Kolostrum: Pre bábätko je veľmi dôležité!

Redakcia | 25. január 2019
Kolostrum: Pre bábätko je veľmi dôležité!

Kedy sa začína v prsiach tvoriť kolostrum (mledzivo), ako vyzerá a aké sú jeho zdravotné výhody? Ako rýchlo po pôrode je z kolostra „normálne“ mlieko?

Prečo je dôležité mledzivo/KOLOSTRUM?

Už počas tehotenstva a tesne pred pôrodom začne mliečna žľaza produkovať kolostrum, čo je špeciálny dar matky prírody slúžiaci k ochrane čerstvo narodeného dieťatka.

V mledzive je vyšší obsah obranných látok než v zrelom mlieku, čo je v prvých dňoch po narodení zvlášť významné. Dieťaťu pomáha do tej doby, než si začne samo tvoriť svoje vlastné protilátky. Imunitný systém novorodenca ešte nie je plne vyvinutý a je viac náchylný k choroboplodným zárodkom, infekciám, antigénom a alergénom.

Kolostrum je dar pre imunitu bábätka

Kolostrum obsahuje všetky imunoaktívne látky potrebné pre aktiváciu, reguláciu a rovnováhu imunitného systému novorodenca. Prvým požitím kolostra získava novorodenec pasívnu imunitu od matky. Aktívnu imunitu poskytujú živé bunky materského mlieka.

Pôrod stimuluje prsnú žľazu matky, aby sa kolostrum postupne menilo na prechodné a neskôr na zrelé materské mlieko. Kolostrum sa mení okolo tretieho dňa na prechodné mlieko a okolo desiateho dňa na mlieko zrelé. Od kolostra sa líši aj farbou. Zrelé mlieko má číru farbu, niektoré mamičky si v dôsledku tohto vzhľadu myslia, že majú mlieko nekvalitné. Mledzivo má smotanový vzhľad. 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: