Materské mlieko je zázrak: Pomôže v liečbe onkologických pacientov?

Nataša Klárska | 6. november 2018
Materské mlieko je zázrak: Pomôže v liečbe onkologických pacientov?

Materské mlieko je doslova zázračná tekutina – má optimálnu teplotu a jeho zloženie vždy pokrýva aktuálne potreby dieťaťa. Dokonca je nádejou aj pre onkologických pacientov.

Materské mlieko delíme na:

  • mledzivo alebo kolostrum
  • prechodné mlieko
  • zrelé materské mlieko

Mledzivo

Mledzivo sa začína tvoriť už niekoľko dní pred pôrodom a jeho tvorba pokračuje do 4. až 5. dňa po pôrode. Obvykle má žltú farbu a je hustejšie ako mliečko, ktoré sa tvorí neskôr. Má najväčšiu výživnú a ochrannú funkciu.
Obsahuje, oproti zrelému mlieku, viac bielkovín, hlavne globulínu, viac minerálnych látok, najmä magnézium, ktoré zvyšuje črevnú peristaltiku dieťatka a tým napomáha vypudeniu smolky (prvej stolice bábätka), má menej tuku a cukru.

Kolostrum je bohaté na veľké množstvo protilátok, čím posilňuje imunitný systém dieťatka a je prirodzenou ochranou proti infekciám. Jeho súčasťou sú aj rastové faktory, ktoré napomáhajú vyzrievaniu sliznice čriev. A je bohaté na vitamín A, ktorý dieťa chráni voči chorobám.

Prechodné mlieko

Prechodné mlieko sa začína tvoriť okolo 7. dňa po pôrode. Tvorba prechodného mliečka pokračuje asi do 2. týždňa od pôrodu. Jeho sfarbenie je o niečo bledšie ako farba mledziva, no napriek tomu si ponecháva žltkastú farbu. Hustota pomaly klesá a stáva sa redším, ale to je veľmi individuálne.

Zrelé materské mlieko

Po dvoch týždňoch od pôrodu dieťatka sa mliečko začína výrazne meniť: je riedke, má úplne inú farbu ako na začiatku, je akoby „modré“ až priehľadné. Obsahuje veľké množstvo vitamínov typu B.

HAMLET v mlieku

Aktuálne však výskum švédskych vedcov odhalil aj ďalšie obrovské plus materského mlieka. Údajne obsahuje látku, ktorá by mohla mať schopnosť bojovať proti rakovine. Látka, ktorá sa vyskytuje v materskom mlieku, sa nazýva HAMLET (skratka slov Human Alpha-lactalbumin Made Lethal to tumour cells).

HAMLET bol objavený čisto náhodou, keď vedci zo švédskej univerzity v Göteborgu študovali antibakteriálne vlastnosti materského mlieka. Doteraz však nebolo dokázané, či sa komplex HAMLET tvorí v materskom mlieku spontánne.

Materské mlieko bojuje s rakovinou

Experti špekulujú aj o tom, že HAMLET sa môže vytvárať v kyslom prostredí žalúdkov bábätiek. Výsledky výskumu priniesli prekvapivé zistenie, že táto látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v materskom mlieku, dokáže ničiť rakovinové bunky. Pomocou laboratórnych testov bolo preukázané, že môže prispieť k vyliečeniu až štyridsiatich druhov zákernej rakoviny.

Laboratórnych testov sa zúčastnilo deväť pacientov s rakovinou močového mechúra, ktorým bola substancia HAMLET aplikovaná do nádorov. Odumreté rakovinové bunky potom boli z tela vylúčené močom.

Skvelou správou je, že tento liečebný postup napadol iba rakovinové bunky, v porovnaní s bežnou  chemoterapiou, pri ktorej sú napadnuté aj zdravé bunky. Švédsky tím vedcov teraz pevne dúfa, že by HAMLET mohol byť v budúcnosti používaný ako účinný liek proti rakovine.

Roger Karlsson, odborný asistent z oddelenia chémie na univerzite v Göteborgu, sa k téme HAMLET vyjadril: „Vedci budú teraz študovať efekt tejto látky pri diagnózach, ako sú rakovina kože, tumory na sliznici a mozgové nádory.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: