Problémy s vyprázdňovaním u detí: Prečo nechce či nemôže kakať?

MK | 9. január 2024
Problémy s vyprázdňovaním u detí: Prečo nechce či nemôže kakať?

Je to ako začarovaný kruh. Stolica je tuhá, tvrdá, objemná „zapečená“, dieťa ju ťažko a bolestivo vytláča, preto má následne strach a začne stolicu reflexne zadržovať, odmieta „kakať“.

Zápcha je v detskom veku bežná. Dieťa trpiace zápchou má problémy s vyprázdňovaním, nevyprázdňuje sa dostatočne často alebo je stolica tvrdá či suchá. Zriedkavo býva spôsobená zdravotným stavom, s ktorým sa dieťa narodilo alebo problémom s trávením jedla, ale aj na tieto prípady treba pamätať a prípadne absolvovať potrebné vyšetrenia. 

Vyprázdňovanie dojčených detí: Ako často?

Plne dojčené deti môžu mať stolicu aj niekoľkokrát denne. Ak je  1x za 7-10 dní, bez ostatných príznakov poruchy tráviaceho traktu (zvracanie, nechutenstvo, neprospievanie, krv v stolici a iné)  a pri dobrom klinickom stave, nehovoríme o zápche.

POZOR! Pravidelné používanie rektálnej rúrky, teplomera alebo  čípku na zlepšenie vyprázdňovania vedie k oneskorenému vývoju vyprázdňovacieho reflexu.

Bežné príčiny zápchy sú:

  • nepravidelný zvyk vyprázdňovania
  • príliš skoré začatie tréningu na nočník
  • zadržiavanie stolice. Dieťa zadržiava stolicu, pretože sa bojí, že vyprázdnenie bude bolestivé. Stolica môže byť príliš veľká, široká alebo bolestivá na vytláčanie.
  • odkladanie vyprázdňovania. Dieťa môže byť príliš zaneprázdnené hraním a nechce hru prerušiť.
  • zmena v aktivite alebo dennom režime, rodinné zmeny, sťahovanie, nový súrodenec a podobne
  • zmena v stravovaní
  • užívanie niektorých liekov

    Zápcha je často dočasná, ľahko sa predchádza a lieči, ak poznáte jej príčiny a príznaky.

Príznaky zápchy:

  • bolesti brucha alebo kŕče
  • menej ako 3 vyprázdnenia za týždeň
  • zmena vo vzhľade stolice - tvrdé, suché "polienka", "klobásy" alebo "guličky". Dieťa trošku smrdí, keď sa stolica hromadí v konečníku.
  • nezvyčajná bolesť pri vyprázdňovaní
  • fekálne znečistenie - nájdenie stôp stolice v spodnej bielizni dieťaťa. Toto môže byť znakom, že stolica je zadržaná v konečníku.
  • dieťa sa schováva v kúte miestnosti alebo náhle sa stane veľmi tichým a nehybným pri hre alebo rozprávaní.

Je to začarovaný kruh. Pretože stolica je tuhá, tvrdá, objemná „zapečená“, dieťa ju ťažko a bolestivo vytláča, preto má následne strach a začne stolicu reflexne zadržovať, odmieta „kakať“.

Keď je kakanie problém
Prečítajte si tiež:

Keď je kakanie problém

Čo robiť, ak má dieťa problém s kakaním

Trénujte pravidelné vyprázdňovanie

Ak je už dieťa naučené na nočník, pracujte s ním na tom, aby sa stalo "sedenie na nočníku" pravidelným. Vyberte rovnaký čas každý deň a dodržiavajte rovnakú rutinu. Skúste to po jedle alebo pred spaním.
Ak dieťa chodí na toaletu, pod nohy mu položte stoličku, aby nemalo nohy vo vzduchu. Pokojne si so sebou môže zobrať hračku alebo obľúbenú knihu, upokojí sa a bude to pre neho príjemnejšie. 

Nestresujte, ak sa to nepodarí, nechajte to dieťa skúsiť znova kedykoľvek počas dňa. Pozrite sa na stolicu pri každom vyprázdnení, aby ste vedeli, čo je pre vaše dieťa normálne a čo nie. 

Dodržiavanie pravidelnej rutiny môže problémom s kakaním pomôcť. Venujte pozornosť signálom dieťaťa, ktoré naznačujú potrebu ísť na toaletu, povzbudzujte, ale netlačte na dieťa. Pravidelný čas na návštevu toalety môžu pomôcť dieťaťu vyvinúť zdravé návyky. Napríklad, po jedle alebo pred spaním. Vytvorte doma pokojné a podporné prostredie. Uistite dieťa, že je v bezpečí a že používanie toalety je normálna a prirodzená súčasť života.

TIP: Ak má dieťa problém s kakaním kvôli tvrdej stolici, skúste mu ponúknuť riedenú kompótovú šťavu z broskýň, hrušiek alebo sliviek, obsahujú prírodné laxatíva.

POZOR! Dieťaťu nepodávajte rôzne medikamentózne laxatíva svojvoľne, vždy sa poraďte s lekárom a ustrážte dávkovanie!  

Problémy s vyprázdňovaním u detí: Prečo nechce či nemôže kakať?

Prečo dieťa zdržiava stolicu?

Fyziologické dôvody

  • U dojčiat môže zmena z materského mlieka na umelé mlieko alebo zavádzanie pevnej stravy spôsobiť zmenu v konzistencii a frekvencii stolice.
  • Nedostatočný príjem tekutín môže spôsobiť, že stolica dieťaťa je tvrdšia a ťažšie sa vyprázdňuje.
  • Nedostatok vlákniny v strave môže spôsobiť zápchu a problémy s vyprázdňovaním.

Psychosomatické dôvody

  • Dieťa môže zadržiavať stolicu kvôli strachu z bolesti, obavám z používania toalety mimo domova, alebo kvôli zmenám v prostredí a dennej rutine.
  • Niektoré deti môžu pri tréningu na nočník cítiť tlak a stres, čo môže viesť k zadržiavaniu stolice. Ak dieťa nie je dostatočne zrelé na to, aby kakalo inde ako plienky, môže mať strach a odpor k vyprázdňovaniu. Niektorí odborníci odporúčajú používať hneď toaletu namiesto nočníka.  
  • Emocionálne traumy, ako sú rodinné problémy, šikanovanie v škole alebo iné stresujúce životné udalosti, môžu mať vplyv na tráviaci systém dieťaťa.  Komunikujte s dieťaťom o jeho pocitoch a obavách. Buďte trpezliví a vypočujte si ich. Niekedy dieťa potrebuje len nahlas vysloviť svoje strachy.
  • U detí s nízkou sebadôverou alebo depresívnymi príznakmi môže dôjsť k zmenám v stravovaní a tráviacich návykoch, čo môže spôsobiť zápchu.
  • Deti nemusia vždy vedieť vyjadriť svoje emócie slovne. Nespracované emócie môžu mať fyzický dopad, vrátane problémov s trávením.

V prípade pretrvávajúcich problémov je dôležité poradiť sa s pediatrom, ktorý môže poskytnúť ďalšie usmernenie a v prípade potreby odporučiť špecifickú liečbu.

Na tému zadržiavania stolice a kakania sme sa pozreli so psychologičkou Martinou Matúšovou. Celý rozhovor si môžete pozrieť TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: