Keď mama kričííí, lebo má DOSŤ

Eva Valentíny | 11. november 2023
Keď mama kričííí, lebo má DOSŤ

Ako sa delia mamy? Na tie, ktoré svoje deti „nosia“ a tie, ktoré kočíkujú; tie, ktoré pracujú a tie, čo sú „full time“ doma; na biomatky a tie, ktoré všetko pocukrujú a obalia v múke. Ale hlavne treba oddeliť mamy, ktoré síce podporujú rast svojich detí, ale totálne zabudli na seba – od mám, ktoré „rastú“ spolu s nimi a nevyhoreli pri tom.

Pamätám si na prvú noc po pôrode môjho syna. Sľúbila som mu, že urobím všetko, čo bude v mojich silách, aby mu bolo na tomto svete dobre. A svoj sľub som aj dennodenne plnila. On bol náročné dieťa a ja som bola náročná matka. 

Náročné dieťa ma vyčerpalo

Tempo, ktoré nastavil, som vydržala 10 mesiacov. Potom som skolabovala a odviezla ma sanitka presne do tej istej nemocnice, odkiaľ som si ho pred 10 mesiacmi priviezla – tentoraz kvôli obyčajnej prechodenej angíne. Bola to dôležitá lekcia od života... Ako každá mama som musela pochopiť, že materstvo je vzťah. A vo vzťahu je dobre iba ľuďom, kde majú potreby uspokojené obe strany. 

Keď zapálenosť pre materstvo preženiete

Mamy toho dokážu veľa – nejesť, nespať, naplno precítiť bolesť svojich detí a zabudnúť na tú svoju. Dokážu odtiahnuť auto aj zbiť zločinca, ak pri tom zachránia vlastné dieťa. A ešte jedna vec im je vlastná – dokážu úplne zabudnúť na seba. Ak to však robia príliš často a veľmi dlho, hrozí im to, čo akémukoľvek inému „zamestnancovi“ a síce syndróm vyhorenia.

„Vyhorená“ mama cíti nekonečnú únavu, úzkosť, nespokojnosť a sklamanie zo svojej materinskej úlohy. Nevie sa uvoľniť a ak to aj dokáže, často si berie na pomoc podporné prostriedky (alkohol či cigarety, sladkosti). Mamy sú pre syndróm vyhorenia ideálne kandidátky nielen pre to, že náročnosť ich „práce“ je obrovská a pracovný čas neobmedzený, ale hlavne preto, že sa časom dostanú do sociálnej izolácie a cítia sa vo svojom postavení samy. 

Aj vy sa radíte medzi tie neustále unavené mamy, ktoré vypijú tri šálky kávy za doobedie a aj tak nemajú energiu ani na to, aby sa vyzliekli z pyžama?

Začnite teda niečo robiť, ak:

  • cítite chronickú únavu a stratu energie;
  • ste najradšej sama doma – bez kontaktu s vonkajším svetom;
  • cítite v sebe hnev a na svoje deti často/neustále kričíte;
  • ste prerušili svoje kontakty s priateľmi a bývalými kolegami;
  • nemôžete spať alebo spíte neustále;
  • si každý večer pomáhate pohárom vína, aby ste sa uvoľnili od celodenného napätia.

Syndróm vyhorenia u mamičiek 

Má niekoľko štádií. Spočiatku je síce novopečená mamička plná energie a nadšenia, ale monotónnosť činností a neustála emocionálna zaangažovanosť ju dovedú k neutíchajúcej únave a apatii. V počiatočnej fáze ide o stále sa prehlbujúcu vyčerpanosť.

Mama začína ignorovať záujmy, ktoré mala predtým a prestáva sa venovať svojim koníčkom aj priateľom. Stiahne sa do úzadia, uzavrie pred svetom a v ďalšom štádiu jej vyčerpanosť pociťuje nielen ona, ale aj najbližšie okolie. Ak jej partner či blízka rodina nepodá záchranné lano, nastúpi neutíchajúca podráždenosť, sociálna izolácia, prudký pokles sebavedomia, zanedbávanie vlastného vzhľadu a depresívne stavy.

Po dlhej dobe som sa stretla s kamarátkou Gabikou – mamou  takmer ročnej Zuzky a dvojročného Ondríka. Počas polhodinovej návštevy materského centra na svoje deti Gabika asi trikrát kričala. Keď som na ňu ľútostivo pozrela, vzdychla si a povedala: „Nechápem, čo to s tou Zuzou je. Od rána len reve.“ Vtom si Ondrík privrel ruky do dverí a začal z celého hrdla kričať. Jeho mama k nemu hneď bežala ako zmyslov zbavená, ale namiesto láskavého náručia mu poskytla len spŕšku výčitiek. Pozerala som sa na Gabiku a videla som, že má toho dosť. Respektíve, má toho dosť už poriadne dlhý čas.

Ak ste na sebe spozorovali niektorý z príznakov vyhorenia alebo sa cítite ako spomínaná mamička Gabika, doprajte si čas pre seba a prestaňte sa hrať na super matku, ktorá všetko zvláda. Vaše deti vás potrebujú zdravú. K syndrómu vyhorenia počas materskej (rodičovskej) dovolenky často dochádza kvôli presvedčeniu, že deti potrebujú 100 % vášho času. Nie je to tak. Potrebujú síce 100 % vašej pozornosti, keď ste s nimi, ale nechajte voľne dýchať ich aj vás. 

Ako z bludného kruhu von?

Rozdeľte si úlohy

Ak nepatríte do skupiny slobodných mamičiek, ste V TOM minimálne DVAJA. Prestaňte chcieť všetko zvládnuť sama a nebojte sa zaangažovať partnera. A to vo všetkom – od umývania riadu (apropo, umývačka riadu je skvelý vynález) až po uspávanie dieťaťa. Izolovanosť od širšej rodiny a strata pomoci babky či svokry od nás vyžaduje, aby sme žiadali o pomoc toho, kto je najbližšie. Nebojte sa, zvládnu to obe strany. Nech už ide o malé bábätko či väčšie deti, obe strany investujú do vzťahu, ktorý je na celý život.

syndróm vyhorenia u matiek

Striedajte podnety

Ponechajte si v živote len to, čo vám dáva zmysel. Potom sa toho dá dosť veľa stíhať. Ľudia sa často zbytočne zaťažujú úplnými nezmyslami a oberajú sa tak o radosť a energiu. Nemusíte len donekonečna upratovať alebo tráviť toľké hodiny denne na sociálnych sieťach... Skúste si spraviť online kurz, zapíšte sa do tanečnej školy alebo začnite behať. Deti nie sú prekážkou v plnení snov a nech to momentálne vidíte akokoľvek, sú vždy požehnaním. 

Snažte sa ostať pozitívna a veľa sa smejte

Možno to tak v tej chvíli nevyzerá, ale spadnutá garniža či takmer vytopená kúpeľňa neznamenajú koniec sveta. Deti vám nechcú robiť zo života peklo, ony sa z neho len tešia. Naučte sa to od nich a zasmejte sa na ich prehreškoch z plného hrdla. Nebude to síce dokonale výchovné, ale je to lepšie riešenie ako bitka či váš ubíjajúci vnútorný hnev.

Deti chcú mať šťastnú mamu

My, mamy, chceme byť dokonalé. Naše deti nás však také nepotrebujú. Jediné, čo potrebujú, je mama s konskou dávkou trpezlivosti a obrovským srdcom. Potrebujú mamu, ktorá si vždy stojí za svojím a neotrasie ňou ani najlepšia rada prababičky či monte-guru z materského centra. Necíti sa byť zlou mamou, keď sa jej dieťa hodí o zem, nechce požičať druhému hračku alebo mu dokonca hryzne do ruky. Pretože deti také jednoducho sú – nie sú dokonalé. Sú naše! Aj bez krásnych copčekov, sukničiek podľa poslednej módy, so sviečkou po bradou a krikom pri každom umývaní zubov...

Takže nabudúce, keď vám vaše dieťa ukáže rozpáraného macka, pokreslenú stenu alebo na šľak trafenie ostrihanú ofinu, dovoľte si zasmiať sa a nechať to tak. Buďte mamou v pohode, ktorej nehrozí, že v snahe mať dokonalý svet, vyhorí ako fakľa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: