24 tipov pre deti v advente

Veronika Nováková | 2. december 2022
Advent

Máme tu december a spolu s ním dlhé dni, počas ktorých väčšina z nás (ne)trpezlivo denne odpovedá na otázku tých najmenších: „Kedy už budú Vianoce?“ Aj advent však má svoje čaro. Prebuďte preto v sebe hravé dieťa a začnite si toto obdobie užívať spolu s deťmi. Pripravili sme pre vás tipy, ako vyčarovať nefalšovanú sviatočnú atmosféru priamo u vás doma.

Adventný stromček

Každý malý milovník Vianoc musí mať svoj adventný kalendár. Vyrobte si tento rok vlastný! Vystrihnite dostatočne veľký vianočný strom z tvrdého papiera a nalepte ho na stenu alebo iné viditeľné miesto. Ak nemáte doma zelený papier, jednoducho si ho zafarbíte. Môžete rovno zhotoviť krabicu s pomôckami ako farebné papiere, nožnice, lepidlo, trblietky, fixky či nálepky. Každý deň si totiž vyrobíte vlastnú papierovú ozdobu,  ktorú označíte číslom a nalepíte na váš adventný stromček.

Vlastné fotografie

Tie najoriginálnejšie darčeky sú tie od srdca, a fotky k nim jednoznačne patria. S trochou kreativity si doma môžete zorganizovať vianočné fotenie aj vo vlastnej réžii. Naučte sa nastaviť samospúšť a vytiahnite nejaké vianočné rekvizity. Aby vám pri tom deti vydržali, dovoľte zhotoviť nejaké zábery aj im. Vyberte spolu tie najvydarenejšie a spolu s pekným rámikom máte o darčeky postarané.  

Zasnežené okná

Snehové vločky vyrobené z papiera sú tou najjednoduchšou kreáciou, a predsa dokážu vytvoriť tú pravú zimnú atmosféru. Stačí biely papier, nožnice a lepiaca páska na pripevnenie. Kto vystrihne tú najkrajšiu?  

Spoločné čítanie

Dlhé a tmavé decembrové popoludnia sú ako stvorené na čítanie vianočných príbehov. Zapáľte sviečky, urobte všetkým voňavý čaj a pustite sa do sveta rozprávok. Kto chce, môže potom nakresliť nejaký pekný obrázok, ktorý vystavíte na nástenke. 

Mikulášska záhada

Veria vaše deti na bradatého Mikuláša, ktorý im vo vyčistených čižmičkách nechá sladkosti? Tento rok môžete o jeho existencii zanechať aj reálne dôkazy. Bude z toho trochu neporiadku, ale ten pri spomienke na radosť vašich detí odstránite s úsmevom na perách.  Budete potrebovať múku, ktorú jemne rozsypete na chodbe, a veľké stopy od čižiem, ktoré povedú až k vystaveným detským topánkam. A vy sa po tom pri otázke: „On tu naozaj bol?“  budete iba usmievať. 

Krabica plná hračiek

Určite sa aj u vás doma v detskej izbe povaľuje plno hračiek alebo knižiek, ktoré už vaše dieťa nepotrebuje. Práve preto prišiel čas poslať ich ďalej tam, kde budú užitočné. Pripravte veľkú vianočnú škatuľu a vkladajte do nej všetko, čo uznáte za vhodné. Zapojte do toho aj deti, aby vedeli, že sa spolupodieľajú na dobrom skutku. Potom ju spoločne pošlite alebo odvezte tam, kde bude môcť vyčarovať radosť. 

adventný čas

Vianočná pieseň

Viete už, čo budete spievať pod stromčekom? Vyberte nejakú všetkými obľúbenú vianočnú koledu, ktorá sa stane symbolom tohtoročných sviatkov. Alebo si doma môžete usporiadať karaoke. A čo ak niektorý člen z rodiny nerád spieva? Tomu dajte do rúk kameru a nech vám to pekne zveční na pamiatku.

Ide sa na poštu!

Vráťte sa späť v čase, keď ešte neexistovali hromadné priania na sociálnych sieťach, ale príbuzní a priatelia si posielali medzi sebou pohľadnice. Čo tak vlastnoručne vytvorené?    

Perníková chalúpka

V niektorých severských krajinách je výroba pocukrovaného domčeka rovnako dôležitou tradíciou, akou je u nás pečenie medovníkov. Posuňte vaše pečenie na vyšší level a skúste si vyrobiť vlastnú chalúpku, ktorú potom bohato vyzdobíte. A ak sa na to necítite, existujú aj hotové kity, vďaka ktorým pôjde stavanie domčeka ako po masle.

adventný čas

Veniec na dvere

Les je plný rôznych dekorácií, ktoré vám poslúžia na výrobu vlastného venca. Stačí sa vybrať na prechádzku a nájsť šišky a konáriky. Ale aby ste len nebrali, vezmite so sebou jabĺčka a oriešky, ktorým sa potešia lesné zvieratká.  

List Ježiškovi

Neoddeliteľnou súčasťou Vianoc je aj Ježiško, ktorý vaše deti vždy tak rád obdarí. Aby však vedel, čo im urobí radosť, musí poznať ich tajné želania. Tie väčšie deti si svoj list ľahko napíšu aj bez pomoci, ale čo tí najmenší? Môžu si svoje vysnívané hračky nakresliť!

Čarovné lampáše

Nič nedokáže vyčarovať čarovnejšiu atmosféru ako sviečky a svetielka. Využite staré nepotrebné sklenené fľaše od zaváranín a vytvorte z nich tie najkrajšie lampáše. Môžete ich pomaľovať, ozdobiť dekoráciami, alebo vyplniť drobnými svetielkami. 

Hudobný playlist

Čo tak mať všetky obľúbené vianočné pesničky pokope? Vytvorte si playlist, vďaka ktorému budete mať prísun vianočnej nálady zaručený. Stačí spustiť gombík, a vy si môžete nerušene zaspievať alebo zatancovať v obľúbených tónoch. 

Betlehem

Určite máte doma stavebnice a rôzne hračky, vďaka ktorým si vyrobíte Betlehem alebo  vianočné mesto. S väčšími deťmi ho môžete vytvoriť aj z papiera. Čím väčší, tým lepší. Trúfnete si?

Originálne kostýmy

Vianoce síce nie sú karneval, ale deti sa predsa tak rady prezliekajú do rôznych masiek. Veľmi pravdepodobne tento rok nebudú žiadne školské vystúpenie, tak vašim deťom pripravte malé prekvapenie aspoň v podobe milých kostýmov. Nič milšie ako malých anjelikov, snehuliakov či mikulášikov po dome behať neuvidíte.  

Recyklovaná výzdoba

Manuálne aktivity s rodičmi sú pre deti veľmi dôležité. Nejde ani tak o to, čo budete vyrábať ako o to, že to budete robiť spolu. Snehuliak zo starej bielej ponožky alebo girlanda zo zafarbených surových cestovín? Čím viac bude tvoriť, tým hlbšie sa vo vás vianočný duch usadí. 

Zabalené darčeky

Samozrejme, nechceme vás nabádať k tomu, aby ste deti pripravili o prekvapenie, ale čo s darčekmi pre starých rodičov a širšiu rodinu? Tie predsa môžete zabaliť aj spolu. A aby ich to naozaj bavilo, môžete použiť biely baliaci papier, na ktorom sa môžu vyblázniť s rôznymi pečiatkami. 

Upečme si bábovku

Rozdajte zásterky, varešky, vyložte ingrediencie a obrňte sa silnou dávkou trpezlivosti. Nebude to perfektné, všade bude veľa múky či rozbitých vajíčok, ale určite to bude nezabudnuteľné. A ak chcete, aby z toho vzniklo aj niečo lahodné, urobte radšej viac cesta, každému dieťaťu dajte kúsok, nech si ho vaľká a modeluje, ako chce, a vy zatiaľ upečte to, čo ste chceli.  

Sviatočné prestieranie

Aby každý vedel, kde je jeho miesto za rodinným stolom, môžete dať deťom vyrobiť zasadací poriadok. Maľované kartičky s menom budú príjemným spestrením a peknou spomienkou na vianočný večer.

Ako v reštaurácii

Vedeli ste, že v niektorých európskych krajinách chodia celé rodiny na vianočný obed do reštaurácie? A čo sa tak zahrať na reštauráciu u vás doma? Najprv bude treba pekne vyzdobiť stôl, pekne sa obliecť, vytvoriť jedálny lístok a potom prídu na rad malí čašníci. Samozrejme, jedlo vopred pripravte tak, aby ho zvládli naservírovať aj drobci, a potom sa len usaďte za stôl a nechajte sa opantať atmosférou a ich šikovnosťou. 

Slovenské a svetové

Aký kraj, taký mrav a tak si môžete usporiadať medzinárodný večer, pri ktorom si poviete, ako sa kde oslavujú Vianoce. V Amerike deti čakajú na Santa Clausa, v Anglicku sa pečie moriak, v Nemecku deti spievajú koledy po celej dedine. A ako je to u nás na Slovensku? Prečo niekde jedia kapustnicu a niekde hríbovú polievku? Určite sa dozviete sa veľa zaujímavostí.

Rozprávkový okamih

Ak sa napriek všetkému neviete dostať do tej pravej atmosféry, zastavte seba aj celý okolitý svet a pozrite si spolu nejakú obľúbenú rozprávku. S teplým kakaom a svetielkami v oknách sa to určite podarí.

Prechádzka rozsvieteným mestom

Vyjdite do ulíc. Aj keby to malo byť len pred panelák, vyjdite von a sledujte vysvietené okná. Možno zahliadnite, že niekto už má stromček, možno uvidíte krásnu výzdobu, možno začne snežiť. Cítite ten pokoj všade navôkol?

Trik s prskavkami

Kedy a ako ku vám chodí Ježiško? Máme pre vás tip. Po výdatnej večeri sa všetci premiestnite vonku alebo na balkón a oslavujte magické sviatky s prskavkami. Samozrejme, musíte byť veľmi opatrní,  aby sa nikto nepopálil. A čo s darčekmi? Tie zatiaľ niekto z rodiny nenápadne položí pod stromček. A potom? Veselé Vianoce! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: