Deti si pri matkách dovolia viac. Prečo je to tak?

Marika Koscelníková | 13. marec 2019
Deti si pri matkách dovolia viac. Prečo je to tak?

Ufňukané, ukričané, vzdorovité? Prečo sa deti pri matkách správajú horšie, ako pri ostatných členoch rodiny?

Poznáte to? Celý deň sa s dieťaťom hráte, robíte mu program, fúkate kolienko, zbierate rozhádzané špagety a dieťa "neposlúcha". Príde starká, alebo ocko z práce a zrazu je pri nich ako anjelik

Alebo babička stráži dieťa a vy prídete z práce. Jej slová: "Doteraz som o nej ani nevedela, čo teraz vystrája", vás zabolia. Lebo veď robíte všetko preto, aby sa s vami dieťa cítilo dobre a ono takto...

Deti sa pri matkách správajú "horšie". Neboja sa prejaviť svoje emócie

Je to úplne v poriadku, mamy. 

Napriek vašim obavám, je to normálne správanie dieťaťa, ktorá vám dôveruje natoľko, že si môže dovoliť pri vás "vypustiť" svoje emócie. 

Dieťa vo vás vidí "bezpečný priestor", nech sa správa akokoľvek zle a nepríjemne, vie, že MAMA ho bude ľúbiť aj tak. Je to biologicky podmienené. Je to o absolútnej dôvere.

Ako uvádza portál www.eduworld.sk: "Podľa doktorky Ann Corvin, ktorá sa zaoberá rodinnou a detskou terapiou, matka predstavuje pre dieťa potrebu a z biologického hľadiska sa spája v prvom rade s potrebou jedla a prežitia. Preto sú deti ochotné urobiť čokoľvek, aby zaujali jej pozornosť a nadviazali s matkou okamžitý kontakt. Otcovia sú pre drobcov prístavom dôvery, riskovania a hier. Nemajú s nimi spojený inštinkt prežitia, preto sa ani nepokúšajú získať ich záujem často krát tak zúfalým spôsobom." 

Na druhej strane je však aj normálne, že vás takéto správanie dieťaťa zneisťuje a máte pochybnosti o tom, či to čo robíte, robíte dobre. Dieťa je citlivý tvor a vie aj trošku manipulovať s okolím. Keď vytuší, že ste neistá a radšej mu vo všetkom vyhoviete, len aby ste predišli záchvatu hnevu, alebo plaču, bude tieto stavy zneužívať. 

Je dôležité, aby dieťa vedelo, že sa pri vás môže prejaviť, ale tento prejav by nemal byť prejavom rozmaznanosti.  

Dieťa pri matke ventiluje svoje emócie. Vie, že ho aj tak bude ľúbiť

Keď prídete domov a dieťa začne fňukať, len čo vás uvidí, môže to byť prejav vnútorného napätia, alebo hnevu, možno ste mu len chýbali. Prípadne sa bálo prejaviť pri inom človeku, aj keď blízkom. Dovoľte dieťaťu vypustiť svoje emócie, dovoľte mu byť pri vás "neposlušné". Dieťa vás vníma ako jediný pevný bod, ktorého sa môže držať a chytiť sa ho, aj keď sa necíti dobre.

Pre nás, matky, to môže byť náročné, ale vieme, že na svete sa nenájde nikto iný pre dieťa, kto by mu bol bližšíe a vie to aj dieťa. Len mama vyobjíma pokakané dieťa až po krk, len mame nevadia grcky vo vlasoch a božtek špinavej pusinky.

Spomenie si na vaše bozky a objatia rovnako ako aj vy si spomeniete na jeho vlhké voňavé vlásky a stisk malej rúčky. A takto to je.     

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: