Zázračné potraviny na imunitu?

RNDR. BARBARA SVIEŽENÁ, PHD. | 19. december 2023
Zázračné potraviny na imunitu?

Najlepšie, čo môžeme urobiť, je pripravovať deťom domáce jedlá z kvalitných surovín a vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, polotovarom, sladkostiam a cukríkom.

Ak by existovala jedna alebo niekoľko potravín, ktorých neustálou konzumáciou by sme dosiahli trvalé zdravie, určite a radi by sme sa s vami podelili. Taká superpotravina však neexistuje. Naše deti potrebujú spoznávať širšie spektrum základných potravín v správnej miere a kombinácii a, samozrejme, opakujeme – s prihliadnutím na ich vek.  

Potraviny na imunitu

Pár špeciálnych tipov však máme:

Kapusta a tmavozelená listová zelenina:

toto je asi kategória, pri ktorej musíte s deťmi najviac bojovať. Je však potvrdené, že kapustovitá zelenina má skutočne vplyv na zvýšenie tvorby protilátok a to už v malom množstve. Pri kapuste dokonca neprekáža  ani to, že je povarená – ani 30-minútový var neznížil priaznivé pôsobenie špecifických rastlinných látok na imunitu.

Brokolica (ale aj karfiol či ružičkový kel):

obsahujú látky prospešné pre mikroflóru tráviaceho traktu. Táto zelenina nás chráni pred patogénmi prítomnými v jedle, ale aj jedmi či toxínmi z okolitého prostredia. Látky izolované z brokolice dokonca zastavia aj nebezpečné dioxíny. Prítomnosť fytolátok v krvi je veľmi účinným nástrojom obranyschopnosti tela – avšak ich účinok je obmedzený časovo. Preto je také dôležité jesť zeleninu a ovocie pravidelne pri každom dennom jedle.

Bobuľovité ovocie:

asi bude aj u vašich detí veľmi obľúbené, najmä v letných mesiacoch čerstvé, alebo ako súčasť smoothie v mrazenej forme. Jeho antioxidačný účinok priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť organizmu. Látky obsiahnuté v čučoriedkach napríklad merateľne zvyšujú množstvo špeciálnych obranných buniek prítomných v krvi, a to až dvojnásobne. Rovnaký efekt má aj kardamón, na toto korenie si však deti musia počkať do vyššieho veku.

Huby (šampiňóny):

sú ingredienciou, ktorú sa odporúča konzumovať až po dovŕšení tretieho roka života. Ak však máte staršie dieťa, určite šampiňóny zaraďte do svojho pravidelného repertoára. Podporíte tak zvýšenie ochranných imunoglobulínov typu A vo svojich slinách. Huby okrem toho majú protizápalové a antialergénne účinky a zlepšujú aj iné imunitné a protinádorové funkcie v tele.

A ČO VÝŽIVOVÉ DOPLNKY a imunita?

Probiotiká a prebiotiká:

vo forme potravín prirodzene obsahujúcich probiotiká, ako sú kyslomliečne produkty, acidofilné mlieko alebo podporujúcich rast probiotických baktérií s vyšším obsahom rozpustnej vlákniny (ovocie, zelenina, strukoviny, obilniny). V určitých prípadoch môžeme zvoliť aj probiotické prípravky adekvátne veku, aj preventívne. Obsah baktérií v jednej dávke by mal byť najmenej 1 miliarda. Probiotické prípravky je vhodnejšie podávať spolu s jedlom.

Betaglukány:

sú komplexné polysacharidy s podpornou funkciou na obranné mechanizmy organizmu. Betaglukány sú prirodzene obsiahnuté v niektorých potravinách vhodných pre najmenšie deti – ako sú ovsené vločky, ryža natural alebo banány. Aj v tomto prípade nájdeme na trhu rôzne formy betaglukánov, zvyčajne izolovaných z húb, ako je hliva ustricová alebo shitake. Zvyčajne sú vhodné pre deti od troch rokov.

Imunita súvisí so psychikou

Aj keď sme si donedávna mysleli, že imunitný systém je samoregulačný, nemusí to tak byť. Najnovšie výskumy v oblasti imunológie poukazujú na významné prepojenie psychiky, nervového systému a imunity. Ak je dieťa preťažené, má príliš veľa stimulov, v jeho najbližšom okolí sa riešia konfliktné situácie, alebo je v napätí a strese mama, môže to negatívne ovplyvňovať jeho odolnosť voči ochoreniam. Dieťa môže dokonca somatizovať stres a úzkosť matky. Naopak, pokojné, harmonické prostredie v najbližšom rodinnom kruhu prispieva k vnútornej pohode a naladeniu dieťatka. Je dôležité na to nezabúdať...

Zázračné potraviny na imunitu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: