Posilnite imunitu detí - STRAVOU

RNDR. BARBARA SVIEŽENÁ, PHD | 29. júl 2022
Posilnite imunitu detí - STRAVOU

Pri každom nádychu, pri každom hlte či súste sa do nášho tela dostávajú tisícky až milióny rôznych baktérií. Nielen do nášho dospelého, ale aj do telíčka našich detí, a to už od narodenia. Je úžasné, že máme dokonalý systém ochrany, ktorý umožňuje obrániť naše zdravie pred touto inváziou z okolitého sveta.

A aj keď sa sem-tam nejaký ten bacil v tele usídli, musí si na svoje vystúpenie počkať do chvíle, keď sa naša imunita oslabí.

Našou snahou by teda malo byť udržať imunitný systém v čo najlepšom stave. Aj keď – jeden zo spôsobov posilnenia imunity je, paradoxne, choroba. Môžeme však ovplyvniť obranyschopnosť jedlom?

Ak chceme posilňovať, musíme vedieť čo

Imunita je odolnosť organizmu nielen voči rôznym ochoreniam, ale aj nepriaznivým vplyvom okolia. Do dnešnej zložitej podoby sa vyvíjala niekoľko stoviek miliónov rokov. Pojem imunita je odvodený od latinského slova „immunis“ a znamená „nezaťažený“ či „nedotknutý“. To presne vystihuje podstatu funkcie nášho imunitného systému – ochrana organizmu pred patogénmi a udržanie jeho celistvosti a harmonického fungovania. 

Imunitný systém je považovaný za najzložitejšiu orgánovú sústavu v ľudskom tele a ešte stále nie je plne pochopený a objasnený. 

Najvýznamnejšia podpora 

Imunita dieťaťa sa po narodení vyvíja a niektoré jej zložky dozrievajú dokonca až v puberte. Najlepšou cestou, ako dieťa ochrániť a podporiť toto zrenie, je čo najdlhšie dojčenie. Materské mlieko obsahuje množstvo faktorov podporujúcich imunitu, od enzýmov, probiotík, špecifických oligosacharidov dôležitých pre rast prospešných baktérií v čreve, cez lymfocyty, makrofágy a protilátky. Protilátky sa v tele matky tvoria cielene proti tým mikroorganizmom, s ktorými prichádza do styku. Tým, že mama a dieťa sú spoločne v rovnakom prostredí, sú protilátky materského mlieka doslova šité na mieru.

Pre dieťa je najnáročnejšie obdobie prechodu z maternice do mimomaternicového života. Práve v tomto období je dieťatko najnáchylnejšie na rôzne infekcie a materské mlieko ho môže významne chrániť. Z tohto pohľadu je veľmi významné kolostrum, ktoré sa vytvára u niektorých žien ešte pred pôrodom. Po narodení dieťatka je aj pár kvapiek kolostra imunologickou bombou – doslova elixírom ochrany.

Od dojčenia k tuhej strave

V období prechodu na tuhú stravu dochádza opätovne k zvýšeniu koncentrácie imunoglobulínov v materskom mliečku – aby bolo dieťa plne chránené pred infekciou z potravy. 

To najlepšie, čo vieme spraviť, je: 

PESTRÁ A ČERSTVÁ STRAVA 

  • najmä veľa zeleniny a ovocia s množstvom bioaktívnych látok, vitamínov (vitamín C, vitamíny skupiny B, vitamín A) a minerálov (horčík, zinok). 

Ak dieťa nie je veľkým jedákom čerstvej zeleniny, môžete si pomôcť odšťavenými šťavami či smoothies – samozrejme, z overených druhov ovocia či zeleniny, ktoré dieťa plne toleruje. Nevadí, aj keď dieťa preferuje len tepelne upravenú zeleninu. Tam sa tiež ukrýva veľké množstvo dôležitých látok a je oveľa jednoduchšie schovať aj neobľúbenú zeleninku v menšom množstve do rôznych placiek, omáčok či polievok. 

MINIMÁLNY PRIDANÝ CUKOR

Minimálny alebo žiadny obsah pridaného cukru v strave je taktiež významným faktorom posilnenia imunitného systému. Netreba panikáriť – neznamená to, že dieťa nemôže sladké! Pridaný cukor je cukor pridávaný k potravine počas jej výroby. Ak dieťaťu dávate ovocie, med, alebo mu upečiete doma koláč sladený hoci aj bežným cukrom, nie je to problém v prípade rozumnej dávky. Vyhnite sa však najmä u najmenších detí syntetickým sladidlám, glukózo-fruktózovému sirupu, alkoholovým cukrom a iným náhradám cukru.

BEZ SPRACOVANÝCH POTRAVÍN

Úplné vylúčenie spracovaných potravín, žiadne potravinárske aditíva, éčka, konzervačné látky či farbivá sú predpokladom zdravého dieťaťa. Čím menej takýchto látok máme v tele, tým lepšie sa vie prirodzene brániť občasnému náletu patogénov. 

PODPORUJTE ČREVNÚ MIKROFLÓRU

Od zdravia črevnej mikroflóry závisí aj zdravie detí (a nielen ich). Zdravú mikroflóru podporíme vždy dostatkom zeleniny, ovocia, obilnín, ale aj olejnatých semienok či orieškov – všetko v súlade s pravidlami pre ich zavádzanie! Od prvých príkrmov už môžeme pridávať aj strukoviny, ako je červená šošovica – to je doslova pochúťka pre našich osídlencov. Rast prospešných baktérií podporujú aj potraviny obohatené o probiotiká – najmä fermentované mliečne produkty, alebo prirodzené zdroje probiotických kultúr – acidofilné mlieko či kefír.

Zázračné potraviny na imunitu?

Ak by existovala jedna alebo niekoľko potravín, ktorých neustálou konzumáciou by sme dosiahli trvalé zdravie, určite a radi by sme sa s vami podelili. Taká superpotravina však neexistuje. Naše deti potrebujú spoznávať širšie spektrum základných potravín v správnej miere a kombinácii a, samozrejme, opakujeme – s prihliadnutím na ich vek.  

Najlepšie, čo môžeme urobiť, je pripravovať deťom domáce jedlá z kvalitných surovín vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, polotovarom, sladkostiam a cukríkom.

Tieto potraviny zaraďte do svojho jedálnička

  • kapusta a tmavozelená listová zelenina: toto je asi kategória, pri ktorej musíte s deťmi najviac bojovať. Je však potvrdené, že kapustovitá zelenina má skutočne vplyv na zvýšenie tvorby protilátok a to už v malom množstve. Pri kapuste dokonca neprekáža  ani to, že je povarená – ani 30-minútový var neznížil priaznivé pôsobenie špecifických rastlinných látok na imunitu.
  • brokolica (ale aj karfiol či ružičkový kel) obsahujú látky prospešné pre mikroflóru tráviaceho traktu. Táto zelenina nás chráni pred patogénmi prítomnými v jedle, ale aj jedmi či toxínmi z okolitého prostredia. Látky izolované z brokolice dokonca zastavia aj nebezpečné dioxíny. Prítomnosť fytolátok v krvi je veľmi účinným nástrojom obranyschopnosti tela – avšak ich účinok je obmedzený časovo. Preto je také dôležité jesť zeleninu a ovocie pravidelne pri každom dennom jedle.
  • bobuľovité ovocie asi bude aj u vašich detí veľmi obľúbené, najmä v letných mesiacoch čerstvé, alebo ako súčasť smoothie v mrazenej forme. Jeho antioxidačný účinok priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu. Látky obsiahnuté v čučoriedkach napríklad merateľne zvyšujú množstvo špeciálnych obranných buniek prítomných v krvi, a to až dvojnásobne. Rovnaký efekt má aj kardamón, na toto korenie si však deti musia počkať do vyššieho veku.
  • huby (šampiňóny) sú ingredienciou, ktorú sa odporúča konzumovať až po dovŕšení tretieho roka života. Ak však máte staršie dieťa, určite šampiňóny zaraďte do svojho pravidelného repertoára. Podporíte tak zvýšenie ochranných imunoglobulínov typu A vo svojich slinách. Huby okrem toho majú protizápalové a antialergénne účinky a zlepšujú aj iné imunitné a protinádorové funkcie v tele.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: