Je to moja vec, akou matkou som. Nestresujte ženy materstvom!

Marika Koscelníková | 8. august 2018
Je to moja vec, akou matkou som. Nestresujte ženy materstvom!

Je, alebo mala by to byť vec prirodzená a žiadúca. Taká prirodzená, že nezmení život ani myslenie ženy, len sa jej na chvíľu prispôsobí. Materstvo by malo byť intímne a tiché. Dnes matky kričia: Dajte, Robte, Nerobte, Noste, Dojčite, Nebite, Nestrestajte ...

Čím viac sa kričí, tým menej je to v poriadku. Meniť prirodzenú vec na niečo napäté a problémové je pre ženy, ktoré sú, budú alebo chcú byť matkami, stresujúce. Toľko nárokov na matku, ako je dnes snáď ešte žiadna doba nepriniesla.

Materstvo je čoraz náročnejšie

Už od dvoch čiarok na tehotenskom teste sa stávate vďačným objektom rád a odporúčaní. Také cvičenie, onaké prednášky, kopec vitamínov, vyšetrení a strachu. Lebo dnes je problém čo i len otehotnieť a keď sa tak stane, ste pod drobnohľadom lekárov. Z ultrazvukových obrázkov si môžete doma urobiť album. Kyselina listová vylieza aj z uší.

Laktačnú a dulu máte už do 12 týždňa, lebo je dôležité všetko vedieť a na nič nezabudnúť. Pôrod? Veľká vec! Vizualizuj, medituj, prežívaj orgazmus a to všetko pri šialených pôrodných bolestiach. Priznanie, že to nebol až taký super truper zážitok by asi kamky z komunity mamičiek neodsúhlasili. "Všetko je o tvojom nastavení, moja".

Výchova podľa príručky

A potom sa začína dobrodružstvo tvojho života, výchova. Len nešliapnuť vedľa, lebo z dieťaťa vyrastie necitlivý zakomplexovaný človek bez budúcnosti. Na varechu, ktorú mama len vytiahla zo šuflíka a zabrala (vykľuj sa z vás celkom životaschopný človek) rovno zabudni. Detto sunar. Lebo dojčenie je podstatnou súčasťou tvojho materského prežívania a hodnoty. Proste sa to dá. Zatni zuby, spať nemusíš, žiadna správna dojčiaca matka nespí a vôbec to neprekáža vieš?  Jasle sú TABU téma, bŕŕ.

Alebo naopak. Hnutie PROTI Bio matkám, ktoré ostentatívne prezentujú svoj free materský život s dieťaťom na fľaške a chodúľkou (na tú sa dnes už odváži iba veľmi veľmi provokatívna matka).

Valí sa to na matky z každej strany.  Máme pocit, že definícia nášho života záleží na tom, ako obstojíme v tejto úlohe. Je síce podstatná, ale nemala by v nás pochovať prirodzenosť. Nemala by nás tlačiť do davu, ktorý kričí, ale užiť si ju v tichu a intimite.

Je to moja vec, akou matkou som. Je to vaša vec, akou matkou ste.

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: