Ako podporiť imunitu? Skúste kolostrum

Veronika Kmetóny Gazdová | 28. september 2021
Kolostrum

Benefity kolostra, tzv. mledziva alebo prvého mlieka, sa v ostatných rokoch ukázali prospešné nielen pre bábätká, ale aj pre dospelých, a tak sa postupne začalo mledzivo využívať zo zvierat. A to až natoľko, že dnes je jedným z najpredávanejších a najpropagovanejších výživových doplnkov na podporu imunity a prevenciu pred rôznymi ochoreniami na trhu.

Na čo si však pri výbere dávať pozor a ako rozlíšiť kvalitný produkt od šikovného marketingového ťahu?

Kolostrum ako imunitný štartér

Materské mlieko je doslova zázračnou tekutinou. Obsahuje nespočetné množstvo vitamínov, obranných a prospešných látok, ktoré dávajú dieťatku po narodení všetko potrebné pre jeho život a zdravie. Je to doslova elixír namiešaný priamo na mieru každého bábätka, ktorým mama reaguje presne na to, čo jej dieťa v danom momente potrebuje.

Prvé mlieko, známe ako kolostrum či mledzivo, ktoré sa v tele matky tvorí už v priebehu tehotenstva a po prvých dňoch po pôrode, sa plynule mení na prechodné a zrelé mlieko, je štartérom imunity. Obsahuje bielkoviny, minerály, vitamíny a najmä vysokú koncentráciu protilátok, ktoré chránia novorodencov pred rôznymi ochoreniami a infekciami. 

Štúdie a roky praxe ale preukázali, že kolostrum je ideálne nielen pre novorodencov, ale môže byť tiež veľkým prínosom pre dospelých. A ako to býva, človek siahol po pomoci do ríše zvierat a využil nadbytok toho, čo sa v prípade zvierat a ich mláďat vyprodukovalo. 

Kolostrum - na širokú paletu problémov

Využitie kolostra je mimoriadne rozmanité. Odporúča sa ako prevencia pre deti a dospelých s oslabenou imunitou a náchylnosťou k častým infekciám dýchacích ciest, chrípkam, nádcham a pod., jeho užívanie má význam pred i v čase obdobia sezóny týchto ochorení a sychravom počasí. Kolostrum sa využíva aj pri rôznych tráviacich ťažkostiach, pri hojení rán, podporuje liečbu autoimunitných ochorení a napr. a tiež slúži ako podpora organizmu pri zvýšenej fyzickej námahe a športe.

Za najkvalitnejšie kolostrum sa považuje spracované do tzv. lipidových globulí (lipozómov), ktoré chránia proteíny a umožňujú lepšie vstrebávanie zložiek mledziva cez sliznicu tenkého čreva do organizmu. Na trhu sú dostupné produkty mledziva vo forme liekov – tabletiek, kapsúl a pod. alebo v tekutej forme, ktorá má síce kratšiu dobu spotreby, ale pre ľahšie podávanie sa odporúča práve deťom. Lieková forma sa líši v závislosti od koncentrácie mledziva a užívanie by sa malo realizovať po konzultácii s lekárom, lekárnikom a je nutné brať do úvahy aj zdravotný stav. 

Kolostrum od kráv, kôz a oviec

Ľudskému kolostru sa najviac podobá bovinné (kolostrum z hovädzieho dobytka), oproti ľudskému však obsahuje vyšší podiel protilátok – imunoglobulínov. Ako je to možné? Matka bábätku odovzdáva časť protilátok (IgA, ktoré vytvára imunitu v čreve a IgG zodpovedá za systémovú imunitu) už počas tehotenstva prostredníctvom placenty, keď sa novorodenec rodí už s istou hladinou obranných látok chrániacich ho pred prípadnou infekciou. V prípade kráv a ich teliatok tento mechanizmus prenosu protilátok cez placentu nefunguje, teliatko sa rodí bez ich zásoby a na prežitie potrebuje IgG z matkinho kolostra. 

Rozdiely medzi mledzivom zvierat sú minimálne, avšak predsa len sú. Ovčie kolostrum je veľmi zriedkavé, najčastejšie sa využíva práve kravské a kozie. Bovinné kolostrum je preto niekoľkonásobne bohatšie na prospešné a imunologicky účinné látky, tvorí sa ho oveľa viac, ako mláďa spotrebuje a je aj ľahko dostupné, čo z neho robí veľmi žiadanú a cenovo dostupnejšiu  zložku využívanú pre naše potreby. Naopak, u kozieho kolostra sa oproti kravskému uvádza ako benefit jeho ľahšia stráviteľnosť.

Odborníci pri výbere kolostra odporúčajú zohľadniť a brať do úvahy aj miesto výroby, resp. krajinu pôvodu produktu. Zvieratá chované napr. na inom kontinente, z ktorých sa získava kolostrum, totiž žijú v inom prirodzenom prostredí s inou bakteriálnou flórou, inými alergénmi a patogénmi. To sa následne odráža aj v účinkoch kolostra na človeka a nemusí mať taký efekt, ako produkt vyrobený od zvierat „zneďaleka“. Vplyv na kvalitu mledziva majú, samozrejme, aj životné podmienky kráv a kôz, ich strava i plemená. 

kolostrum imunita

Zásadný je proces spracovania kolostra

Každý produkt je najhodnotnejší v jeho najčistejšej podobe. Avšak v prípade kolostra je pre medicínske a farmaceutické účely potrebné jeho spracovanie s cieľom zachovať čo najviac jeho imunitných faktorov. Uvádza sa, že mledzivo od zvierat by sa ideálne malo odoberať do 24, ideálne do 16 hodín od pôrodu mláďat a následne spracovať formou sušenia. Nesmie sa však vysušovať pri vysokých teplotách, ale naopak, po odobratí sa musí zmraziť alebo schladiť, aby sa nezničili jeho dôležité zložky. 

Pre ľudskú výživu sa uprednostňuje úplné kolostrum oproti odstredenému. Kolostrum musí byť pasterizované, aby bola zabezpečená jeho bezpečnosť. Aj tu je ale rozdiel, pretože pre kvalitu kolostra je pri jeho spracovaní veľmi dôležitá teplota a čas jej vystavený. Známa UHT pasterizácia (pri vysokej teplote) znehodnocuje imunoglobulínovú a proteínovú aktivitu zložiek v kolostre. Pasterizácia HTST (vysokou teplotou na veľmi krátku dobu) síce zničí patogény, ale zachováva aktivitu prospešných látok. 

Po pasterizácii nasleduje sušenie, ktoré sa realizuje priamym zahrievaním, čo však „obohacuje“ kolostrum o nežiaduce oxidy dusíka. Prijateľnejšou formou je sušenie rozprašovaním. Najkvalitnejšie spracovanie je sušenie vymrazovaním (lyofylizácia). 

Nech už siahnete po akomkoľvek produkte na podporu imunity detí či dospelých, mali by ste sa o jeho užívaní poradiť s odborníkom a tiež dôkladne čítať informácie na obaloch a príbalový leták.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: