Prvú sviečku na adventnom venci zapaľuje najmladší člen rodiny

MK | 3. december 2023
Adventný veniec

Už vám doma voňajú? Symbol prichádzajúcich Vianoc má svoje kúzelné čaro.

Neplašte sa, ak adventný veniec ešte nemáte. Vybehnite do lesa, prineste si zopár vetvičiek a šišiek, na dekoráciu použite oriešky, nakrájané pomaranče a vykúzlite čarovný voňavý adventný veniec.

Adventný veniec

Vymyslel ho v roku 1838 istý Johann Henrich Wichern pre deti zo sirotinca. Dôvod? Praktický, "odratával" čas do Vianoc a zvedavé deti si tak vedeli lepšie predstaviť, kedy bude ten krásny deň. Pán Johann vymyslel drevený veniec s 24 sviečkami. Tie hrubšie 4 symbolizovali štyri adventné nedele. Takto sa adventný veniec zachoval dodnes (ext. zdroj adventný veniec). 

Kruhový tvar predstavuje večný život, ale symbolika pochádza z predkresťanských tradícií, kde kruh symbolizoval večný cyklus striedajúcich sa ročných období. 

ADVENTNÉ vence z vašich domovov
Prečítajte si tiež:

ADVENTNÉ vence z vašich domovov

Čo znamenajú adventné sviečky? 

  • Prvá sviečka na adventnom venci znamená NÁDEJ a zapaľuje ju najmladší člen rodiny.
  • Druhú sviečku by malo zapáliť najstaršie dieťa rodiny, znamená MIER.
  • Tretiu sviečku, ktorá predstavuje PRIATEĽSTVO, zapaľuje matka rodiny.
  • Otec zapaľuje štvrtú sviečku, predstavujúcu LÁSKU. 

Adventný veniec

Sviečky sa zapaľujú v smere hodinových ručičiek postupne každú nedeľu. 

Adventný veniec nie je len dekoráciou

Je to rituál, ktorý nám pomáha pripraviť sa na vianočný čas nielen fyzicky, ale aj duchovne. Každý týždeň, keď sa zapaľuje ďalšia sviečka, rodina si spolu môže pripomenúť hodnoty nádeje, lásky, radosti a pokoja. Týmto spôsobom adventný veniec poskytuje príležitosť na oddych, reflexiu a sústredenie sa na to, čo prinášajú sviatky Vianoc do našich životov.

Vytvorenie adventného venca môže byť aj rodinným projektom, kde každý člen pridá svoj vlastný dotyk alebo modlitbu, želanie vložením svojho kúsku vetvičky či drobnosti. Takto sa stáva nielen krásnym ozdobným prvkom, ale aj hlbokým spojením rodiny s tradičnými hodnotami adventu.

Adventný veniec nám pripomína, že Vianoce nie sú len o darčekoch a výzdobe, ale o príprave nášho srdca na príchod lásky a svetla do nášho sveta. Je to symbol, ktorý nám pomáha zachytiť duchovnú podstatu vianočného obdobia a prežiť ho s väčším hlbokým porozumením a pokojom.

Krásny adventný čas želáme!  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: