Z choroby do choroby: Antioxidanty a psychická pohoda sú dôležité

MUDr. Katarína Legrand | 17. december 2023
Z choroby do choroby: Antioxidanty a psychická pohoda sú dôležité

V tomto období, keď sú naše deti viac i menej, pravidelne i nepravidelne choré, si asi každý rodič kladie otázku, ako im môžeme pomôcť. Ako znížiť chorobnosť našich detí? Ako podporovať či posilňovať imunitu? Dá sa vôbec niečo v tomto smere zmeniť a kedy uvidíme efekt nášho úsilia?

Nuž, jednoduchá odpoveď neexistuje... Ani jednoznačná. Pretože raz sme ľudia a čarovné je práve to, že každý sme originál. Niekomu pomôže jedno, inému zas niečo iné.

Dobrá správa je, že ak si vysvetlíme, s čím imunita súvisí, ako náš organizmus bojuje proti mikróbom a odkedy sa imunitný systém formuje, môže nám z toho vyplynúť aspoň pár návodov či pravidiel, ktoré by mohli mať efekt. A hádam by sme za nejaký ten rok mohli badať výsledky nášho úsilia.

Zabezpečenie prežitia jedinca má na starosti imunitný systém spolu s hormonálnym a nervovým systémom. Tieto tri systémy sú ako navzájom prepojené nádoby, ktoré spolu neustále komunikujú a zároveň sa úzko ovplyvňujú. Takže, či sa nám to páči alebo nie, aj naša psychika úzko súvisí s fyzickým zdravím.

A tu to už začína byť napínavé. Lebo my by sme síce chceli niečo, čo nás rýchlo vylieči alebo niečo, čo nám rýchlo nastimuluje naše imunitné bunky. Lenže darmo budeme do seba dávať aj zlaté zrno, keď nebudeme psychicky v pohode. Či my, či naše deti...

Imunita: Antioxidanty vs. strava

Posilňovanie imunity má akési pomyselné dve ramená. Posilňovanie dlhodobé, niekoľkoročné, takmer celoživotné, ktoré je akýmsi tréningom celého nášho organizmu.

Tu si treba uvedomiť, že zdravie našich detí, závisí najmä od nás rodičov, nie od pediatrov. Tí zväčša riešia už dôsledky. Budovanie zdravia ako takého je na nás. Druhé rameno predstavuje podporu imunity v akútnej infekcii alebo ochorení. Krátkodobé protizápalové pôsobenie alebo jeho navýšenie, aby sme už natrénovaný organizmus ešte posilnili v súčasnom boji s nepriateľom.

Keďže to druhé rameno je ľahšie, vymenujeme si jeho súčasti najprv. Predovšetkým je potrebné navýšiť antioxidanty. Ak je v tele zápal, vznikajú v jeho mieste voľné radikály. Tie, keďže poškodzujú bunky, sú škodlivé pre nepriateľa, no zároveň poškodzujú aj naše bunky. Môžeme si ich opraviť pomocou antioxidantov, ktoré tieto radikály vychytávajú. Len ich treba mať...

Preto je potrebné ich pravidelne celý život prijímať zo stravy a pri akútnom infekte či zápale môžeme antioxidanty navýšiť, zväčša voľnopredajnými vitamínmi a minerálmi. Napr. ak dieťa nechce jesť, lebo má v ústach afty, vtedy môžeme doplniť antioxidanty v kvapkách či sirupoch. 

Z choroby do choroby: Antioxidanty a psychická pohoda sú dôležité

Čo to tie antioxidanty sú?

Predovšetkým vitamíny A, C, E, ale aj zinok, selén, chlorofyl, polyfenoly, či rôzne iné chemické štruktúry. Všetko, čo je v potrave žlté, oranžové, červené, fialové, ružové, zelené alebo kyslé, obsahuje určite nejaké antioxidanty. No nielen čerstvá zelenina a ovocie ich obsahujú. Taký vitamín A sa aktivuje práve varom betakaroténov v žltých a oranžových zeleninách. Takže určite viete dať vitamíny či antioxidanty aj deťom, ktoré čerstvé ovocie a zeleninu odmietajú. 

Z hľadiska imunity je teda dôležitá dlhodobo zdravá a pestrá strava, pretože v čreve máme priateľské baktérie, ktoré denne „vedú debaty“ s našimi bielymi krvinkami o tom, ako sa brániť pred vonkajšími škodlivinami a ako správne a zdravo žiť. Tieto baktérie robia pre nás hodnotnú prácu a zaslúžia si starostlivosť. 

To znamená jesť: 

  • veľa vlákniny – zelenina, ovocie, celozrnné obilniny;
  • rôzne typy betaglukánov – ovos, hliva ustricová, ázijské huby, no určite aj naše;
  • probiotikami nabité potraviny – kvasená kapusta, dlho zrejúce syry z nepasterizovaného mlieka, bryndza, žinčica, kváskové pečivo, med, kvalitné kyslomliečne výrobky;
  • potraviny obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny (orechy, semiačka, ryby, oleje)...
  • a aby to nevyzeralo, že netreba jesť mäso – to, samozrejme, potrebujeme z iných dôvodov. Kvôli esenciálnym aminokyselinám, železu a vitamínom skupiny B. 

Je dôležité mať pravidelne v jedálničku z každého rožku trošku. Nech je strava detí a celej rodiny už od prvých príkrmov naozaj pestrá (farebná), rôznorodá, z našich končín a kvalitná, u malých detí s rešpektom k postupnosti zavádzania potravín a možným alergiám. 

Spomaliť JE NUTNÉ

Počas akútnej infekcie je veľmi dôležitý oddych, aby telo malo energiu na boj s chorobou a časté vetranie miestnosti, v ktorej sa chorý najviac zdržiava. Treba myslieť aj na odľahčenie stravy, aby sme zbytočne nezaťažovali tráviaci trakt, lebo jedlom zaťažujeme aj imunitný systém.

Preto sú v chorobe polievky ideálnou výživou. Najodporúčanejší je dlho varený mäsový vývar, ale skvelé sú akékoľvek zeleninové polievky, pretože okrem živín obsahujú tekutiny a tie sú rovnako zásadné pri liečbe akejkoľvek infekčnej choroby.

Už odmalička učme deti správnej životospráve

Čo je však prospešnejšie pre odolnú imunitu, ako navyšovanie antioxidantov v akútnej infekcii, je dlhodobá životospráva. Už odmalička potrebujeme u detí zaviesť návyky, ktoré si zachovajú po celý život. Do 6 – 7 rokov sa dieťa výrazne vyvíja aj po psychickej stránke a  všetko, čo sa doma bežne deje, sa mu nevedome zapisuje do podvedomia. Učí sa istému spôsobu života, ktorý ostane preň prirodzený. A keďže väčšinu času trávi spočiatku doma, a potom aj v škôlke, práve tu sa formuje jeho osobnosť, odolnosť, spôsob existencie.

TIP:
Kniha od slovenskej pediatričky MUDr. Kataríny Legrand, mamy dvoch malých detí, bude vašim odborným sprievodcom, ako zvládať najčastejšie zdravotné problémy ich detí. Pediatriu pre zvedavých rodičov nájdete TU. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: