3 veci, ktoré by si každá mama mala dopriať každý deň

Redakcia | 26. august 2024
3 veci, ktoré by si každá mama mala dopriať každý deň

Byť mamou je práca na plný úväzok (a ešte viac!). Ale popri nosení, upratovaní, kŕmení a organizovaní sa často stáva, že zabúdame na tú najdôležitejšiu osobu – na seba.

Starostlivosť o seba nie je luxus, ale nevyhnutnosť. Ak sa o seba nepostaráte vy, kto to urobí? A čo je najdôležitejšie, šťastná mama rovná sa šťastná rodina.

1. Šálka v ruke a ticho v ušiach

Ruku na srdce, kedy naposledy ste si vychutnali šálku kávy (alebo čaju)  bez toho, aby ste ju vypili studenú alebo na ňu úplne zabudli?  Každý deň si nájdite aspoň 10 minút, keď si sadnete, vyložíte nohy (alebo sa schováte v spálni, keď treba) a vychutnáte si svoj čas. Bez prerušenia, bez „mami, kde je...?“ alebo „mami, pozri sa!“. Nemusíte nič riešiť, nikoho počúvať, len si užiť vzácny moment pokoja, ktorý vám pripomenie, že máte právo na chvíľu pre seba. Možno si k tomu prečítate pár strán z knihy alebo len budete potichu sledovať, ako vám stúpa para z hrnčeka. To je váš moment. Vôňa, chuť, ticho a vy. 

2. Natiahnutie stuhnutého tela (a zopár hlbokých nádychov)

Áno, vieme, že máte neustále plné ruky. Ale kľúčom k tomu, aby ste sa udržali v pohode, je hýbať sa. Nemusíte chodiť na hodinu jogy alebo behať maratón (aj keď, klobúk dole, ak to stíhate!). Stačí, ak si počas dňa nájdete aspoň 5 minút na jednoduché natiahnutie:

  • zdvihnite ruky nad hlavu, predkloňte sa zakrúžte nimi párkrát dopredu a dozadu
  • vytiahnite ruky nad hlavu a postavte sa špičky, snažte sa vytiahnuť sa čo najviac do výšky
  • ľahnite si zem, natiahnite ruky dozadu a nohy tiež čo najďalej, vydržte tak chvíľku.

    +Doprajte si k tomu niekoľko hlbokých nádychov a výdychov. 

3. Pracovať na sebe

Skúste sa každý deň venovať aj niečomu "svojmu". Možno ste vždy chceli skúsiť niečo nové, kreatívne alebo len prehĺbiť svoje hobby, na ktoré vám nikdy nezostával čas. Zamyslite sa nad tým, čo ste vždy chceli vyskúšať alebo rozvíjať a po troške sa tomu venujte. Každý deň chvíľu - či už ide o učenie sa nového jazyka, cvičenie, vzdelávanie, pečenie, maľovanie  - pomôže vám to získať novú energiu, pocit naplnenia. A kto vie? Možno objavíte novú vášeň, ktorá vám bude robiť radosť po dlhé roky. Toľko mám oživilo práve počas materskej dovolenky svoje skryté sny. Prečo nie vy? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: