Imunita - pomôžte telu brániť sa!

redakcia MAMA a ja | 20. október 2014

Mať dobrú imunitu je na nezaplatenie. Niektorí ľudia chytia každý bacil, ktorý sa okolo nich len mihne, a iní nedostanú ani obyčajnú nádchu počas celého roka. Prečo je to tak? A ako sa dokážeme „kvalifikovať“ z prvej uvedenej skupiny do druhej?

Imunita, alebo schopnosť organizmu brániť sa nežiaducim vonkajším vplyvom, je do istej miery vrodená. Určite je ovplyvnená aj tým, v akom prostredí človek vyrastá. Našu obranyschopnosť môžu narušiť rôzne faktory – od nadmerného stresu až po znečistené prostredie, či nesprávnu výživu. Prostredie, v ktorom žijeme, priveľmi ovplyvniť nemôžeme, ale na všetkom ostatnom môžeme popracovať. Pokiaľ telo dostáva všetko potrebné, vrátane pohybu v dostatočnej miere, dokáže sa brániť oveľa lepšie.

Čo môžete pre seba a svoju imunitu urobiť

Imunitný systém môžete podporiť zdravou stravou, otužovaním, pohybom a pravidelným relaxom – celkovo zdravým životným štýlom.

Dôležitý je pravidelný a dostatočný spánok, pri ktorom má telo možnosť regenerácie a zároveň šancu opraviť škody, ktoré vznikli počas náročného dňa. Kvalitný spánok je navyše neoddeliteľnou súčasťou zdravej životosprávy.

Posledné jedlo zjedzte 2 – 3 hodiny predtým, ako si ľahnete. Ak budete jesť neskôr, organizmus nedokáže potravu dôkladne spracovať. Škodí to vašim tráviacim orgánom, srdcu aj pečeni. Pokúste sa ľahnúť si do polnoci, pečeň a žlčník totiž medzi jedenástou a druhou hodinou v noci vykonávajú detoxikáciu.

Na znížení imunity sa veľkou mierou podieľa stres. Ten je reakciou organizmu na mimoriadne udalosti (stresujúce faktory) v živote. Stresujúcim faktorom môže byť hluk, nadmerná záťaž, priveľké nároky, prekážky na ceste za cieľom a v neposlednom rade i konflikty. Stres sám osebe je pritom zdravou reakciou. Uvoľňuje energiu, ktorá má pomôcť nepriaznivú situáciu vyriešiť bojom, zmenou, či útekom. Primeraná záťaž človeka môže dokonca stimulovať a rozvíjať jeho odolnosť a schopnosti. Pokiaľ ale túto energiu nedokážeme využiť, alebo pokiaľ je stres pričastý a silný, potom pracuje proti nám – uvádza nás do nepohody, oslabuje imunitu a v dlhodobom horizonte môže vyvolať rôzne psychické i somatické ochorenia (napr. infarkt myokardu, mozgovú príhodu, cukrovku, astmu, žalúdočné vredy, črevné ťažkosti atď.).

Preto je potrebné naučiť sa relaxovať. Relaxom nie je myslené večerné sledovanie televízie, ale chvíľa, ktorú si vyhradíte len sami pre seba. Oddychovať môžete športom, alebo akýmkoľvek pohybom, ktorý samotný je sám osebe veľkým prínosom pre zdravie a posilnenie imunity, alebo si môžete zájsť na masáž, či sa naučiť meditovať.

Zdravá strava výrazne podporuje imunitu

Aby mohlo telo správne fungovať, potrebuje dostatok kvalitných živín. Nepremýšľajte už toľko nad počtom kalórií, skôr sa zamyslite nad tým, koľko živín spolu s daným jedlom do seba dostanete. Zamerajte sa na vlákninu, vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty. V dnešnej dobe bohužiaľ obsah živín v potrave neustále klesá. Ovocie sa oberá nezrelé a dozrieva pri prevoze v kamiónoch. Pokiaľ je to možné, dajte prednosť ovociu a zelenine v biokvalite, alebo vyberajte sezónne produkty, ktoré boli vypestované v našej krajine. Z potravín sa vyhýbajte priveľmi tučným jedlám, živočíšnym bielkovinám, bielemu cukru, bielej múke, ale aj škodlivým konzervačným a chemickým látkam.

Snažte sa pri príprave jedál používať čo najčerstvejšie potraviny. Dávajte prednosť kvalite pred kvantitou. Nevynechávajte jedlá, inak sa telo dostane do stresu a bude mu chýbať potrebná energia, ale aj živiny. Raňajky sú naozaj dôležité, vďaka nim sa naštartujete a pripravíte na nastávajúci deň. V opačnom prípade budete malátni, nesústredení, ale aj menej odolní voči nepriaznivým vplyvom prostredia.

Imunitný systém môžete podporiť aj dodaním antioxidantov, látok, ktoré zabraňujú oxidácii určitých molekúl. Odstraňujú totiž voľné radikály, ktoré by inak mohli bunky poškodiť. K najznámejším antioxidantom patria vitamíny C, E, karotenoidy a fl avonoidy. Najlepšie je telo pravidelne zásobovať stravou bohatou na ovocie a zeleninu.

Ochutnajte zeleninové šťavy. Majú omladzujúci účinok, obsahujú veľa chlorofylu, ktorý pomáha prečisťovať krv, tvoriť červené krvinky a poskytovať rýchlu energiu. Nie je lepší čas na zmenu stravovacích návykov ako práve teraz, pretože na trhu sa začína objavovať dostatok čerstvej zeleniny. Vyskúšať môžete neobmedzené množstvo kombinácií – mrkvu, uhorku, špenátové listy, petržlen a pod.

Obranyschopnosť možno podporiť aj otužovaním, ktoré umožní lepšie sa prispôsobiť teplotným výkyvom okolia. Tréning otužovania by mal byť dlhodobý. Najlepšie je začať už v detstve a otužovať sa celoživotne. Najúčinnejšie je otužovanie studenou vodou. Začať môžete ranným oplachovaním tela mokrou špongiou alebo vlhkým uterákom počas 3 až 4 minút. Potom, čo si telo zvykne, je dobré pristúpiť k minútovému až dvojminútovému polievaniu či sprchovaniu.

Ak sa rozhodnete začať podporovať svoju imunitu, dôležité je vytrvať. Váš organizmus sa vám za to odmení dobrým zdravotným stavom a životnou energiou.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: