Nechajte DETI behať BOSÉ!

Marika Koscelníková | 14. august 2017
Nechajte DETI behať BOSÉ!

Výberom zlej topánky môžeme poškodiť zdravý vývoj nôžky, chodením naboso nepokazíme nič.

Je správne kupovať dieťatku topánočky, keď ešte nechodí? Pomôžu ortopedické topánky predchádzať plochej nohe? Toľko času venujeme správnemu výberu topánky pre naše dieťa a pritom za správnym vývojom nôžky je niečo iné ako topánka.

Stimulácia svalov a reflexných bodov na nohe

Najmä v letných mesiacoch by mali deti behať bosé, či už po byte, dome alebo vonku po záhrade. Niet lepšej stimulácie. Čím je povrch nerovnejší a rôznorodejší, tým sú receptory na nôžke citlivejšie a lepšie reagujú. Deti prirodzene stimulujú svoje chodidlá chôdzou po rozhádzaných hračkách, vankúšoch, legu, v záhrade sú super kamienky, rašelina, tráva.

Prečítajte si aj: Život na plochej nohe

TIP Mama a JA:

Vytvorte deťom prekážkovú dráhu. Ktorá vymasíruje ich chodidlá a dokonale ich zabaví. Naplňte debničky: kameňmi, pieskom, orechmi, šiškami, listami a podobne. Poukladajte ich za seba a nechajte dieťa, nech cez ne prechádza. Môže si pri tom zatvoriť oči a hádať, po akom povrchu sa pohybuje.

Chodidlo je jednou z najcitlivejších  reflexných zón. Čím viac je bosá  detská nožička stimulovaná dostatočným množstvom podnetov, vytvorí sa klenba nohy,  rozvíja senzomotorika a aj lepšia koordinácia pohybu detí.

Namiesto papučiek ponožky s protišmykovou úpravou

Zatiaľ čo sa naše pani učiteľky v škôlkach zdôrazňujú, aby malo dieťa pevnú papučku, materské školy v zahraničí, nahradili nosenie papučiek nosením ponožiek s protišmykovou úpravou. Detská nôžka sa v uzatvorenej papučke celý deň potí a je v nej  natesno. Cez tenšiu ponožku si dieťa masíruje reflexné body na nôžke, ktoré okrem iného pôsobia aj na uvoľnenie stresu.

Mnohé mamičky sa obávajú, že  dieťa bez papučiek prechladne

Je pravda, že  pokiaľ dieťa chôdzu naboso nenacvičuje, ale jeho noha si zvykla na mikroklímu papučiek a topánok, receptory sú otupené a môže dôjsť k nachladnutiu. Začnite s chôdzou naboso v teplejších mesiacoch. Môžete začať s ponožkami, neskôr úplne naboso. Najprv vo vnútri po kobercoch, v lete po vyhriatej tráve a pôde.

9 veľkých krokov k prvým krôčikom

Do troch rokov, kým sa vytvára klenba nožičky je dôležité, aby bola čo najviac naboso a simulovali sa jej svaly.


Najlepšou prevenciou plochej nohy je dostatočná stimulácia svalov chodidla, nie nosenie ortopedických topánok či ortopedických vložiek. 

chodíme naboso

Najlepšia prevencia plochých nôh je chodiť naboso

Je dôležité vedieť, že ortopedická obuv nohu nevylieči, poskytne len oporu poklesnutej klenbe. Vedeli ste o tom, že  vysoké členkové topánky a pevné podrážky môžu spomaliť vývoj pevnosti členka a obmedziť schopnosť naučiť sa chodiť správne? Pokiaľ vaše dieťa začína chodiť, nechajte ho čo najviac skúšať to naboso. Príliš pevná topánka, v ktorej sa noha dieťaťa nebude mať možnosť hýbať zhorší koordináciu pohybu a správne našľapovanie.

Najčastejšie chyby rodičov:

  • Nevhodne zvolená veľkosť topánky (nožička sa nemôže zdravo vyvíjať).

    Ako správne vybrať topánky pre dieťa

  • Pritesné ponožky. Stlačená noha dieťaťa sa v ponožke nehýbe, prstíky sa opierajú o seba, neumožňujú prácu svalov. Kupujte ich o dve čísla väčšie so širokým lemom. Otlačky gumičky by nemali byť vidieť.
  • Dieťa ktoré nechodí,  nemá nosiť topánky z „imidžových“ dôvodov!

    INŠPIRÁCIA pre zdravé nôžky : Vytvorte dieťaťu stimulačný chodník

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: