Čo je to Phubbing a ako ovplyvňuje deti?

Marika Koscelníková | 8. apríl 2024
Čo je to Phubbing a ako ovplyvňuje deti?

Počuli ste už o Phubbingu? V podstate ide o trend sociálneho správania, keď ľudia ignorujú ostatných okolo seba pri rolovaní na svojich smartfónoch. Takže, aj keď ste o Phubbingu nepočuli, určite ste ho už zažili.

Stalo sa vám niekedy, že ste boli s kamarátkou na káve a ona si v polovici rozhovoru začala rolovať na telefóne? Aj ste sa snažili nadviazať rozhovor, položiť otázku, otvoriť tému, ale nenastal očný kontakt, kamarátka stále riešila svoje veci na telefóne a dočkali ste sa len prikývnutia alebo jednoslovnej odpovede? Je to ignorácia. Je to neslušnosť. Táto ignorácia neovplyvňuje len naše vzťahy, ale má vplyv aj na naše deti.

Lebo takto sa aj my často správame voči svojim deťom. 

Brexting počas dojčenia
Prečítajte si tiež:

Brexting počas dojčenia

Čo je to phubbing 

Termín Phubbing vznikol spojením anglických slov "phone" (telefón) a "snubbing" (ignorovanie). Definuje situáciu, keď niekto uprednostňuje svoj mobilný telefón pred interakciou s ľuďmi vo svojom blízkom okolí. V podstate urazí inú osobu tým, že namiesto očného kontaktu, rozhovoru, odpovede, siahne po svojom telefóne a vybavujete si veci. 

Rodičovský phubbing

Dr. Jenny Woo, výskumníčka v oblasti kognitívnych vied opisuje rodičovský phubbing ako zvyk rodičov, ktorí sa sústreďujú na svoje telefóny namiesto toho, aby komunikovali so svojimi deťmi alebo im venovali pozornosť. Keď uprednostníte svoje telefóny pred interakciou so svojím dieťaťom, to, čo tým oznamujete dieťaťu je, že telefón je cennejší, pútavejší, zaujímavejší a dôležitejší ako ono (ext. zdroj štúdia). 

Pritom dobre vieme, že interakcie medzi rodičmi a deťmi zohrávajú dôležitú úlohu pri formovaní sociálneho a emocionálneho vývoja dieťaťa. Dieťa potrebuje odozvu na svoje potreby - či už je to potreba pozornosti, dialógu, objatia, alebo chce ísť na záchod. Ignorovaním jeho potrieb brzdíte okrem iného osvojenie si sociálnych zručností a slušného správania. Phubbing rodičov súvisí aj s emocionálnymi a behaviorálnymi problémami detí (ext. zdroj výskum).

Woo navrhuje určiť si čas, v ktorom telefón odložíte, aby ste mohli venovať plnú pozornosť ľuďom okolo vás. „Keď rodičia potrebujú používať svoje telefóny, keď sú so svojimi deťmi, môžu im vysvetliť, na čo ich používajú, a ukázať, že je to na konkrétny účel a nie na akt bezcieľneho rolovania a prehliadania,“ dodáva.

Mama, odlož svoj mobil
Prečítajte si tiež:

Mama, odlož svoj mobil

Vplyv phubbingu na vzťahy a emocionálnu pohodu dieťaťa

  • Keď rodič uprednostňuje telefón pred rozhovorom s dieťaťom, môže to viesť k pocitu odmietnutia a izolácie. Deti si často vykladajú takéto správanie ako znak, že nie sú dostatočne zaujímavé alebo dôležité, čo môže mať za následok pokles sebahodnotenia.
  • Deti sa učia pozorovaním. Ak vidia, že ich rodičia neustále kontrolujú svoje telefóny, prirodzene začnú napodobňovať toto správanie. Môže to viesť k vytvoreniu nezdravých vzorcov v používaní technológií už od útleho veku, vrátane závislosti na sociálnych médiách a hraní hier.
  • Deti potrebujú pozornosť a emocionálnu podporu od svojich rodičov. Rodič môže prehliadať dôležité signály, ktoré dieťa vysiela o svojich potrebách a pocitoch.

Čo je to Phubbing a ako ovplyvňuje deti?

Ako predísť negatívnym vplyvom phubbingu

  1. Stanovte pravidlá používania telefónov: Vytvorte pravidlá pre celú rodinu týkajúce sa používania telefónov, najmä počas spoločne stráveného času, ako sú čas spoločného stolovania, rodinné výlety alebo pred spaním.
  2. Venujte deťom neprerušovanú pozornosť: Určite si čas, kedy odložíte telefóny a iné zariadenia, aby ste mohli byť plne prítomní a dostupní pre svoje deti.
  3. Buďte príkladom: Ukážte deťom zdravý vzťah k technológiám tým, že sami budete kontrolovať svoje zvyky používania telefónu. 

Ak máte väčšie dieťa, ktoré už má svoj vlastný mobilný telefón, nastavte tieto pravidlá tiež. Phubbing je často smerovaný aj opačne - na rodičov zo strany dieťaťa. Vysvetlite dieťaťu, prečo pre vás nie je príjemné, ak sa  počas rozhovoru díva do mobilu, alebo scrolluje. Slušnosť sa začína v rodine. 

Neignorujte dieťa len preto, lebo máte potrebu niečo kontrolovať, čítať, nakupovať na vašom telefóne. To dieťa je tu a stojí pred vami. 

Potrebuje počuť vašu odpoveď, potrebuje vaše pozorné uši, vaše objatie.
Neignorujte to, na čom naozaj záleží kvôli niečomu, čo sa dá odložiť.
Ako mobil.  

Zdroj: www.parents.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: