Odborník radí: HLIVA a IMUNITA dieťaťa

Redakcia | 21. október 2020
Odborník radí: HLIVA a IMUNITA dieťaťa

Sú vitamínové doplnky s hlivou ustricovou naozaj účinné? Čo je na tejto hube také výnimočné?

Vaša otázka:

Zaujímal by ma váš názor na podporu imunity prostredníctvom hlivy. 5-ročný syn je nonstop chorý, doposiaľ bral antibiotiká 4-5 krát do roka, to je u neho bežné. Máva často angíny. Alergia sa nepotvrdila. Je útlejšej postavy a ľahko sa unaví. Uvažujem o hlive, mohla by mu pomôcť v tomto období? 

Odpoveď: 

Na otázku odpovedá pediatrička MUDr. Andrea Hervayová.

HLIVA ustricová a imunita dieťaťa

Hliva ustricová je drevokazná huba. Ako nezelený organizmus, čo sme aj my, ľudia, prijíma zo zelených organizmov, teda stromov, veľa látok, ktoré sú pre jej život dôležité a ktoré sú dôležité aj pre nás.

Hliva sa berie živiny zo stromov a človek si ich môže vziať z hlivy. Obsahuje betaglukány a celý rad vitamínov skupiny B i vitamínov D, C, K, proteínov, sterolov, niektoré mastné kyseliny a stopové prvky chrómu, medi, železa, jódu, sodíka, selénu a zinku. 

Obsahové látky sú v takom množstve a pomere, ktorý ľudskému organizmu maximálne vyhovuje. Vyznačuje sa tiež vysokým podielom vlákniny, vďaka ktorej sa z tela uvoľňujú usadené škodliviny a má dobrý vplyv na peristaltiku čriev. 

Betaglukány sú pre podporu imunity dôležité

Toľko z odbornej literatúry. Potvrdzuje výnimočnosť betaglukánov, ktoré sú v hlive obsiahnuté. Má výrazné imunomodulačné účinky, ktoré ja osobne využívam v každodennej praxi v ambulancii. Moje deti tiež užívajú prípravky s obsahom betaglukánov, s výborným efektom. Mám s tým dobrú skúsenosť aj v každodennej praxi.

Určite odporúčam vášmu synovi pravidelne užívať  a to najmä v jesennom a zimnom období prípravok s imunoglukánom. Urobíte tak preventívne maximum, čo môžete spraviť pre jeho zdravie.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: