Plače a plače? Možno pomôžu PROBIOTIKÁ

Redakcia | 17. apríl 2019
Plače a plače? Možno pomôžu PROBIOTIKÁ

Vedci začali skúmať vplyv probiotík na nadmerný plač len nedávno. Tieto „priateľské baktérie“ sú, zdá sa, veľmi dobrými pomocníkmi v boji s nadmerným plačom.

Súvisí to so zložením črevnej mikroflóry bábätka. Definitívny dôkaz síce ešte nemáme, ale vyzerá to tak, že črevná mikroflóra niektorých bábätiek nie je optimálna, čo má dopad na trávenie a môže viesť k nepríjemným pocitom a plaču.

Pomôžu utíšiť plač probiotiká?

Konkrétne druh Lactobacillus reuteri (u nás ho obsahujú niektoré detské kvapky). Pri jeho užívaní deti menej plačú už po siedmich dňoch, a preplakaných minút ubúda až do približne tretieho týždňa po začatí liečby.
Bábätká, ktoré užívali toto probiotikum, preplakali v priemere o polovicu menej času ako tie, čo užívali kvapky so simeticonom.

Lactobacillus reuteri nefunguje u všetkých bábätiek (napríklad lepšie zaberá u dojčených než u nedojčených). Výskumníci intenzívne pracujú na tom, aby objasnili, ktorým bábätkám a za akých okolností probiotiká pomôžu. Ale pretože sú bezpečné a jednoducho sa užívajú, určite stojí za to vyskúšať ich.

Probiotiká a prebiotiká
Prečítajte si tiež:

Probiotiká a prebiotiká

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: