Naše mamy to mali ťažšie a nesťažovali sa – naozaj?

MK | 26. máj 2023
Naše mamy to mali ťažšie a nesťažovali sa

Často sa diskutuje o tom, že súčasná mama sa príliš sťažuje – na pôrod, na náročnosť výchovy, zabezpečenie detí. Že naše prababky to mali oveľa ťažšie a nehundrali toľko, deti odrodili, postarali sa a bolo.

Akékoľvek porovnávanie vyvoláva emócie. Ak sa ich opýtate, aké to bolo, keď mali malé deti, možno sa im zalesknú oči spomienkami, ale nepovedia vám: „ Užila som si toto obdobie“. Lebo pre každú mamu je materstvo veľkou výzvou, nepoznanou a nepredvídateľnou. 

Mali to naše prababky ťažšie?

Áno, nemali práčky, sušičky, jednorazové plienky, detské kútiky a milión hračiek, ktorými zabavia dieťa. No zvyčajne mali okolo seba rodinu, ktorá pomáhala, prácu (ak ju mali), ktorá bola prinajlepšom od-do a nikto sa im nedíval na prsty pri akomkoľvek výchovnom konflikte. Dieťa vyrastalo pri nich, či už okopávali zemiaky, alebo sa starali o zvyšok rodiny. Bývali viacgeneračne, vždy sa našiel niekto, kto dohliadol či zabavil, vychovávala celá dedina. Ak mali prácu, nenosili si ju domov a nekontrovali neustále pípajúce maily.

Chýbali im muži, ktorí by boli pri nich a otcovia, ktorí by sa postarali o deti. Chýbal im čas, ktorý mohli mať len pre seba, niekto, kto by im povedal - oddýchni si. V štyridsiatke si dali na hlavu šatky a schovali lýtka. Taký bol svet. My žijeme v inom.

Súčasné mamy 

Sme generácia žien, ktorých mamy stále pracujú a nepostrážia deti vždy, keď to potrebujeme. Majú svoje záujmy a bývajú (zvyčajne) ďaleko. Pracujeme, snažíme sa balansovať medzi kariérou a potrebami rodiny, učíme sa počúvať svoje potreby a nezabúdať na seba. Chceme sa cítiť dobre a preto bojujeme za lepšie podmienky pri pôrode, za ústretovosť zamestnávateľov, za prítomnosť otcov v rodine. 

Nehundreme, poukazujeme. Chceli by sme vylepšiť tento svet pre naše deti, hovoriť o veciach, s ktorými nie sme spokojné a meniť ich. Zostať samé sebou a nebyť „obeťou“ okolností.

Naše mamy to mali ťažšie

Nie sme rozmaznanejšie ani pohodlnejšie

Chceme veriť tomu, čo žijeme. 

Aj naše prababky, aj naše starké a mamy to chceli. Pred spaním šepkali svojim dcéram do ucha: "Ty to už budeš mať inak". Preto sme tu a posúvame ich snahu ďalej.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: