Keď má mama má MÁLO RÚK, prídu dobré nápady

Jana Guráňová | 17. september 2019
Keď má mama má MÁLO RÚK, prídu dobré nápady

Premýšľali ste niekedy nad tým, aké by to bolo skvelé, keby sme mali osem ramien ako chobotnica? Ani ja nie. Až kým som sa nestala mamou.

Pri jednom dieťati som si ešte vystačila. V jednej ruke bábo a v druhej vareška, vysávač, či telefón. To sa ešte dá. Ale krátko na to prišlo druhé dieťa a zrazu mi dve ruky vôbec nestačili. Úplne sa mi rozplynuli aj tie posledné ilúzie, ktoré mi ešte ostali po prvom bábätku. Veľa ich teda ozaj nebolo, takže dlho som za nimi nesmútila. Na každý problém som sa rozhodla nájsť riešenie.

Varenie

Som typ mamy, ktorá chce, aby jej deti jedli čo možno najzdravšie. Domáca strava a vôňa nedeľného vývaru vo mne evokujú to pomyselné teplo domova. Zaujímavé je, že vždy vo chvíli mojej intenzívnej kulinárskej tvorivosti potrebuje menšie bábo vymeniť plienku, starší syn medzitým povylieva na gauč džús a cestu do kúpeľne mi vydláždi chrumkami. Kým sa prepracujem cez labyrint hračiek a knižiek k prebaľovaciemu pultu, moja úžasná polievka z červenej šošovice už kypí po sporáku.

V jednej ruke poloprebalené dieťa, druhou odhadzujem z cesty prekážky, aby sme sa obe neprizabili a treťou vypínam sporák a zachraňujem zvyšky polievky ...nie, nemám tri ruky. Ale zišla by sa nejaká pomocná navyše. Keď som podobných situácii zažila niekoľko, musela som uznať, že moje požiadavky sú privysoké. V aktuálnej situácii jednoducho musím urobiť ústupky hoci aj na úkor mojich presvedčení. 

Vymyslela som si teda niekoľko zlepšovákov:

  • V mrazničke mám vždy nejaký polotovar – nie je to síce v súlade s odporúčaniami o zdravej výžive, ale v akútnom prípade dám prednosť sýtemu spokojnému dieťaťu pred prihoreným jedlom.
  • Kúpila som si pomalý hrniec – je to celkom fajn vec, ktorá varí za mňa. Samotná príprava síce trvá dlho, ale jedlo môžem nechať variť cez noc. Podobnú službu vám urobí aj parný hrniec. Na tých kvalitnejších sa dá nastaviť aj to, kedy majú začať variť, čo je výhoda najmä ak sa neplánovane zdržíme s deťmi na prechádzke. Navyše je varenie v týchto hrncoch zdravšie a v jedle sa zachováva väčšie množstvo živín.
  • Suroviny si chystám už večer – keď deti večer zaspia, využívam tento čas na prípravu na ďalší deň. Nakrájam si zeleninu, mäso, namočím strukoviny. Následná príprava mi ide rýchlejšie, keď si vopred urobím predstavu, čo budem variť.

mama ma malo ruk

Upratovanie

Nežijeme v sterilnej domácnosti, ale poriadok mám rada. Bohužiaľ to, čo sa u nás denne odohráva, poriadkom nazvať nemôžem. Povedzme, že to je tolerovaný chaos. A tento chaos ma sprevádza, odkedy sa moje staršie dieťa začalo intenzívnejšie zaujímať o hračky. A nielen o hračky, ale aj hrnce, varešky, misky, toaletný papier, vlastne všetko, čo je v jeho dosiahnuteľnej výške. Všetko je zaujímavejšie ako tony hračiek váľajúce sa všade okolo.

V prípade udržiavania poriadku mi pomáha pár trikov:

  • Všetko hneď poruke – tam, kde sa deti pohybujú najčastejšie, mám vždy k dispozícii rozprašovač s univerzálnym čistiacim a dezinfekčným prostriedkom a niekoľko handričiek. Zužitkovala som na ne staršie uteráky a bavlnené tričká. Po použití sa dajú oprať a sú opäť k dispozícii.
  • Upratovací plán – pre rýchlejšiu orientáciu som si vytvorila týždenný plán bežného denného upratovania. Každý deň je venovaný jednej miestnosti a v bodoch som si zhrnula tie najdôležitejšie činnosti.
  • Pravidlo 15 minútpre vyššiu efektivitu rada používam metódu „speed cleaning“ alebo rýchle upratovanie. Na každú miestnosť si vyhradím 15 minút, na tie väčšie 20 minút. Za ten čas väčšinou stihnem všetky body z upratovacieho plánu. Vďaka tomu, že venujem pozornosť len určenému priestoru a konkrétnym činnostiam, som s uprataním rýchlejšie hotová. 

Cestovanie

Pobyt vonku či na cestách s dvomi deťmi do dvoch rokov je kapitola sama osebe. Keď pobalím všetky tašky, tak to vyzerá, akoby sme migrovali do cudzích krajín. Vždy sa snažím myslieť na všetko, moja hlava sa pri tom množstve informácií určite rozpína. Samozrejme, keď už konečne vyrazíme, vždy mám pocit, že som na niečo zabudla. To sa, našťastie, stáva málokedy.

Oveľa častejšia je situácia, keď aj napriek perfektnému plánovaniu a zbaleniu všetkého potrebného, práve v tej kritickej chvíli, keď by som mala víťazoslávne vytiahnuť práve tú potrebnú vec, ju ako na potvoru nemôžem nikde nájsť. Tak znova improvizujem a vytiahnem použitú vreckovku, ktorú rýchlo nahrabem vo vrecku mojej mikiny. Radšej ani nepremýšľam, ako dlho ju tam už vlastne nosím. Podobných príhod máme každá určite mnoho. 

Možno sa vám zíde pár praktických tipov:

  • Minimalizujem – všetko potrebné sa pre obe deti snažím zbaliť do jednej prebaľovacej tašky. Pokiaľ sa mi to nepodarí, prehodnotím, či ozaj potrebujeme všetko.
  • Tematické organizovanie – pre lepšiu prehľadnosť som si zadovážila niekoľko menších kozmetických taštičiek či kapsičiek so zipsom. Dajú sa na to využiť rôzne zatváracie vrecúška, ideálne priehľadné. Drobnosti a veci, ktoré často prekladám medzi taškami, si tematicky rozdelím do menších tašiek a tak rýchlejšie nájdem, čo práve potrebujem.
  • Bez plienky ani na krok – obyčajná textilná plienka nesmie chýbať v žiadnej mojej taške. Osvedčila sa mi bambusová v tmavších farbách, ale aj stará dobrá klasika výborne poslúži. Využijem ju ako tienidlo na okno, podložku pri prebaľovaní, hryzadlo, či na utieranie detí, fľakov, potu, čalúnení. Fakt netuším, ako som bez nich mohla žiť pred deťmi.
  • Na cesty vždy balím čistú vodu – do fliaš detí a aj pre seba. Detský organizmus sa dokáže dehydrovať oveľa rýchlejšie. Zároveň takto predídem vzniku nežiaducich  fľakov v aute. V prípade potreby ju môžem využiť na umytie rúk či tváre.

Každý deň je malý úspech

Boli časy, keď som bez mejkapu neopustila dom. Dnes za vrchol starostlivosti o seba považujem, keď sa ráno stihnem učesať. Starší musí ísť na nočník, mladšiu treba prebaliť. Pomedzi to chystám raňajky a ešte rýchlo púšťam prvú práčku tohto dňa.

Som naozaj vďačná, že aspoň manžel sa do práce vychystá sám. Nikdy neviem, čo mi nový deň prinesie a za pochodu riešim všetky nové situácie. Vždy večer, keď ich konečne uložíme spať, je to pre mňa malá oslava môjho úspechu. Pri šálke čaju alebo pohári vína oslavujem, že vďaka mne sú títo dvaja malí ľudia zdraví a spokojní. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: