Čo robia mamy celý deň?

MK | 11. september 2024
Čo robia nové mamy celý deň?

Naša kultúra nemá spôsob, ako zmerať úžasné veci, ktoré robíte a dokážete. Neexistuje žiadna väčšia úloha ako to „nič“, ktoré ste urobili včera, „nič“, ktoré robíte dnes, a „nič“, ktoré budete robiť zajtra.

Pre čerstvé mamy...

Keď sa vám narodí dieťatko, celý váš svet sa zredukuje na snahu zabezpečiť jeho komfort a viesť ho svetom, ktorý nepozná. Je to vyčerpávajúce.  

A každý, kto vám hovoril opak, nebol úplne úprimný (alebo si to už možno ani nepamätá).

Možno sa stihnete najesť. Možno sa stihnete obliecť (ale možno ani to nie). Možno sa pôjdete prejsť. Možno sa porozprávate cez telefón alebo začnete prať, no ani jedno z toho nedokončíte.

Toto je vaša nová, mamovská norma.

Tak čo teda robíte celý deň?

Čo robia mamy celý deň?

Len reagujete správne a trpezlivo (napriek únave) na úsmevy, slzy, prejavy hladu a ospalosť, učíte svoje bábätko, ako sa pohybovať v tomto neznámom a (pre bábätko) veľmi emocionálnom a surovom svete.

Učíte maličkú, bezbrannú osobu o svete – aspoň o tých dôležitých častiach, ako sa k sebe správame a čo to znamená byť súčasťou rodiny.

Budujete základ lásky a dôvery medzi vami a vaším bábätkom, ktorý pomôže vášmu vzťahu v budúcnosti a poskytne základ, ako sa vaše dieťa bude vzťahovať k svetu.

Možno dojčíte svoje bábätko – ďalšia časovo náročná úloha (hoci po ustálení zaberie menej času ako kŕmenie z fľašky), ktorá prinesie vášmu dieťaťu do budúcnosti ochranu a zdravie.

A tiež sa stávate mamou. Začalo sa to v deň, keď bolo vaše dieťatko počaté, a pokračuje to už navždy. 

Vaše bábätko rastie a vy tiež

To je tak všetko. To je váš deň. Naša kultúra nemá dobrý spôsob, ako zmerať to, čo práve robíte. Pre neskúsené oko bude väčšina tejto práce na konci dňa vyzerať ako nič.

Ale my vieme.

Neexistuje žiadna väčšia úloha ako to „nič“, ktoré ste urobili včera, „nič“, ktoré robíte dnes, a „nič“, ktoré budete robiť zajtra.

Starostlivosť o dieťa je o tu a teraz, no prvé roky sú o investícii vášho času a srdca. Je to dávať, dávať, dávať a dávať ešte viac. Sú to roky plné boja, ktoré vás v jeden a ten istý deň zložia na kolená a zároveň v priebehu piatich minút vynesú do neba. 

A áno, robíte najťažšiu prácu svojho života a občas sa vám bude zdať, že nič iné neurobíte. Šialené, však?

Ale tu to začína byť zaujímavé…

Robíte všetko, mamky

Aj keď teraz potrebujete a chcete pauzu (a mali by ste si ju vziať, kedykoľvek môžete), žiadna mama sa nikdy neobzrela späť a nepomyslela si: „Kiežby som svoje dieťa držala menej.“ Nebudete si pamätať neumyté riady, vysávanie, ktoré ste nestihli, alebo špinavé oblečenie, ktoré ste nosili častejšie, než by ste chceli.

Pamätať si budete prvý úsmev, prvý smiech, prvé slová, prvé kroky. Pamätať si budete, ako ste sa pozerali na svoje bábätko a ako sa vaše bábätko pozeralo na vás.

Takže keď sa nabudúce pristihnete, že rozmýšľate, ako opäť ušiel deň a nič ste neurobili, zastavte sa. Zoberte svoje bábätko do náručia a precíťte, ako sa to maličké telíčko snaží pritúliť sa k vám a splynúť s vami.

Zhlboka a pomaly sa nadýchnite. Zatvorte oči a zmerajte svoj deň nie podľa úloh, ale podľa pocitu, ktorý vám naplní srdce. 

Vyčerpanie je toho súčasťou. A je to pravda.

Ale tie ťažké časy sa stratia.

Intenzívna, horúca, absolútna láska ostane, a tá je navždy vaša.

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: