Nespokojné bábätko? 3 znaky, že ide o rastový špurt

Marianna Stanková | 2. január 2024
Nespokojné bábätko? 3 znaky, že ide o rastový špurt

Zo spokojného bábätka, ktoré pekne jedlo a potom dlho spalo sa ako šibnutím čarovného prútika stal uzlík nervov? Zrazu sa bábätko na prsníku zlostí, v noci sa stále budí a vy neviete, čo sa deje? Nádych, výdych, hlavu hore, to bude rastový špurt.

3 znaky, že ide o rastový špurt

1. Hlad

Dieťa vyžaduje dojčenie alebo inú stravu častejšie, ako ste boli zvyknuté. Prikladajte tak bábätko k prsníku častejšie (ak nedojčíte, častejšie mu podávajte dojčenské mlieko). Rastový špurt sprevádza zrýchlený metabolizmus, takže dieťatko potrebuje viac energie.

2. Spánok

Hneď na úvod treba povedať, že rozhodený spánkový cyklus nebude trvať večne (túto vetu si, prosím, opakujte stále dookola). S pravdepodobnosťou blížiacou sa k istote vám však musíme oznámiť, že rastový špurt rozhodí doterajší spánkový režim vášho drobca. 

3. Podráždenosť a celkový nepokoj

Na dieťati môžete spozorovať značnú nervozitu. Či už je to pri dojčení, ale aj mimo neho. Mamičky, ktoré boli zvyknuté na pokojné bábätko môže tento jav prekvapiť. Preto je dôležité vedieť o rastovom špurte vopred. 

Moje mlieko už bábätku nestačí?

Je logické, že deti nepriberajú každý týždeň rovnaký počet gramov a nenarastú rovnaký počet centimetrov. Prídu obdobia, kedy je dieťatko viac hladné a vyžaduje si častejšie prsník. Toto obdobie sa nazýva rastový špurt – dieťa priberá a rastie o čosi rýchlejšie ako doteraz. A práve v tejto fáze nadobudne veľa mamičiek pocit, že má málo mlieka a siahne po tom umelom. To ale zväčša nie je vôbec nutné. Ide totiž len o prechodné obdobie, ktoré väčšinou trvá len niekoľko dní.

Počas nich sa prsníky prispôsobia vyšším potrebám vášho dieťatka. Myslite na to, že pokiaľ malo bábätko dosť mlieka doteraz, zo dňa na deň sa to nezmení. 

Rastový špurt u detí: Ako ho spoznať a čo robiť? 

Rastových špurtov býva počas dojčenia hneď niekoľko. Obvykle v období 3. a 6. týždňa a v 3 a 6 mesiacoch. Väčšina dojčiacich mamičiek spozoruje zrýchlený vývoj tak, že sa dieťa dožaduje viac dojčenia, kŕmenie mu trvá o čosi dlhšie, môže byť viac ospalé a viac sa dožaduje vašej prítomnosti. Niektoré deti sa chcú viac nosiť, iné, naopak, prejdú týmto obdobím bez akýchkoľvek zmien.

Ak sa vám zdá, že vaša ratolesť je v poslednom čase nervóznejšia, všímajte si aj tieto príznaky, ktoré sa pripisujú rastovému špurtu: 

  • dieťa si vyžaduje častejšie dojčenie
  • častejšie sa budí na hlad cez deň aj v noci
  • vyžaduje si dojčenie aj v noci, aj keď doteraz tak nerobilo
  • celkové zmeny v spánkovom režime

Túžba dieťatka po prsníku však nemusí byť výlučne pre jeho hlad.  Prsníky totiž plnia okrem príjmu potravy pre dieťa aj ďalšie funkcie – fyzický kontakt s matkou na dieťa pôsobí  upokojujúco a cíti sa v jej náručí bezpečne. Dojčenie tiež reguluje dýchanie, srdcovú činnosť a telesnú teplotu.

Nespokojné bábätko? 3 znaky, že ide o rastový špurt

Zo života: Nevedela som, že ide o rastový špurt

„Môj syn bol ukážkové dieťa. O ôsmej sa okúpal, nasledovala masáž a následne dojčenie. Po ňom alebo počas neho sa upokojil a zaspal,“ spomína prvorodička Alica. „Zlom nastal, keď mal približne päť a pol mesiaca. Vtedy začal byť nervózny, na prsníku sa zlostil a v noci spal veľmi nepokojne. Stalo sa, že bol hore každé dve hodiny a dožadoval sa prsníka,“ hovorí mamička, ktorá dovtedy o rastovom špurte nepočula.

„Nevedela som čo sa deje. Okolie mi tvrdilo, že je malý hladný, nech mu skúsim dať umelé mlieko. Priznám sa, že som nad tým uvažovala, no nakoniec som to zamietla s tým, že ak syn doteraz pekne a bez problémov priberal, bude to v niečom inom.“ A dobre urobila! Po necelých dvoch týždňoch sa totiž všetko vrátilo do starých koľají a malý Timko krásne spal, jedol a priberal. Alica prosto načúvala potrebám svojho dieťaťa a plnila mu ich. 

Ako pomôcť tvorbe mlieka

Treba si uvedomiť, že častejším dojčením dieťa nedostáva viac mlieka, pokiaľ je na prsníku len tak priložené. Musí aj reálne piť. Vtedy dostáva viac mlieka a pomáha zvyšovaniu laktácie. Treba dbať aj na správne prisatie. Ak máte problémy s dojčením, nevešajte hlavu a nevzdávajte to. Nenechajte sa odradiť nátlakom okolia, že máte určite málo mlieka, keďže je vaše dieťa plačlivé. V takomto prípade je namieste osloviť laktačnú poradkyňu, ktorá vám všetko vysvetlí a ukáže. Určite chcete pre svojho potomka len to najlepšie, a preto nezaveste dojčenie na klinec hneď pri prvej prekážke. 

Koľko má bábätko priberať

Neexistujú univerzálne tabuľky, ktoré vám presne povedia, koľko má vaše dieťa pribrať a koľko narásť v tom či v onom týždni alebo mesiaci. Vždy majte na pamäti, že každé dieťatko je JEDINEČNÉ a ak by s ním nebolo niečo v poriadku, upozorní vás na to pediater. Preto sa neznepokojujte, ak sa bude vaše dieťa nachádzať v spodnej alebo v hornej hranici, čísla sú orientačné. Po narodení všetky deti stratia na hmotnosti. Niektoré v prvých dňoch schudnú až 10 % svojej pôrodnej hmotnosti. Len čo sa stabilizuje dojčenie a prsníky začnú produkovať mlieko, bábätko začne znovu priberať.

  • 1. - 3. mesiac priberie 500 - 700 gramov mesačne
  • 4. - 6. mesiac je to 500 - 600 gramov mesačne
  • 7. - 9. mesiac  priberá dieťa 400 – 500 gramov mesačne
  • 10. - 12. mesiac je to 300 – 400 gramov mesačne

Vo všeobecnosti platí, že v prvom polroku dieťa zdvojnásobí svoju pôrodnú hmotnosť a v prvom roku života strojnásobí. Nemusí to byť však pravidlo. Deti najviac priberajú v prvých mesiacoch života, keďže väčšinu času len jedia a spia. Zvýšenou aktivitou klesá aj nárast hmotnosti. Podobne je to aj s rastom. V prvom štvrťroku dieťa narastá 3 – 4 cm mesačne, v druhom 2 cm mesačne, v treťom a štvrtom je to už po centimetri mesačne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: