Antioxidanty a imunita: Tieto potraviny zaraďte do svojho jedálnička
Ako znížiť chorobnosť našich detí? Ako podporovať či posilňovať imunitu?
Posilňovanie imunity má akési pomyselné dve ramená:
- Posilňovanie dlhodobé, niekoľkoročné, takmer celoživotné, ktoré je akýmsi tréningom celého nášho organizmu. Tu si treba uvedomiť, že zdravie našich detí, závisí najmä od nás rodičov, nie od pediatrov. Tí zväčša riešia už dôsledky. Budovanie zdravia ako takého je na nás.
- Druhé rameno predstavuje podporu imunity v akútnej infekcii alebo ochorení. Krátkodobé protizápalové pôsobenie alebo jeho navýšenie, aby sme už natrénovaný organizmus ešte posilnili v súčasnom boji s nepriateľom.
Antioxidanty a imunita
Keďže to druhé rameno je ľahšie, vymenujeme si jeho súčasti najprv. Predovšetkým je potrebné navýšiť antioxidanty. Ak je v tele zápal, vznikajú v jeho mieste voľné radikály. Tie, keďže poškodzujú bunky, sú škodlivé pre nepriateľa, no zároveň poškodzujú aj naše bunky. Môžeme si ich opraviť pomocou antioxidantov, ktoré tieto radikály vychytávajú. Len ich treba mať...
Preto je potrebné ich pravidelne celý život prijímať zo stravy a pri akútnom infekte či zápale môžeme antioxidanty navýšiť, zväčša voľnopredajnými vitamínmi a minerálmi. Napr. ak dieťa nechce jesť, lebo má v ústach afty, vtedy môžeme doplniť antioxidanty v kvapkách či sirupoch.
Vitamín E: Áčko medzi antioxidantmi
A čo to tie antioxidanty sú?
Predovšetkým vitamíny A, C, E, ale aj zinok, selén, chlorofyl, polyfenoly, či rôzne iné chemické štruktúry. Všetko, čo je v potrave žlté, oranžové, červené, fialové, ružové, zelené alebo kyslé, obsahuje určite nejaké antioxidanty. No nielen čerstvá zelenina a ovocie ich obsahujú. Taký vitamín A sa aktivuje práve varom betakaroténov v žltých a oranžových zeleninách. Takže určite viete dať vitamíny či antioxidanty aj deťom, ktoré čerstvé ovocie a zeleninu odmietajú.
8 tipov ako vyrásť na zdravej strave
Stravujte sa pestro
Z hľadiska imunity je teda dôležitá dlhodobo zdravá a pestrá strava, pretože v čreve máme priateľské baktérie, ktoré denne „vedú debaty“ s našimi bielymi krvinkami o tom, ako sa brániť pred vonkajšími škodlivinami a ako správne a zdravo žiť. Tieto baktérie robia pre nás hodnotnú prácu a zaslúžia si starostlivosť.
To znamená jesť:
- veľa vlákniny – zelenina, ovocie, celozrnné obilniny;
- rôzne typy betaglukánov – ovos, hliva ustricová, ázijské huby, no určite aj naše;
- probiotikami nabité potraviny – kvasená kapusta, dlho zrejúce syry z nepasterizovaného mlieka, bryndza, žinčica, kváskové pečivo, med, kvalitné kyslomliečne výrobky;
- potraviny obsahujúce nenasýtené mastné kyseliny (orechy, semiačka, ryby, oleje)...
- a aby to nevyzeralo, že netreba jesť mäso – to, samozrejme, potrebujeme z iných dôvodov. Kvôli esenciálnym aminokyselinám, železu a vitamínom skupiny B.
Je dôležité mať pravidelne v jedálničku z každého rožku trošku. Nech je strava detí a celej rodiny už od prvých príkrmov naozaj pestrá (farebná), rôznorodá, z našich končín a kvalitná, u malých detí s rešpektom k postupnosti zavádzania potravín a možným alergiám.