Otužovanie: fakty, ktoré by ste mali vedieť

PaedDr. Radovan Hlatký | 17. november 2020
Otužovanie deti

Aké sú metódy otužovania detí? Čítajte a vyskúšajte. Vybudujete deťom odolnosť na chladové podnety, spolu s všestranným rozvojom kondičných schopností.

Hygiena – nenápadné otužovacie procedúry

Ranná hygiena by mala obsahovať okrem umývania zubov aj opláchnutie tváre, resp. tela. 
  • Zo začiatku postačí, ak si dieťa ráno umyje studenou vodou ruky a tie si priloží na tvár a telo.
  • Studenou vodou si môže krátko umyť tvár, prejsť si mokrou rukou vo vlasoch a pretrieť si trup.
  • V letných mesiacoch môžeme namočiť uterák do studenej vody, zľahka vyžmýkať a dieťa ním vyutierať po celom tele.
  • Napokon po absolvovaní predchádzajúcich spôsobov môže dostatočne adaptovaný jednotlivec absolvovať krátke osprchovanie vlažnou (studenou) vodou. Teplota vody môže byť okolo 20 ˚C, prípadne menej.
Striedanie teplôt vody pri hygiene je dôležité z viacerých hľadísk. Teplá voda v kombinácii s mydlom a šampónom je potrebná na zmytie nečistoty a potu, následné umytie v studenej vode príjemne osvieži a navyše správne nabudí organizmus (ranná hygiena, počas dňa v lete). 

Cvičebné chvíľky: otužujeme pri cvičení

Predškolská výchova v zariadeniach alebo v domácom prostredí efektívne využíva krátke telovýchovné sekvencie, základom ktorých sú hravé prvky gymnastiky v spojitosti so stimulujúcim prostredím.

Jednoduché cvičenia ako poskoky, podrepy, mačací chrbát, kolíska či hlboké nádychy a výdychy v kombinácii s čerstvým chladným vzduchom považujeme za výborný spôsob, ako precvičovať svalové skupiny a zároveň vytvárať odolnosť pred chladom.

Napríklad v Japonsku uplatňujú zaujímavé formy predškolského otužovania – deti cvičia celoročne vyzlečené do pol pása, s uterákom, ktorým si šúchajú telo. 

Chôdza (cvičenie) naboso

Veľmi jednoduchý spôsob, ako povzbudiť imunitný systém spolu s rozvojom pohybových schopností, je vyzutie obuvi a pohyb naboso. Pri troche invencie sa nám otvára viacero možností lokálneho otužovania:

  • hry naboso na trávniku, v pieskovisku;
  • pobehovanie v mokrej či zarosenej tráve (v lete môžeme poliať trávnik, na jeseň využívame v rámci rannej rozcvičky), doplnené pohybovými prvkami – napr. napodobňovanie pohybu zvierat (bocian, žaba);
  • chôdza po reflexnom chodníku (chodník z oblých kameňov masírujúcich reflexné plôšky na chodidlách).
Nechajte DETI behať BOSÉ!
Prečítajte si tiež:

Nechajte DETI behať BOSÉ!

Snehové radovánky

Výpočet pohybovo-otužovacích aktivít by nebol úplný bez tých zimných. Hravému predškolákovi netreba dvakrát hovoriť, čo sa dá robiť s čerstvo napadnutým snehom. Sneh je nielen výborná „hračka“, ale aj dobré otužovacie médium. Využite ho pre svoje deti jednoduchým spôsobom – nechajte ich sa s ním hrať. 

Možnosti sú rozmanité: 

  • sánkovanie, bobovanie, šmýkanie sa na igelite;
  • guľovačky, ohadzovanie sa snehom;
  • stavanie snehuliakov, iglu, snehových sôch.
Samotný pohyb pri mínusových hodnotách vzduchu je prínosný pre svalové ústrojenstvo a pre dýchací systém. Intenzívna fyzická činnosť (napr. brodenie v záveji) v spojení s pôsobením chladu (napr. guľovačka bez rukavíc) prináša úžitok v oblasti komplexnej telesnej zdatnosti.

Pozitíva otužovania

  • Masáž ciev – striedavé zužovanie (vazokonstrikcia) a následné rozťahovanie (vazodilatácia) ciev pôsobí kladne na ich pružnosť.
  • Zvýšená imunita – rezistencia voči bežným ochoreniam z prechladnutia.
  • Kondícia – hry a športové aktivity vykonávané vonku zvyšujú všeobecnú silu, obratnosť a vytrvalostné schopnosti.
  • Lepšia regenerácia organizmu – pravidelný denný režim so striedaním aktívnych a odpočinkových fáz vytvára predpoklady pre kvalitnú regeneráciu síl. Prostredie s otužovacím charakterom (vyvetraná miestnosť s teplotou okolo 18 až 20 ˚C) je ideálne na hlboký osviežujúci spánok, alebo pokojnú hru s hračkami.
  • Upevnenie vôľových vlastností – disciplinovanosť potrebná pri otužovaní sa môže odzrkadliť v iných oblastiach (napr. správanie sa v materskej škole).  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: