Keby som tak mohla vrátiť čas a urobiť veci inak...

Redakcia | 1. september 2023
Keby som tak mohla vrátiť čas a urobiť veci inak...

Malé zamyslenie jednej z vás - mamičky dnes už dvoch dospelých detí . Teraz, po rokoch, keď sa jej život upokojil a deti vyrástli, si uvedomuje, že dokonalosť nie je všetko a je dôležité nájsť si viac času pre seba, aj pre deti.

Listujem si časopisom MAMA a ja, ktorý sa mi nahodne dostal do rúk, a hlavou sa mi začnú mihať spomienky na môj život v tomto období. Pamätám si, že keď som pred 23 rokmi čakala svojho prvého syna, kúpila som si knihu o tehotenstve, ktorá mapovala toto obdobie po mesiacoch aj s podrobným popisom toho, čo sa v danom čase s tehotnou ženou deje. Boli tam aj rady, ako sa stravovať, a ja som si bola ako poctivá budúca mama schopná na večeru uvariť a zjesť všetko, čo mala tehuľka v tom období správne jesť, aby jej budúcemu dieťaťu nič nechýbalo.

Vždy som sa snažila mať všetko tip-top

Na obdobie po narodení prvého syna si pamätám ako na kolotoč dojčenia, prebaľovania a prania plienok, doplnené o synove večerné koliky, pri ktorých sme ho na striedačku hodiny nosili na rukách, kým sa neupokojil.

No a na obdobie po dvoch rokoch, keď som už mala synov dvoch, si pamätám ako na sústavné upratovanie a pobehovanie po byte, doplnené o snahu vychovávať dvoch malých krpcov. Vtedy sme dostali nový byt a ja som sa snažila mať ho neustále tip-top.

Koľko vecí by som dnes urobila inak, alebo by som ich nerobila vôbec! Kuchynskú linku som komplet umývala aj 4-krát do roka, kúpeľňu dvakrát týždenne, vysávalo sa denne! Vadili mi rozhádzané hračky a „ucapkaný“ nábytok ma dokázal dostať do vývrtky...

Fejtón: Keby si bol Eliška...
Prečítajte si tiež:

Fejtón: Keby si bol Eliška...

Chalani mi odrástli, ja som zmúdrela, no čas vrátiť neviem..

Keby som mohla tak vátiť čas... Dnes by som čas strávený s mojimi chlapcami, kým boli malí, uprednostnila pred pekným, uprataným bytom, a vôbec - pred všetkým. Bola by som pokojnejšia, viac by som sa s nimi hrala, smiala...  A dopriala by som si venovať viac času - sebe. Išla by som častejšie s kamarátkou na kávu, zacvičila si či jednoducho - nerobila nič... Aj tak dodnes nechápem, ako som to všetko stíhala, dnes som lenivejšia a už viem, že dokonale uprataný byt nie je tá najdôležitejšia vec na svete.

Toto moje zamyslenie som nenapísala preto, že by som verila, že ak ste sa tu niektorá našla, tak sa zmeníte. To nie, lebo na to musíme prísť každá sama. Napísala som to sem len preto, aby ste vedeli, že aj vaše bábätkovské obdobie raz skončí, váš život sa upokojí a potom budete mať aj vy čas na oddych. A to obdobie vám bude chýbať...

Rada pre všetky mamy: Spomaľme...

Ženy sú raz také, chcú dobre vyzerať, mať domácnosť ako zo škatuľky, krásne a šikovné deti... a ešte kopec iných vecí. Navyše moderná doba prináša nielen benefity v podobe internetu, mobilov či iných novodobých technológií, ale žiaľ, aj totálne zrýchlenie nášho životného tempa. A tak nestíhame, stresujeme sa a spätne prehodnocujeme, čo sme mali robiť tak či onak. Lenže bábätkovské obdobie isto raz skončí a my veríme, že čoraz viac mám si okrem povinností naplánuje aj vychutnávanie si každého okamihu, a viac, ako vyblýskanému bytu dajú prednosť kresleniu so svojím dieťaťom a nezabudnú ani samy na seba.

Veríme, že takou malou, istou „ukradnutou“ chvíľkou bude napríklad začítanie sa do nového čísla MAMA a ja.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: