Imunita - všetko so všetkým súvisí

Redakcia | 16. december 2022
Imunita - všetko so všetkým súvisí

Naša psychika úzko súvisí s fyzickým zdravím a platí to určite aj naopak. Darmo budeme do seba dávať aj zlaté zrno, keď nebudeme psychicky v pohode. Či my, či naše deti..

Imunitný systém je ako super prepracovaná firma

Existuje v nej niekoľko desiatok pracovných pozícií a oddelení. Zároveň existuje obrovské množstvo detašovaných vysokošpecializovaných pracovísk, ktoré neustále komunikujú s ostatnými zamestnancami pomocou špecifických správ. Každý vie, čo má robiť a ak to niekto nevie, je nekompromisne odstránený z firmy (nuž, áno, v imunitnom systéme sa s vami nebabrú).

Niektorí zamestnanci majú veľmi dôležitú úlohu a ako včielky obetujú svoj život za ten náš. Niektorí majú „premakanú“ pamäť a presne vedia, ktorú protilátku na ktorý vírus použiť. Niektorí na všetko dohliadajú a rozdeľujú rozkazy. A niektorí čakajú a keď treba, odstránia škodiaci mikroorganizmus. Niektorí si radi „pokecajú“ a spolupracujú s našimi priateľskými baktériami.

Jednoducho, a vlastne veľmi komplikovane, je to dokonale vymyslený systém, ktorý nás má chrániť pred škodlivinami z vonkajšieho prostredia. Či už ide o vírusy, baktérie, patologické huby, toxíny, alergény, či poškodené alebo nefunkčné bunky nášho tela.

Imunitný, hormonálny a nervový systém musí spolupracovať

Aby toho nebolo málo, imunitný systém v tom nie je celkom sám. Zabezpečenie prežitia jedinca má na starosti spolu s hormonálnym a nervovým systémom. Tieto tri systémy sú ako navzájom prepojené nádoby, ktoré spolu neustále komunikujú a zároveň sa úzko ovplyvňujú.

Takže, či sa nám to páči alebo nie, aj naša psychika úzko súvisí s fyzickým zdravím. A tu to už začína byť napínavé. Lebo my by sme síce chceli niečo, čo nás rýchlo vylieči alebo niečo, čo nám rýchlo nastimuluje naše imunitné bunky. Lenže darmo budeme do seba dávať aj zlaté zrno, keď nebudeme psychicky v pohode. Či my, či naše deti..

Oslabená imunita? Spomaliť JE NUTNÉ

Počas akútnej infekcie je veľmi dôležitý oddych, aby telo malo energiu na boj s chorobou a časté vetranie miestnosti, v ktorej sa chorý najviac zdržiava. Treba myslieť aj na odľahčenie stravy, aby sme zbytočne nezaťažovali tráviaci trakt, lebo jedlom zaťažujeme aj imunitný systém. Preto sú v chorobe polievky ideálnou výživou. Najodporúčanejší je dlho varený mäsový vývar, ale skvelé sú akékoľvek zeleninové polievky, pretože okrem živín obsahujú tekutiny a tie sú rovnako zásadné pri liečbe akejkoľvek infekčnej choroby.

Imunita - všetko so všetkým súvisí

Formujte dobré návyky

Čo je však prospešnejšie pre odolnú imunitu, ako navyšovanie antioxidantov v akútnej infekcii, je dlhodobá životospráva. Už odmalička potrebujeme u detí zaviesť návyky, ktoré si zachovajú po celý život. Do 6 – 7 rokov sa dieťa výrazne vyvíja aj po psychickej stránke a  všetko, čo sa doma bežne deje, sa mu nevedome zapisuje do podvedomia. Učí sa istému spôsobu života, ktorý ostane preň prirodzený. A keďže väčšinu času trávi spočiatku doma, a potom aj v škôlke, práve tu sa formuje jeho osobnosť, odolnosť, spôsob existencie.

MUDr. Katarína Legrand, Pediatrička

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: