Odborník radí: Ako dlho má trvať 1 dojčenie?

Redakcia | 9. október 2023
Odborník radí: Ako dlho má trvať 1 dojčenie?

Dojčenie je jednou z najdôležitejších činností, ktoré mladá matka pre svoje novonarodené dieťa môže vykonávať. Otázka, ktorá často vstáva, je, ako dlho by malo trvať jedno dojčenie. Nie je to jednoduchá otázka, pretože každé dieťa je jedinečné.

Na otázku o dĺžke jedného dojčenia odpovedá odborníčka, PhDr. Drahomíra Korpová, profesionálna laktačná poradkyňa.

Ako dlho má trvať 1 dojčenie?

Deti by mali byť dojčené podľa svojich potrieb, bez obmedzovania dĺžky a frekvencie.  Neplatí to pre neprospievajúce, nedonosené a spavé deti, ktoré je  potrebné na dojčenie budiť.

Približne v prvých 6 týždňoch života, kým sa dojčenie stabilizuje, môže dieťa požadovať kŕmenie aj 10- až 12-krát za deň. Tento počet by nemal klesnúť pod 8. Dojčenie môže trvať 5 – 10 minút, ale aj 50 minút a je to v norme. Pauza medzi jednotlivými dojčeniami by však počas dňa nemala byť dlhšia ako 3 hodiny, v noci 4 hodiny kvôli podpore a udržaniu tvorby mlieka.

Satie je pre dieťa veľkou prácou, preto môžete počas dojčenia pozorovať, ako si potrebuje oddýchnuť, dokonca môže zaspať.  Pokojne ho tak nechajte, po chvíli začne samo opäť sať. Ak je pauza dlhšia, treba dieťa na prsníku povzbudiť k satiu. 

Nezabudnite, že správna technika dojčenia je rozhodujúca pre získanie dostatočného množstva mlieka z prsníkov. Správne priložené dieťa saje zo začiatku rýchlo, potom nasleduje pomalé satie sprevádzané hlasným a viditeľným prehĺtaním. Ak dieťatko prospieva, má dostatok pomočených plienok a do 6. týždňa veku má 3 – 6 stolíc za deň, je všetko v poriadku a nemusíte do režimu dojčenia zasahovať. 

Ak dieťa prospieva, má byť dojčené tak, ako chce, bez obmedzovania dĺžky a frekvencie, teda na požiadanie. Počet dojčení by ale nemal klesnúť  pod 8 za 24 hodín. 

Kedy mám skončiť s dojčením?
Prečítajte si tiež:

Kedy mám skončiť s dojčením?

Čo ak si dieťa z bradavky urobí "cumlík"?

Iná situácia je, keď už dieťa nepije a je na bradavke akoby „prilepené“. Jednoducho si z nej spraví cumlík. Čo teda robiť?

V prípade, že bábätko už nepije, a predsa drží prsník, pomôže vložiť váš prst do kútika úst dieťatka. To, že sa to z hygienických dôvodov neodporúča, som ešte nepočula. To je ako keby mamička nesmela dieťatko pobozkať, pomaznať sa s ním atď. Dojčenie je imunologickou komunikáciou s matkou – dojčené deti majú nižší výskyt infekcií.

Predpokladám však, že každá mamička udržuje základnú hygienu rúk pri manipulácii s dieťaťom. Preto si nezabúdajte pred každým dojčením umyť ruky.

Pre viac rád ohľadom dojčenia od našej odborníčky, profesionálnej laktačnej poradkyne PhDr. Drahomíry Korpovej, si nezabudnite si zakúpiť najnovšie vydanie tlačeného časopisu MAMA a ja alebo objednať predplatné.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: