Máme čas, mamy. Je to voľba žiť prítomný okamih pomalšie

MK | 19. júl 2024
Máme čas, mamy. Je to voľba žiť prítomný okamih pomalšie

Je to len pocit, nastavenie, že sme uštvaní deťmi, prácou, povinnosťami. Máme presne toľko času, koľko si pre seba urobíme. Je to mentálny posun a voľba.

Vychutnávať si každodennú všednosť je radosť, pretože keď ju prežívate, akoby ste znížili rýchlostný limit na život. Namiesto toho, aby ste sa sa zlomili tým, čo na seba počas dňa naložíte (ako to, žiaľ, robia mnohí rodičia), proaktívne sa rozhodnite robiť to inak. 

Manifest POHODOVÉHO RODIČA
Prečítajte si tiež:

Manifest POHODOVÉHO RODIČA

Tu a teraz je dôležité 

S pomalším životom sa z malých vecí začnú stávať veľké veci. Očarí vás chichot vášho dieťatka, budete sa naň dívať dlhšie ako sekundu, keď zaspí, poteší vás teplé slnko na tvári pri rannej prechádzke. Keď žijete prítomne, všetko, čo sa deje je vašou prioritou. Zažijete menej stresu a viac pokoja, pretože ste sústredení na to, čo práve žijete.  V materstve žiť pomaly znamená byť viac prítomní so svojimi deťmi.

Obúvate im topánky tempom, ktoré je ich, nie vaše. Spomalíte svoju chôdzu, aby nohy vášho malého dieťaťa vydržali prechádzku bez námahy. Jednoducho žijete tempom malého človeka, ktorý nepozná slovo ponáhľať sa. Nemá dôvod vynechať mláku na ceste, odísť po pol hodine z ihriska, nehrať sa donekonečna s legom. Robí to, čo považuje v danej chvíli za dôležité tu a teraz.

Toto čaro prítomného strácame, čím sme starší a zaneprázdnenejší. Dieťa nás vie vrátiť do polohy - život je krásny. Ten, ktorý sa práve deje, nie ten, na ktorý si zarobíme tvrdou prácou, ako si mnohí stále myslia. 

Úmyselný život

Tým, že si dáte načas a spomalíte, stanete sa šéfom svojho života. Môžete si vybrať, ako budete tráviť svoj deň, vychovávať deti, rozprávať sa s ľuďmi. Žiť pomalý život znamená žiť prítomný život. Ste plne tu, v súčasnosti, nepodliehate panike z budúcnosti ani sa nezaoberáte minulosťou.

Žiť pomaly znamená, že si viac uvedomujete svoje správanie, svoje slová a činy. Všimnete si nové veci, akoby vám niekto stiahol roletu z očí. Začnete robiť malé zmeny, ako je domáce varenie, dlhé prechádzky na slnku a vo všeobecnosti budete "robiť" menej, ale budete sa cítiť viac. Zažijete viac. A budete milovať viac. Seba aj ostatných. 

A čo je najdôležitejšie, deti sa vám poďakujú za toto spomalenie a sprítomnenie. Nakreslite si s nimi domček a psíka a stromy v lese namiesto browsovania v mobile, vybehnite s nimi na prechádzku a rozprávajte si smiešne príhody namiesto posedávania pred telkou, buďte s nimi o čosi dlhšie pri zaspávaní a držte ich za ruku namiesto vykladania umývačky riadu. Zoberte si voľno v práci, keď vidíte, že je dieťa častejšie choré, alebo smutné, mĺkve, nervózne a buďte pri ňom. Pomaly a prítomne.  
 
Žiť pomaly neznamená strácať čas. Zjednodušením života a zameraním sa na dôležité veci získate viac času. 

Je to mentálny posun a je to voľba žiť život pomalšie. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: