Patria huby do detského jedálnička? Ak áno, tak odkedy?

Redakcia | 16. júl 2018
Patria huby do detského jedálnička? Ak áno, tak odkedy?

Huby sú výbornou potravinou, ale sú vhodné pre deti?

Vaša otázka:

Viem, že huby sú ťažko stráviteľné, a deti na ne reagujú citlivejšie, týka sa to aj šampiňónov a hlivy ustricovej? Tá je často súčasťou prípravkov na  posilnenie imunity. odkedy môžem dať huby svojim deťom?

S hubami pri deťoch opatrne

vicianovaNa vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová:

Detský jedálniček treba prispôsobiť veku dieťaťa, ale i jeho individuálnemu stavu a potrebám. Niektoré deti po 1. roku života rady jedia všetko a s každým. A to aj také potraviny, na ktoré majú určite ešte čas.

Podľa detských gastroenterológov – huby podávame deťom až po 3. roku života. Niektorí  autori tvrdia, že dokonca až po 10. roku.

Tí berú do úvahy fakt, že si sami huby (hlavne hríby) nazbierame. Hubárskych znalostí a informácií pribúda, ale stále platí, že treba zbierať a kupovať iba také druhy, ktoré bezpečne poznáme. Neustále sa totiž objavujú nebezpečné otravy, hoci z približne 120 druhov toxických húb, ktoré sa na Slovensku vyskytujú, je životu nebezpečných asi sedem. 
         
Huby sú všeobecne ťažšie stráviteľné a majú predovšetkým úlohu „dochucovača“ alebo prílohy. Sú určitým druhom zeleniny. Z ich obsahu bielkovín vie človek spracovať iba 40 %. V priemere všetky obsahujú 90 % vody.

Nízky obsah cukrov a tukov dáva hubám vlastnosti nízkokalorickej potraviny. Dôležité sú aj minerály v týchto plodinách, pričom v sušených sa vyskytujú vo vyšších koncentráciách. No pre detský organizmus majú minimálny význam, lebo dieťa nezje taký objem, aby to bol pre neho prínos. Rovnako je to i s vitamínmi.

V hubách sú prítomné  vitamíny skupiny B (tiamín, riboflavín, niacín, biotín, kyselina pantoténová, kyselina listová) a v čerstvých aj vitamín C. Niektoré žlto sfarbené plody obsahujú ochrannú látku – karotén, dôležitý antioxidant. Veľmi dobré chuťové vlastnosti a typická vôňa sú podmienené prítomnosťou vzácnych aromatických látok.

Pre deti ako hlavné jedlo, vo forme omáčky (alebo tiež s vajíčkom) sú určite veľmi ťažké a nevhodné. Aj dospelí ľudia, ktorí majú problémy s trávením, ochorenie pečene, žalúdka, žlčníka a obličiek, by huby radšej vôbec nemali konzumovať.

Hliva ustricová

Medzi najzdravšie huby patrí hliva ustricová (Pleurotus ostreatus), ktorá je dostupná po celý rok a veľmi pozitívne ovplyvňuje hladinu krvných tukov a cholesterolu, čo je zaujímavé pre všetky vekové kategórie.
 
Je to momentálne huba, ktorá je „v kurze“ a „trendy“ a považuje sa za chutnejšiu a zdravšiu ako šampiňóny.. Má neutrálnu chuť a preto je vhodná na prípravu jedál rôznymi spôsobmi. Napríklad na polievky, nátierky, šaláty, omáčky, bezmäsité jedlá.

Hlivy sa dajú aj dobre konzervovať, či už vo vlastnej šťave, ako hlivový prášok alebo aj zamrazené. Hliva ustricová obsahuje prírodný komplex imunologicky aktívnych látok, ktorý podporuje a stimuluje ľudský imunitný systém (imunostimulačný účinok). Posilňuje ho v období, keď je zdravie ohrozené, napr. počas chrípky, v strese, alebo pri opakovaných infekciách tým, že zvyšuje odolnosť organizmu voči chorobám, potláča zápal (modulácia protizápalovej odpovede organizmu).

Pomáha zmierňovať príznaky alergie (protialergický účinok). Posilňuje prirodzenú odolnosť voči bakteriálnej, vírusovej, plesňovej a parazitovej infekcii (antiinfekčný účinok). Hlivu a jej pozitívne účinky ocenia kardiaci, diabetici, alergici, ľudia, ktorí trpia kĺbovými ochoreniami, zažívacími problémami, únavou, zápalmi a podobne. Dieťaťu môžeme pripraviť hlivu ustricovú tiež až od 3. roku.

Hliva ustricová vo výživových doplnkoch

Výživový doplnok z hlivy ustricovej s obsahom beta-glukánu mnohí považujú za elixír večnej mladosti. No nie všetci imunológovia súhlasia s týmto názorom a v hodnotení  prínosu tohto výživového doplnku sú opatrní. Výživový doplnok z hlivy ustricovej rozhodne nie je vhodný pre deti do 3 rokov. A má sa podávať iba ako doplnok liečby. Nie preventívne počas dlhšieho obdobia. Zlepšenie imunity dieťaťa možno dosiahnuť aj iným spôsobom, nie podávaním výživových doplnkov.

Odkedy môžu deti jesť orechy?
Prečítajte si tiež:

Odkedy môžu deti jesť orechy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: