj detskej mysle

Kocky a stavebnice

Kocky dokážu zamestnať malé deti celé hodiny a pomôcť im rozvíjať kreativitu, riešiť problémy a priestorové uvažovanie. Môže to byť lego, penové puzzle, ale nič neprekoná staromódnu sadu prírodných drevených kociek... Sú odolné (vydržia navždy!), netoxické, ekologické a ľahko sa čistia a dezinfikujú.

Keď sú deti úspešné v postavení veže, či domčeka, žiaria hrdosťou. Môžu sa dozvedieť o veľkosti, tvare, štruktúre, hmotnosti a farbe jednoduchým držaním, hmatom, manipuláciou a skúmaním kociek. 

Abecedné magnety na chladničku

Keď sa deti hrajú s magnetmi na chladničku, učia sa o písmenách, číslach, farbách a tvaroch. Abecedné magnety tiež pomáhajú uľahčiť jazyk, gramotnosť a uvažovanie tým, že tieto pojmy pomenúvajú, triedia a kombinujú.

Manipulácia s magnetmi v rukách a ich pohyb po povrchu, pomáha deťom rozvíjať jemnú motorickú koordináciu, ktorá je rozhodujúca pre kreslenie a písanie rukou. A keďže neexistuje žiadny predpísaný spôsob, ako by sa deti mohli hrať s magnetmi na chladničku, môžu byť kreatívne vymýšľaním mnohých rôznych spôsobov, ako ich použiť.

MAMA alebo iný dospelý

Pri hre nič neprekoná mamu, otca, babku, dedka... Rada však povzbudzujem dospelých, aby si sadli a nechali svoje deti, aby sa ujali vedenia. Chceme, aby si deti rozvíjali sebadôveru a nezávislosť, aby sa mohli hrať sami, a musíme im dať na to čas a priestor.

Je tiež dôležité, aby ste svojim deťom dali vedieť, že ich vidíte. Všímajte si a uvažujte o úsilí, vytrvalosti a raste vášho dieťaťa. Napríklad: "Páči sa mi, ako tak tvrdo pracuješ, aby si položila tú kocku úplne na vrchol veže!"
Komentovaním ich hry dávate deťom pozitívnu odozvu. Tá im oznamuje, že na nich záleží, a zameriava sa na vlastnosti, ktoré sa v nich snažíte pestovať.

Laura Phillips (ext. zdroj Laura Phillips), je klinická neuropsychologička. Medzi jej výskumné záujmy patrí neuroveda o čitateľských intervenciách a vplyv technológií na kognitívny a sociálno-emocionálny vývoj malých detí.
Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: