Mama šokuje: Materské mlieko ako všeliek?

Marika Koscelníková | 5. február 2018
Mama šokuje: Materské mlieko ako všeliek?

Búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach vyvolala istá mamička, ktorá sa rozhodla liečiť zápal očka svojej dcéry materským mliekom. Výsledok ju šokoval.

Materské mlieko je výnimočné svojim zložením. Podľa Americkej pediatrickej akadémie môže „tekuté zlato matky“ chrániť maličkých pred ochoreniami, ktoré sú v detskom veku typické: respiračné ochorenia, tráviace problémy, astma či ekzém.

To, že je skvelou výživou pre dieťa, je zrejmé. Mnohé mamičky materské mlieko však využívajú aj inak.

Sila materského mlieka

Búrlivú diskusiu na sociálnych sieťach vyvolala istá mamička, ktorá sa rozhodla liečiť zápal očka svojej dcéry materským mliekom. Výsledok ju samú natoľko šokoval, že zdieľala svoju skúsenosť verejne.

"Kvapky, ktoré sme dostali na zápal oka som požívala podľa predpisov, ale za dva dni žiadne zlepšenie. Očko tieklo, hnis vytekal aj naďalej. Tak som sa večer rozhodla použiť svoje materské mlieko," napísala. „Presne desať krát som dcérke potrela očko s mojím mliekom a toto je výsledok.“

Materské mlieko ako liek na všetko?

Mnohé mamičky na túto fotografiu rýchlo reagovali, že podobne liečili zapálené oko, čo býva bežný problém u malých detí a mali rovnaký úspech. Negatívne reakcie však na seba tiež nenechali dlho čakať. Skeptické komentáre o náhode a neskoršom účinku antibiotických kvapiek  spôsobili na sieti „malú vojnu“ názorov.  

Ženy argumentovali  svojimi vlastnými skúsenosťami s používaním materského mlieka na svoje deti i na seba a to takmer na všetko. Od popálenin, vyrážok, upchatých nosov, plienkových vyrážok až po úrazové rany.

Aký je názor odborníkov na liečivé účinky materského  mlieka?

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, pri bakteriálnom zápale očnej sliznice antibiotické masti a kvapky pomôžu. Rovnako ako aj teplá masáž pri liečbe upchatého slzného kanálika.

Pediater Jarret Patton sa k tejto kauze vyjadril, že existujú zmiešané dôkazy o tom, či materské mlieko môže skutočne liečiť zápal očnej sliznice alebo ušné infekcie napriek pozitívnym výsledkom, ktoré tieto mamičky vidia.

"Existujú štúdie, ktoré poukazujú na potenciál antibiotických vlastností materského mlieka, ale určite by to nebolo v mojom arzenáli na liečbu infekcií uší a očí," hovorí. "Pri väčšinu infekcií, napríklad stredného  ucha, sa mlieko nedostane cez tympanickú membránu,  je však nepravdepodobné, že by to bolo škodlivé."

Materské mlieko je úžasné, ale nemusí to byť najlepší liek všetko. "Materské mlieko má veľký význam pre imunitu dojčiat, a to je jeden z hlavných dôvodov, prečo sú pediatri sú obhajcami dojčenia," dodáva lekár.

Zdroj:www.cofemom.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: