TOTO je tajomstvo výchovy úspešných detí

Mgr. Jana Caban | 2. február 2020
TOTO je tajomstvo výchovy úspešných detí

70-ročné štúdium 70 000 detí hovorí, že toto je tajomstvo výchovy úspešných detí Najrozsiahlejšia štúdia detského vývinu, ktorá ukázala, že byť dobrým rodičom, je jednoduchšie, ako si myslíte.

Možno ste zachytili štúdiu, ktorej sa zúčastnilo 268 študentov Harvardu počas viac ako 70 rokov, aby zistili kľúče ku zdraviu a šťastiu.

Najrozsiahlejší výskum o rodičovstve

Médiá urobili okolo tohto dlhodobého výskumu veľké haló práve kvôli jeho dĺžke a rozsahu.

Ako však uvádza článok z portálu inc.com - štúdia z Harvardu je v porovnaní s Britskými národnými kohortami iba slabým odvarom.

Po druhej svetovej vojne začali vedci vo Veľkej Británii obrovský projekt. Vedci, ktorí sa zaujímali o podmienky pre matky vo vojne spustošenej krajine, sa rozhodli podrobiť prieskumom každú ženu, ktorá porodila počas viac ako jedného týždňa v roku 1946. Výsledkom bolo vtedy asi 14 000 podrobných dotazníkov o všetkých aspektoch narodenia v Británii v tom čase.

Potom o generáciu neskôr to robili znova a znova, v prieskume bolo nakoniec okolo 70 000 detí, ktoré skúmali v priebehu ich života počas 70 rokov, aby zistili, ako sa im darí v oblasti zdravia, vzdelávania a ako celkovo prosperujú. Môžete si predstaviť obrovské množstvá vygenerovaných dát.

Kam to všetko smerovalo? To je obrovská a stále aktuálna otázka, ale autorka Helen Pearson má niekoľko zaujímavých záverov, o ktoré sa možno podeliť. Autorka vysvetlila, čo sa naučila ako vedkyňa a matka zo skúsenosti s písaním knihy Životný projekt ( v origináli The Life Project). V tejto knihe sa zaoberá výsledkami tohto najdlhšie prebiehajúceho výskumu ľudského vývinu vo svete, na základe ktorého sa zmenilo to, ako sa na svet rodíme, ako vychovávame deti, ako ich vzdelávame aj to, ako zomierame. 

Čo hovorí 70 rokov údajov o tom, ako byť dobrým rodičom?

Jej prvá správa z výsledkov tohto obrovského výskumu je najmenej šokujúca a zároveň najviac deprimujúca: pokiaľ je to možné, skúste sa nenarodiť chudobní. Tak, ako by asi každý očakával, deti narodené v znevýhodnených rodinách a podmienkach, vyrastajú v každom ohľade horšie.

Problémom je samozrejme to, že si nemôžeme zvoliť našich rodičov. Niektorí z nás vyhrávajú to, čo miliardársky investor Warren Buffett nazval „ovariálnou lotériou“, a niektorí z nás nie. Ale našťastie kohortové štúdie tiež ukazujú ďalšiu hlbokú pravdu.

„Na rodičovstve záleží,“ vyhlasuje Helen Pearson.

Porovnaním detí, ktoré sa narodili v podobne problémových situáciách, a následným sledovaním ich, sa vedci začali zaujímať o to, ktoré rodičovské schopnosti majú najväčší dopad, pokiaľ ide o podporu úspechu a rozvoja ich detí. A tu prichádza na rad šťastná správa - väčšina z nich je plne v dosahu akéhokoľvek rodiča, bez ohľadu na jeho materiálne prostriedky.

TOTO je tajomstvo výchovy úspešných detí

Byť dobrým rodičom je jednoduchšie, ako si myslíte.

Pearson ďalej uvádza zoznam správania sa rodičov, ktoré štúdie spájajú so zlepšenými výsledkami (dokonca aj pre materiálne znevýhodnené deti). Vedci nemôžu s absolútnou istotou povedať, že tieto kroky spôsobujú lepšie výsledky (hoci následné štúdie, ktoré testujú túto otázku, naznačujú, že aspoň niektoré z nich áno), ale sú to tie najpravdepodobnejšie, ktoré majú význam:

  • Rozprávajte sa s vašimi deťmi a počúvajte ich
  • Dajte im jasne najavo, že im veríte do budúcnosti
  • Buďte emocionálne láskavý
  • Učte ich písmená a číslice
  • Chodievajte na spoločné výlety
  • Čítajte im každý deň (a povzbudzujte ich, aby čítali pre potešenie )
  • Dbajte na pravidelný spánkový režim

Môžete odpovedať, všetky tieto veci sú predsa jasné! Áno, sú, ale je to práve tento druh základného, ale nevyhnutného rodičovstva, ktoré sa môže stratiť v šialenstve moderného života.

Zoberme si napríklad koncept kvalitného času. V dnešnej dobe je veľa rodičov natoľko vystresovaných tým, aby trávili čas s deťmi kvalitne, že plánujú nespočetné množstvo aktivít. Medzitým veda ukazuje, že „kvalitný čas“ znamená iba tiché chvíle, keď skutočne počúvate a reagujete na svoje dieťa. Čo je, samozrejme, niečo také, čo ste vytesnili, keď ste celý deň horlivo jazdili medzi futbalovým tréningom, hodinami angličtiny a výtvarným krúžkom.

Takže áno, tieto veci sú základné, ale môžu sa tiež ľahko dostať na vedľajšiu koľaj. Sama Helen Pearson pripúšťa, že bola často tak zaneprázdnená prácou, že sotva mala čas na pokojný rozhovor so svojimi tromi chlapcami. Odkedy píše o kohortových štúdiách, každý večer si vyčleňuje 15 minút, aby sa s nimi porozprávala o tom, aký mali deň. Až potom ich uloží spať.

„Keď kričíte na svoje deti, nech idú spať načas, môže vám pomôcť, že vedecká literatúra je na vašej strane,“ žartuje. Pokiaľ ide o rodičovstvo, záleží na malých veciach a záleží na nich veľmi veľa.

Už viete, ako byť dobrým rodičom, a to nemá nič spoločné s prvotriednymi obohacujúcimi aktivitami alebo s malicherným rozhodnutiami o tom, akým smerom je otočený váš kočík s batoľaťom.

Originál článku:

https://www.inc.com/jessica-stillman/scientists-followed-thousands-of-kids-for-70-years-this-isbiggest-takeaway-for-parents.html

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: