MATKY oddychujú len 10 minút denne

Kristina Böhmer | 8. máj 2022
MATKY oddychujú len 10 minút denne

Možno to poznáte. Aj keby otec sedel s voľnými rukami na gauči, dieťa je schopné ho obísť a zaklopať mame na záchodové dvere, aby mu pomohla rozbaliť lízanku. Svojho tatka môže akokoľvek milovať, keď niečo potrebuje, vždy si spomenie na mamu.

Dieťa môže mať blízky vzťah aj s desiatimi rôznymi príbuznými, ale mama bude navždy len jedna. Je krásne byť pre to malé stvorenie alfou aj omegou. Byť vždy k dispozícii, byť tu preň kedykoľvek to potrebuje. Je to krásne, ale zároveň je to neskutočne náročné nielen fyzicky, ale najmä psychicky.

Ženy sú často preťažené

Potvrdila to aj psychologička a psychoterapeutka Adriána Hrončová: „Preťaženosť u žien je bežná téma, s ktorou sa v praxi stretávam,” povedala, ale hneď dodala, že len zriedka je to primárny dôvod k vyhľadaniu psychológa. „Nie nadarmo sa hovorí, že mamy veľa znesú. K vyhľadaniu odbornej pomoci sa zväčša odhodlajú až po dlhodobom prekračovaní svojej hranice únosnosti.” Najrizikovejšou skupinou sú podľa nej matky s viacerými deťmi alebo tie, ktoré sa starajú aj o iného člena rodiny, zväčša o chorých starých rodičov, a to zvlášť po nástupe do zamestnania.

Pritom kedysi mali ženy viac detí ako dnes a zvládali sa o ne postarať. Možno to tak naozaj bolo, aj keď je ťažké zhodnotiť, ako sa pritom cítili a či boli šťastné. Dnes však nestačí byť matkou. Treba byť dokonalou matkou. „Áno, očakávania v spoločnosti nenápadne narastajú a udržať si vlastné hranice, ako sa v tom nestratiť, je často neľahké,” tvrdí psychologička. 

Súčasná doba však podľa nej ponúka veľa možností, ako urobiť veci rýchlejšie a čo všetko sa dá zariadiť „len tak popri”. „Niekedy mám pocit, že tento diktát „rýchlosti a efektívnosti“ chceme uplatňovať aj vo veciach, ktoré skrátka potrebujú svoj čas, ako napr. vývin u detí či fungovanie v rodine. Hoci veľa vecí dokážeme v súčasnosti urobiť za kratší čas, dieťa nedozreje rýchlejšie, potrebuje matku rovnako intenzívne ako v minulosti a vzťahy vyžadujú i naďalej svoju starostlivosť, inak jednoducho nebudú. A práve tu matka čelí často veľkému tlaku: rešpektovať potreby svoje, dieťaťa, rodiny a ustáť zvyšujúce sa nároky spoločnosti.”

Treba si oddych zaslúžiť?!

Kdesi som čítala, že zatiaľ čo muži si dokážu dopriať chvíľku oddychu len tak a kedykoľvek, ženy majú pocit, že si relax musia zaslúžiť. Preto chcú najprv spraviť všetko, čo majú na zozname povinností, aby si mohli vyložiť nohy na stôl s pokojným svedomím. Problém je, že kým tie veci riešia, pribúdajú im tam nové. Zoznam povinností nie je nikdy prázdny a žena si vo svojich vlastných očiach oddych nezaslúži.

„Tak to asi vyzerá, keď žena prepadne rutine, odpojí sa od seba, svojich potrieb a seba zaradí na koniec hodnotového systému. Žiaľ, ak sa nedokáže včas zastaviť a zreflektovať, čo sa s ňou deje, často ju neskôr zastavia zdravotné či emočné ťažkosti, prípadne ťažkosti vo výchove a vzťahoch,” upozorňuje psychologička.

matky nevedia oddychovat

Čo s deťmi?

Nerušený oddychový čas matky vraj netrvá dlhšie ako 10 minút. Tvrdia to výsledky štúdie, v ktorej výskumníci analyzovali rodinný život 32 rodín v Los Angeles. Po desiatich minútach matku spravidla niečo vyruší. Dieťa niečo potrebuje. Manžel niečo začne rozprávať. Doperie práčka. Zazvoní telefón. Horí mäso na panvici. Hocičo. Matka má totiž toho toľko na práci, že sa jej veľmi ťažko hľadá pár minút len pre seba. Rady ako: „však si trochu oddýchni,” sú preto naozaj na nezaplatenie.

Zaujímavé ale je, že veľa prvorodičiek zo začiatku materstva veľmi po oddychu netúži. Chcú sa venovať svojmu bábätku. Potvrdila to aj dvojnásobná mamička Janka, ktorá už vie porovnať, ako sa cítila pri teraz už päťročnom synovi Stankovi, a ako pri dvojročnej dcérke Simonke.

 „Pri prvom dieťati to pre mňa bolo iné. Nemala som až takú potrebu niekam chodiť a odkladať dieťa, skôr som mala stres z toho, že bude chvíľu bezo mňa. Ale keď prišla na svet dcérka, ten kolotoč začal celý odznova a nenormálne som túžila vypnúť. Oveľa skôr som ju nechávala u jedných alebo druhých starých rodičov, ako dvojročná bola v dennom tábore aj na týždňových prázdninách. Všetko sa zvládlo. Keď mama nestresuje, aj dieťa všetko zvládne v pohode.”

Keď je rodina ďaleko

Niektoré mamičky však bývajú ďaleko od svojej rodiny a spoliehať sa môžu len na jedného človeka – svojho muža. Pozná to aj Katka, mama trojročného Robka, ktorá žije v Írsku. „Chvíľku pre seba môžem mať napríklad poobede a večer, keď sa manžel vráti z práce, poprípade cez víkend, keď má voľno, no tento čas radi trávime spolu všetci traja. No a potom využívam tie naše mamy vždy, keď sme na Slovensku. Na to sa vždy teším a človek si to potom aj viac váži,” povedala.

Ako vypínate vy?

„Deti nenápadne vyplnia celodenný program a na 100 percent zamestnajú hlavu. Vďaka podpore manžela a rodiny sa môžem stále realizovať vo svojich koníčkoch. Chvíľu mi trvalo sa od detí odpojiť, no moja mamina mi stále hovorila: „Neboj, drahá, aj ty im občas lezieš na nervy.” A bolo tak. To bol impulz pre mňa tráviť čas aj sama so sebou, o to radšej som sa tešila domov.“

Niki, dcéry Lily (6 rokov) a Emily (4 roky)

„Obe moje deti boli skvelí spáči, takže keď spinkali, venovala som sa sebe a práci. Keďže som už šesť rokov na materskej, bez používania mozgu a riešenia len plienok a grckania by som už bola v blázinci. Za mňa určite áno. Dať na chvíľu dieťa manželovi alebo starým rodičom a nájsť si čas pre seba, svoje záľuby je veľmi dôležité na udržanie čistej mysle.“

Janka, syn Stanko (5 rokov) a dcéra Simonka (2 roky)

Materstvo je občas ako manažovanie malej firmy s niekoľkými zamestnancami. Keď je šéf vo firme osobne, všetci sú v pozore. Keď je na dovolenke, síce sa tlak zvoľní, ale firma musí fungovať ďalej. Presne takto to zatiaľ funguje s našou dcérou. Keď však zaspí, máme čas aj na naše koníčky. Verím, že onedlho sa súčasťou nášho dospeláckeho sveta stane plnohodnotne aj dcéra a budeme si oveľa častejšie užívať výlety do prírody.“

Kristína, dcéra Natálka (8 mesiacov)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: