Harwardskí psychológovia radia: TAKTO vychováte dobré deti

Marika Koscelníková | 26. september 2017
Harwardskí psychológovia radia: TAKTO vychováte dobré deti

Každý rodič chce, aby z jeho dieťaťa vyrástol slušný človek, ktorý zvládne výzvy života. Výchova nie je jednoduchá vec a preto každá rada dobrá. Najmä ak príde od odborníkov z Harwardu.

Ponúkame vám šesť rád ohľadom starostlivosti o vaše dieťa a jeho výchovu, ktoré vzišli z psychologických výskumov prestížnej univerzity. 

1. Trávte čas so svojimi deťmi

 
To je základ všetkého, čím a kým vaše deti budú. Buďte s nimi, zaujímajte sa o to, čo majú radi a čo ich naopak hnevá. Zaujímajte sa o ich problémy, kamarátov a čo je najdôležitejšie, počúvajte, čo vám hovoria. Naučíte sa nielen o jedinečnej osobnosti svojho syna alebo dcéry, ale vaše správanie im bude príkladom, ako ukázať starostlivosť a pozornosť ostatným.

2. Vždy povedzte svojmu dieťaťu, čo pre vás znamená


Podľa výskumu vykonaného psychológmi mnohé deti nevedia, že sú najdôležitejšou osobou na svete pre svojich rodičov. Tieto slová od vás skutočne potrebujú počuť. Hovorte im to často, aby sa vaši malí cítili v bezpečí, milovaní a cenení. Bez ohľadu na to, či majú dva, alebo dvadsať rokov.

3. Ukážte dieťaťu, ako vyriešiť problémy a neutekať pred nimi

 
Celý život budú riešiť problémy. Záleží na tom, či sa im postavia, alebo pred nimi zbabelo zutekajú. Je preto dôležité naučiť dieťa byť zodpovedné za to, čo mu deje.

Ak sa napríklad vaše dieťa zrazu rozhodne, že chce nechať futbalové tréningy, lebo sa mu nedarí, porozprávate sa s ním. Povzbuďte ho a vysvetlite, že neúspech neznamená koniec, ale môže byť novým začiatkom. Že usilovnosť je rovnako cenná, ako úspech. Že má aj svoje povinnosti voči spoluhráčom či trénerom. Ak sa naozaj v danej oblasti dieťa trápi a prestala ho baviť, pomôžte mu nájsť niečo nové, čo ho znovu naštartuje.

4. Zapojte deti do každodenných povinností v rodine a ukážte im, že ste vďační za pomoc

 
Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí sú zvyknutí vyjadrovať svoju vďačnosť, sú skôr ochotní cítiť súcit s druhými, sú viac štedrí a radi pomáhajú. Takže stojí za to rozvíjať množstvo denných aktivít s ktorými môže vaše dieťa pomôcť doma, za ktoré mu môžete poďakovať v každej fáze dňa.

Prečítajte si aj: Odkedy zapojiť deti do domácich prác?

5. Pomôžte dieťaťu vyrovnať sa so svojimi negatívnymi emóciami


Psychológovia veria, že schopnosť starať sa o ostatných je potlačená negatívnymi emóciami ako hnev, nenávisť, hanba a závisť. Pomôžme deťom pochopiť tieto negatívne pocity, dokážu potom ľahšie riešiť svoje vnútorné konflikty.

Sebaanalýza ich povedie k tomu, aby sa stali súcitnými a starostlivými osobnosťami. Je to  dôležité pre vytvorenie ich vlastnej psychickej pohody.

Inšpirujte sa: EMOCIONÁLNA INTELIGENCIA: rozvíjajte ju u detí od narodenia

dobré dieťa

6. Ukážte im, že svet je oveľa väčší, zložitejší a zaujímavejší, než si kedy dokázali predstaviť


Podľa výskumu vykonaného psychológmi sa takmer všetky deti zaujímajú o všetko, len v úzkom malom svete svojej rodiny a priateľov. Je veľmi dôležité, aby sa naučili zaujímať sa o ľudí a udalosti aj mimo tohto obmedzeného okruhu.

Prostredníctvom cestovania, filmov, fotografií alebo správ. Nech vedia o tom, že svet za hranicami vlastnej rodiny,  krajiny, svetadielu je iný. Rozprávajte im o živote, ktorý je pre nich zaujímavý a rozdielny zo sociálneho, kultúrneho aj geografického hľadiska. Pomôže im to získať nadhľad, ktorý budú v živote potrebovať. Naučia sa rešpektovať rozdielnosti a  akceptovať inakosť.

Záverečné odporúčanie od odborníkov z Harvardu:

" Výchova dieťaťa k tomu, aby bolo zdvorilé, starostlivé a súcitné, je veľmi náročná úloha. Ale my rodičia to dokážeme. Nič na svete sa nevyrovná hrdosti, ktorú pocítite, keď sa to podarí"

dobr dieťa

 ODPORÚČAME:

ČO všetko dokážu malé deti a my o tom nevieme? 7 TIPOV, ako z detí vychovať správnych tínedžerov
Ako vychovať z detí sebavedomé osobnosti

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: