Je rybí olej pre deti skutočne taký dôležitý?

Redakcia | 14. máj 2019
Je rybí olej pre deti skutočne taký dôležitý?

V súčasnosti sa často propaguje podávanie rybieho oleja kvôli omega mastným kyselinám. Ako je to v prípade malých detí v škôlkarskom veku?

Rybí tuk je úžasná zásoba omega-3 nenasýtených mastných kyselín

Naše telo tieto kyseliny  potrebuje pre ich pozitívny účinok, od regulácie krvného tlaku a zrážanlivosti krvi, až po zvyšovanie imunity. Rybí tuk má priaznivý vplyv na srdcové ochorenia  tým, že znižuje schopnosť krvných doštičiek tvoriť krvné zrazeniny, vedúce k vzniku srdcového infarktu.

Nenasýtené mastné kyseliny pozitívne vplývajú na množstvo krvných tukov, ktoré sprevádzajú cholesterol, a tým znižujú krvný tlak. Užívaním omega mastných kyselín hlavne znižujeme prípadný vysoký cholesterol, ktorý je pomerne častým problémom adolescentov.

Rybí tuk pomáha aj pri vývoji centrálnej nervovej sústavy

Vysoký cholesterol začína byť, bohužiaľ, problémom v detskom veku a toto je veľmi účinné riešenie. Okrem pozitívnych účinkov na srdcovo-cievny systém máme potvrdené účinky aj na kĺby, kožné ochorenia, reumatické problémy, ale aj ako prevencia pred rakovinou hrubého čreva. Výrazný účinok je na vývoj centrálnej nervovej sústavy, dokázaný je aj účinok u detí s dyslexiou.

Omega mastné kyseliny si telo nevie vyrobiť, preto musíme dbať na ich príjem v strave, hlavne konzumáciou rýb. Prípadne ich dopĺňať výživovými doplnkami, ktoré sú dostupné od 6. mesiaca veku. Pozitívne účinky omega mastných kyselín sú maximálne širokospektrálne, naozaj, od hlavy až po päty. Preto je ich užívanie na zváženie u každého jedinca.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: