KARIÉRA: Nový začiatok = nová práca

Dagmar Baluchová | 18. máj 2023
ING rozumie rodičom

Čas, keď sa vaša rodičovská dovolenka (s)končí, sa pomaly, ale isto blíži. Možno máte zmiešané pocity – na jednej strane sa tešíte, že váš drobček vyrástol a čaká naňho škôlka. Niečo sa však končí a začína aj pre vás...

A s tým súvisia aj otázky, na ktoré potrebujete nájsť odpovede. Vrátim sa do pôvodnej práce? Začnem podnikať? Alebo možno radšej nie, skúsim niečo nové...

Pracovné možnosti sa rôznia, ale to neznamená, že v personálnych agentúrach majú mamy s malými deťmi na červených listinách. Naopak, už dávno neplatí, že ak je žena na materskej, na všetko zabudla, nič nevie a ušiel jej vlak...

Návrat späť do práce

Spolu s partnerom ING Hubs Slovakia – expertný hub globálneho bankovníctva vám prinášame novú pravidelnú rubriku, v ktorej sa budeme venovať úskaliam procesu návratu rodičov do práce. Skĺbenie rodinného a pracovného života je veľmi náročné, vyžaduje si veľa odhodlania a úsilia, pretože sa týka celej rodiny, nielen rodiča. Ponúkneme vám rady odborníkov, na čo je dobré sa zamerať, čo sú pomyselné „barličky” na tejto ceste, na čo si treba dať pozor a čoho sa, naopak, nebáť.

Ja nič neviem!

Hlavne o sebe nepochybujte – to je prvá rada, ktorú pre vás máme. Mnohé mamičky majú totiž po rokoch na materskej a rodičovskej dovolenke nízke sebavedomie, cítia strach alebo dokonca aj hanbu, že nedokážu po toľkých rokoch doma konkurovať na pracovnom trhu mladším či skúsenejším kolegom. A to úplne neprávom. Skúsenosti, zručnosti a pracovné návyky, ktoré ste nadobudli počas štúdia, ale aj v zamestnaní, ktoré doposiaľ máte za sebou, nevymizli. Máte na čom stavať, len si musíte veriť. 

Využite čas, ktorý vám do skončenia rodičovskej ešte ostáva, na sebareflexiu, lepšie spoznanie samej seba, svojich kvalít, dobrých i zlých stránok. Pracujte na svojom postoji, aby bol odrazom zrelej ženy, ktorá nelieta hlavou v oblakoch, ale stojí nohami pevne na zemi. Pomáha, ak si spíšete na papier a zanalyzujete, v čom ste dobrá. Na druhú stranu môžete spísať svoje sny a túžby. Čomu ste sa chceli už odmalička venovať? K akým prácam inklinujete? Ste manuálne zručná? Viete pracovať s ľuďmi? Spoznajte samu seba a zistíte, že je toho veľa, čo môžete na pracovnom trhu ponúknuť. 

Objavte svoje (SUPER)SCHOPNOSTI

Materská i rodičovská dovolenka je pre ženy dobrou školou života, pretože zvládnuť malé dieťa – a ešte ak máte kombináciu bábätko, škôlkar a/aj školák + domácnosť, rodinu chce predsa superschopnosti. Stavajte preto na tom, čo vás materstvo naučilo. Je to napríklad multitasking, teda vykonávanie viacerých úloh naraz. Táto vlastnosť je vraj typická pre ženy a na materskej o nej skutočne nepochybujeme. V čase troch, šiestich a viacerých rokov doma si ju vieme dokonale vycibriť. Veď naraz variť, tíšiť bábätko na rukách a k tomu ešte robiť úlohy s malým školákom je hotová veda! K tomu správne načasovanie, aby bolo všetko v domácnosti pripravené v správny čas a deti (i manžel) spokojní, vyžaduje každodenný skvelý time management. A to sú schopnosti, ktoré sú dnes veľmi žiadané. 

Materstvo mamy naučí aj umeniu prioritazácie. V podstate je to jednoduché, žijete tak každý deň a ani o tom možno netušíte. Ak si dopredu plánujete dni, robíte si rozpis toho, čo nakúpite a následne uvaríte, kedy upracete, o koľkej bude vaše dieťa či deti jesť a kedy s nimi pôjdete na ihrisko či do knižnice, pričom dávate na prvé miesto to, čo je pre vás prvoradé, ste prakticky v pozícii vedúceho pracovníka či manažéra. Správne si usporiadavate priority. Ani na túto schopnosť vo svojom životopise nezabudnite, pretože je nevyhnutná na mnohých pracovných pozíciách, obzvlášť na riadiacich.  

ING rozumie rodičom

Naďalej na sebe pracujte

Poznanie vašich schopností však nemá viesť k tomu, aby ste zaspali na vavrínoch. Častou chybou mamičiek je, že sa počas materskej či rodičovskej dovolenky úplne odstrihnú od svojich kontaktov, prerušia vzťahy s bývalými kolegyňami a kamarátkami, prestanú sa zaujímať „o svet vôkol seba” a úplne sa upnú iba na dieťa. Áno, je to pochopiteľné, rodina je teraz vaša priorita, no napriek tomu sa neuzatvárajte do svojej bubliny. Zaujímajte sa o dianie vo firme, v ktorej ste pracovali pred materskou, nevyhýbajte sa telefonátom či posedeniam aj s „nemamičkami”. 

Mnohé ženy potvrdzujú, že práve počas materskej si (napríklad keď bábätko spinká) našli čas aj na oprášenie svojej angličtiny či nemčiny, začali sa učiť nový cudzí jazyk, dorobili si kurzy, ktoré dávno chceli. Žijeme v online svete a na samovzdelávanie máme teraz možnosti, prostriedky i čas, aké generácie pred nami nikdy nemali. Preto to vezmite ako výzvu a zužitkujte obdobie materskej a rodičovskej dovolenky na ďalší sebarozvoj. Hodiny investované do seba sa vám zaručene vrátia.

Chcem skúsiť niečo NOVÉ...

Ak už viete, že rozhodne nepatríte do starého železa a svet nepatrí iba mladým, aj na matky po materskej sa myslí a sú pre ne pracovné príležitosti, zamerajte sa konkrétne na to, o AKÚ prácu máte skutočne záujem.

Položte si napríklad takéto otázky:

  • Kde som pracovala predtým? Chcem sa tam vrátiť?
  • Čo mi na predošlej pozícii prekážalo, čo mi tam, naopak, vyhovovalo?
  • Na akú prácu mám vzdelanie, skúsenosti, prax?
  • V akej novej práci by som sa dokázala uplatniť?
  • Som ochotná si rozšíriť vzdelanie, napr. formou kurzou či diaľkového štúdia? V tomto smere je „doba internetová” skvelou pomôckou, pretože si ľahko „vygúglite” rôzne doškoľovacie kurzy, ale i nadstavby či dokonca aj možnosti štúdiu na vysokej škole (napr. externe), ktoré vám môžu pri hľadaní práce otvoriť mnohé dvere.

ZADEFINUJTE SI SVOJE PRIORITY

Pri hľadaní novej práce majú mnohí uchádzači problém v tom, že nevedia jasne určiť, čo hľadajú. Keďže už máte rodinu, na rozdiel od slobodných uchádzačiek o zamestnanie budete vy v prvom rade potrebovať zosúladiť svoj pracovný a rodinný život. 

Pri hľadaní nového zamestnania by ste sa preto mali zamerať na tieto charakteristiky:

1. Parent-friendly zamestnávateľ 

Ak máte malé deti, je ideálne hľadať zamestnávateľa, pre ktorého to nie je problém. Ponúka prácu na čiastočný úväzok, má benefity pre rodiny s deťmi, nevlastní firemnú škôlku?

2. Hybridné pozície 

Pandémia mala veľa negatív, ale aj pár pozitív. Za jedno z nich môžeme pokladať možnosť pracovať hybridne, teda čiastočne byť na pracovisku a čiastočne aj doma na homeoffice. Ak to vaše povolanie umožňuje a viete si takto predstaviť pracovať, rozmýšľajte aj o tejto možnosti. Pracovné portály potvrdzujú, že momentálne je u uchádzačov o zamestnanie po hybridných pozíciach veľký dopyt a stále viac zamestnávateľov ich ponúka v rámci svojich benefitov. 

3. Homeoffice 

Už sme ho spomínali. Práca z domu má nepochybne svoje výhody, ale aj nevýhody. Dnes sa pozrime na výhody – ak si dokážete predstaviť pracovať z domu, máte sebadisciplínu, dodržiavate termíny, nedáte sa rozptýliť lákadlami, ktoré doma máte a nepotrebujte mať nad sebou kontrolu v pozícii vedúceho, ktorý „vám dýcha na krk”, hľadajte možnosti s homeofficom. V skratke je to sloboda s veľkou dávkou zodpovednosti. To, že si popri práci zapnete práčku, alebo môžete mať pri sebe aj svoje dieťatko, je skutočný benefit. Hoci pravdou je, že homeoffice má aj svoje negatíva (napr. taká izolovanosť, stieranie voľna a pracovnej doby...) a nie je pre všetkých. Ale o tom niekedy nabudúce.

4. Možnosť skráteného úväzku

Nejde iba o vás, musíte myslieť aj na svoju rodinu. Ako to bude s vaším dieťatkom po nástupe do práce? Bude už zadaptované v škôlke? Alebo začnete obaja naraz na novom mieste? Budete ho stíhať ráno voziť do škôlky a poobede vyberať? Umožní to vaša pracovná doba? Máte niekoho, kto vám pomôže? Nebol by pre vás lepší skrátený úväzok, a teda na to by ste sa mali pri výbere nového zamestnania zamerať? 

Ako vidíte, je toho naozaj dosť, na čo by ste mali pri hľadaní svojej novej práce myslieť. Nemajte však žiadne obavy. Radi vám pomôžeme vrátiť sa do pracovného kolotoča. Dozviete sa, ako sa efektívne pripraviť na pracovný pohovor, ako si napísať životopis, ako v novej práci pracovať efektívne, ale aj ako nevyhorieť... 

Jednoducho, ako naštartovať novú etapu svojho života.

ING rozumie rodičom  

TIP ODBORNÍKA 

Sandra Balažíková, Head of Human Resources v ING Hubs Slovakia

Sandra Balažíková Head of Human Resources

Hlavne si ver!

Každý rodič je multifunkčný manažér logistiky, zdatný vyjednávač, krízový manažér, manažér rizika a psychológ s veľkou dávkou empatie a trpezlivosti. Jednoducho ideálny zamestnanec do každej spoločnosti. Firmy už dávno pochopili, aký prínos znamenajú maminky (rodičia) po materskej i rodičovskej dovolenke a vytvárajú im priestor na zvládnutie zamestnania a najdôležitejšej práce na svete – rodičovstva. Napríklad v ING HUBs Slovakia máme 99 % návratnosť z materskej/rodičovskej dovolenky; možnosť práce na skrátený úväzok (najväčší benefit), možnosť práce z domu (hybrid) a flexibilitu rozdelenia pracovného času.

Návrat do práce ovplyvní celú rodinnú dynamiku a už aj tak zdatný manažér logistiky sa dostane na inú, oveľa vyššiu úroveň. No nemusí to vždy znamenať možnosť rozdelenia pracovného času podľa potrieb rodiny. Sú homeofficy s pevným pracovným časom (napr. 9.00 – 17.00), ušetríte ráno cestu do zamestnania a cez obed zapnete práčku. 

Ja som sa vrátila z materskej dovolenky skôr, no moja pracovná pozícia umožňovala výhody časových pásem. Keď som pracovala pre Indiu, začínala som skoro ráno – manžel bol ešte doma a pomáhal. Keď som bola v kontakte s USA neskoro popoludní – manžel bol už z práce doma a venoval sa nášmu synovi. Počas dňa som zvládla prechádzku aj spomínané pranie. V prípade čoraz väčšieho počtu jednorodičovských rodín je napríklad  možnosť flexibilného pracovného času nevyhnutnosťou. 

Takže rada z mojej strany znie – rodičia sú multifunkční zamestnanci, ktorí majú pre firmy veľkú hodnotu, no hybridná a práca z domu nemusí vždy pokryť naše potreby.

ING rozumie rodičom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: