IMUNITA: Takto ju posilníte

Redakcia | 8. január 2019
IMUNITA: Takto ju posilníte

Nedajte túto sezónu šancu virózam. Posilňujte imunitu svojich drobcov i tú svoju. Možností je viac než dosť. Trvajte na tom, aby ste sa celá rodina dostatočne hýbali na čerstvom vzduchu. Imunitu môžete servírovať i na tanieri, obranyschopnosť podporujú mäso, ryby či kyslomliečne výrobky.

Otužujte sa a hýbte sa!

V našich končinách je zvykom deti na jeseň a v zime poriadne zababušiť a naobliekať. Domnievame sa, že dieťa tak chránime pred nachladnutím a chorobami dýchacích ciest, ale presný opak je pravdou. Dieťa sa nadmerným odievaním stáva na choroby náchylnejšie.

Ak vyjde málo otužilý človek von do chladného počasia, stane sa jedna vec – krv a spolu s ňou aj biele krvinky, ktoré tvoria základ imunity, sa stiahnu dovnútra tela. Na jeho povrchu už krv totiž prúdiť nemôže, pretože jej v tom bránia chladom stiahnuté svalové vlásočnice.

Čo sa potom deje s povrchom tela a so sliznicami nosa a úst? Chýbajúca krv spôsobuje, že sa ochladzujú a nie sú dobre prekrvené. Pre vírusy a baktérie je to pozvánka vstúpiť. Nič im totiž nebráni, pretože zložky imunity sa koncentrujú v iných častiach tela. Tak už viete, prečo vás alebo vaše deti náhly pokles teplôt vždy zaskočí nejakou virózou?

V skutočnosti za to nemôže chladné počasie, ale slabá otužilosť, a tým pádom aj nedostatočné fungovanie imunity. Pomôže jediné – zvyknúť si postupne na chlad, otužovať sa. Základom je zbytočne sa nenaobliekať a pravidelne sa hýbať na čerstvom vzduchu, bez ohľadu na vonkajšiu teplotu. Skúste nechať aj na jeseň a v zime v miestnostiach, kde spíte, pootvorené okno. Výsledkom má byť dostatočné prekrvenie celého tela, a to bez ohľadu na počasie.

Servírujte imunitu na tanier

Zaraďujte pravidelne do vášho jedálnička jedlá a nápoje, ktoré majú pozitívny vplyv na imunitu. Medzi favoritov by ste mali rozhodne zaradiť:

  • Kyslomliečne výrobky

Vie sa, že kyslomliečne výrobky, ako sú jogurt, kefír či acidofilné mlieko, obsahujú prospešné baktérie probiotiká, ktoré robia dobre našim črevám, pretože udržujú zdravú črevnú mikroflóru. Význam probiotík je ale, zdá sa, omnoho väčší, než sa myslelo. Podľa najnovších vedeckých poznatkov priaznivo ovplyvňujú aj našu obranyschopnosť. Potvrdzuje sa tak predpoklad, že imunita má základ v zdravých črevách.

  • Mäso patrí do detského jedálnička

Mäso nemá príliš dobrú povesť, pripisuje sa mu veľký podiel na vzniku najrôznejších civilizačných ochorení. Nie je to úplne spravodlivý pohľad, mäso má v našom jedálničku nezastupiteľné miesto a je dôležité aj pre našu imunitu. Je bohaté na nukleotidy, čo sú látky, z ktorých sa skladajú nukleové kyseliny DNA a RNA. Tie sú nositeľkami dedičnej informácie. Nukleotidy slúžia ako prenášače energie, podporujú látkovú premenu, delenie buniek a majú vplyv na celý rad biologických procesov. Patrí medzi ne aj činnosť imunitného systému.

Doprajte preto svojim deťom dostatok mäsa a neobmedzujte sa len na hydinu či bravčové mäso. Hovädzie by tiež malo mať svoje miesto na stole a občas aj niektoré ďalšie, v našej kuchyni menej využívané druhy mäsa. Nukleotidy sa však nenachádzajú len v mäse, čo iste poteší vegetariánov, nájdete ich aj v strukovinách. 

Nezabúdajte ani na ryby 

Ryby obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré prebúdzajú k činnosti biele krvinky fagocyty. Tie sú pre dobrú imunitu veľmi dôležité. Najvyšší podiel zdraviu prospešných mastných kyselín sa nachádza v tučných rybách. Deti (ale nielen tie) by preto mali častejšie jesť makrelu, lososa či haringa. Okrem mastných kyselín sa v rybách nachádza aj stopový prvok selén, ktorý obranyschopnosť tiež podporuje. Selén pomáha bielym krvinkám produkovať bielkoviny, ktoré bojujú proti vírusom.

Posilnite imunitu prípravkami z lekárne

Väčšina prípravkov, ktoré podporujú imunitu, je na lekársky predpis, ale niektoré si môžete zabezpečiť i bez receptu. O ich výbere sa poraďte s vaším lekárom alebo lekárnikom. 

Podporujte dobrú náladu

Psychické napätie sa netýka len dospelých, ale aj detí. Školáci majú stres z nárokov, ktoré na ne kladie školská dochádzka. Mladšie deti sa zase môžu trápiť napríklad nepohodou v rodine. Rodičia by sa mali v každom prípade snažiť, aby bola psychická záťaž u detí minimálna.

Následky dlhotrvajúceho stresu totiž nie sú zanedbateľné. Stres je „poplachová reakcia“, ktorá aktivuje takmer všetky orgány a systémy v ľudskom tele. Ak sme v strese dlhodobo, organizmus, vrátane imunitného systému, to veľmi vyčerpáva. Oslabená obranyschopnosť potom nemôže zasiahnuť v prípade skutočného ohrozenia.

Stresový hormón kortizol, navyše, imunitu priamo napáda a oslabuje jej sily. Ak sme my, či deti, v strese, narúša sa tiež hormonálna rovnováha organizmu. Vedecké zistenia z poslednej doby pritom hovoria, že medzi imunitou a hormonálnym systémom existuje silný vzájomný vzťah. Ak je hormonálne hospodárenie organizmu v rovnováhe, prospieva to aj obranyschopnosti. Funguje to však aj naopak. Ak nie sme v psychickej pohode, trpí tým hormonálna rovnováha a odtiaľ je už len krôčik k rôznym problémom s imunitou.

Rada na záver: Smejte sa spolu s deťmi!

Vedeckými pokusmi sa zistilo, že ak sa smejeme, bunky imunitného systému na to reagujú zvýšenou aktivitou, a naopak, ak sme smutní, efektívnosť imunity klesá. Čo to znamená? Bavte sa čo najviac!

Postavte imunitu na nohy!  
Prečítajte si tiež:

Postavte imunitu na nohy!  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: