Každý deň je príležitosťou naučiť sa niečo nové: Zoznámte deti so svetom čísel, písmenami aj kultúrou

Marika Koscelníková | 5. január 2024
Každý deň je príležitosťou naučiť sa niečo nové: Zoznámte deti so svetom čísel, písmenami aj kultúrou

Ako prepojiť učenie s bežnými činnosťami, ktoré s deťmi robíme a prečo je to dôležité?

Rodičia sú prví (a najdôležitejší) učitelia

Domov je primárnym miestom, kde dieťa získava prvý kontakt so svetom. Učí sa rozprávať, jesť, chodiť, spoznáva svoje emócie, kopíruje naše správanie. My rodičia dieťa naučíme všetko dôležité, čo potrebuje vedieť.

Každý deň nás pozoruje, všíma si, čo robíme, ako rozprávame, ako reagujeme v určitých situáciách. A s touto „výbavou“ neskôr vstupuje do škôlky, školy, kde nabaľuje ďalšie informácie a skúsenosti, učí sa novým zručnostiam. Jedno bez druhého nefunguje.

Deti sú úžasné bytosti, majú otvorené hlavy a prijímajú všetko, čo k nim prichádza. Toľko sa toho naučia každý deň v interakcii s nami a so svojím okolím! Podporme ich záujem a rozvíjajme ich potenciál každý deň. Smejte sa spolu, objímajte sa, tvorte, objavujte a popri tom spoznávajte svet čísel, písmeniek, históriu... Ako? Hocikedy počas dňa. Máme pár tipov. 

Učenie hrou: Tipy na každodenné činnosti

1. Upratovanie: Učíme sa počítať a organizovať

Komu by sa chcelo, veď už nad samotným slovom upratovanie mnohé deti (a nielen ony) krútia nosom. Zapojme viac kreativity a vymeňme napríklad slovíčko upratovanie za triedenie a hru.

Požiadajte dieťa, aby zoradilo hračky na poličke vo svojej izbe podľa veľkosti alebo farby. Počet hračiek môžete skvele využiť na jednoduché matematické operácie. Napríklad, ak majú superhrdinovia päť autíčok a pridajú ďalšie tri, koľko autíčok budú mať dokopy? Upratovanie je skvelou príležitosťou naučiť deti počítať, triediť, rozlišovať veľkosti či farby. 

2. Varenie a pečenie: Učíme sa písmenká a zoznamujeme sa s inou kultúrou

Väčšie deti, ktoré už chodia do školy, môžu čítať recepty (alebo aspoň ich názvy), tie menšie čmárať písmenká prstom do múky. Klasická písmenková polievka tiež nikdy nesklame, najmä, ak sa zabavíte skladaním slov pri obede či večeri. Vyskladať slona na okraj taniera dá zabrať, veď vyskúšajte.

Ďalšou skvelou príležitosťou pri varení je ochutnávanie ingrediencií a skúšanie exotických receptov. Môžete ísť spolu nakupovať do špeciálneho obchodu s exotickými potravinami a vyskúšať chute, ktoré naše jazýčky nepoznajú. Pri príprave domácej pizze či hranolčekov im porozprávajte o Taliansku a Belgicku, krajinách, z ktorých tieto obľúbené dobroty pochádzajú. Navštívte blízky salaš a zoznámte deti s výrobou korbáčikov. Jedlo a spoločné stolovanie je úžasnou príležitosťou nielen na zoznámenie sa novými chuťami, ale aj s kultúrnou rozmanitosťou, ktorá sa odráža aj v ingredienciách jednotlivých pokrmov. Každá polievka, ktorá má príbeh, je pre deti ľahšie stráviteľná, veď to poznáte.

Každý deň je príležitosťou naučiť sa niečo nové: Zoznámte deti so svetom čísel, písmenami aj kultúrou

TIP: Pečenie koláčikov má obrovský vzdelávací potenciál

Aj táto obľúbená činnosť má obrovský vzdelávací potenciál. Neveríte? Tak čítajte ďalej... 

  1. Matematika a počítanie: Váženie ingrediencií podľa receptu precvičuje schopnosť pracovať s číslami a pochopiť vzťahy medzi rôznymi meraniami (napr. kávová lyžička vs. polievková lyžica). Pri zdvojnásobovaní alebo zmenšovaní množstva sa môže dieťa naučiť alebo precvičiť jednoduché matematické operácie, ako sú násobenie a delenie.
  2. Čítanie a slovná zásoba: Vaša ratolesť sa bude snažiť prečítať recept, ktorý obsahuje pokyny a názvy ingrediencií. Recept určite obsahuje slovíčka a slovné spojenia, skratky, s ktorými sa doteraz možno dieťa nestretlo. Tým si precvičuje čítacie schopnosti a slovnú zásobu.
  3. Kuchárske zručnosti: Miešanie cesta a hnetenie rozvíja jemnú motoriku. Vytváranie rôznych tvarov z cesta a formovanie podporuje kreativitu, dovoľte dieťaťu vytvoriť si obľúbené postavičky či tvary.
  4. Základy chémie a fyziky: Dieťa spoznáva, ako sa jednotlivé ingrediencie správajú pri zmiešaní, napríklad, ako kvasinky napučia cesto, cukor sa rozpustí vo vajíčkach, teplo nafúkne figúrky.
  5. Plánovanie a dôvera: Pečenie koláčikov si často vyžaduje časový plán, ktorý zahŕňa výrobu cesta a dĺžku pečenia. Dieťa sa priučí trpezlivosti i časovému manažmentu. Keď vidí, že jeho práca má hmatateľný výsledok, je na seba pyšné a získava dôveru vo svoje schopnosti. 

Okrem toho je spoločné pečenie skvelou príležitosťou na zábavu a tvorivú činnosť, ktorá môže posilniť vzťahy v rodine a vytvára spoločné spomienky. Tie, ktoré zostávajú navždy.

3. Rodinné rituály: Stolové a spoločenské hry 

Hry sú ideálnym spôsobom, ako deti zoznámiť nielen s pocitom prehry a férovosti, ale aj s faktami, históriou, počítaním či kultúrou. Rôzne edukačné hry prirodzeným spôsobom rozširujú poznanie, rozvíjajú slovnú zásobu, strategické myslenie a podporujú záujem o veci. Pri výbere hry pre dieťa môžeme vyberať aj podľa toho, či sa chceme sústrediť na šikovnosť.

Naplánujte si raz týždenne večer spoločenských hier - pexeso s rekordmi vo zvieracej ríši, Monopoly, Hádaj, kto som, rôzne kartové hry a podobne. Každý týždeň môže vyberá hru iný člen rodiny a toto pravidlo sa snažte dodržať. Čas, ktorý spolu trávite má väčšiu cenu ako víťazstvo – nezabudnite toto naučiť aj svoje deti (a pripomeňte si to v zápale hry tiež). 

4. Čakanie v rade či cestovanie: Hrajme sa so slovíčkami

Deti nie sú trpezlivé, to dobre vieme. Vieme však aj to, že sa rady hrajú. Využite nekonečné cestovanie či čakanie v rade napríklad na hru so slovíčkami a písmenkami. Meno, mesto, zviera, vec môžete obohatiť o ďalšie „položky“ ako jedlo, farba a podobne v závislosti od veku dieťaťa. 

Každý deň je príležitosťou naučiť sa niečo nové

Spájanie učenia s bežnými činnosťami, ako je upratovanie, varenie, hranie, robí z učenia zábavu a zároveň upevňuje pochopenie a záujem detí o svet okolo nich. 

Keď chcete dieťa naučiť niečo nové a narazíte na odmietnutie, buďte trpezliví. Prehnane ambiciózne očakávania môžu spôsobiť zbytočný stres. Nenúťte dieťa robiť veci, ktoré sú mimo jeho aktuálnych schopností. Majte realistické očakávania, rešpektujte vek a tempo dieťaťa. Nepodceňujte jeho názor, vypočujte si ho, ak chce zmeniť pravidlá a diskutujte o tom, prečo. Možno má dobrý dôvod, prečo sa necíti pohodlne s danou činnosťou. Dôležité je vytvoriť bezpečné a láskavé prostredie, v ktorom sa dieťa cíti podporované a docenené.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: