8 tipov ako vyrásť na zdravej strave

Patricia Zlámalová | 16. január 2023
Zdravá výživa

Ohŕňači nosov nad zdravým jedlom sa nerodia, vyrábame ich.

Áno, aj vaše dieťa sa môže naučiť jesť brokolicu, rajčiny, rybu a veľa ďalších potravín, ktoré ste mu po počiatočných neúspechoch prestali ponúkať. Tu je osem trikov, ktoré určite stoja za vyskúšanie.

„Je ochotný zjesť len pizzu, palacinky a hranolčeky, už som totálne na nervy,“ vypočula som si minule náhodou rozhovor dvoch žien. V duchu som sa pousmiala, no veľmi dobre som rozumela zúfalstvu tejto mamičky. Nechcela som byť neslušná a zapájať sa do rozhovoru dvoch neznámych, no náhodou mám pre všetky zúfalé mamy zopár tipov, ako ukončiť pizzovo-hranolčekovú éru a konečne začať so zdravým stravovaním.

„Žiaľ, deti nedokážu rozlíšiť, ktoré jedlo je pre ne zdravé a vhodné. Je na rodičoch, aby im pravidlá správneho stravovania postupne ukázali.“

1. Raz a navždy – rodič je šéf

Vy nakupujete v potravinách, vy varíte... tak predsa nie je dôvod myslieť si, že nemáte v rukách páky na to, aby sa vaše dieťa začalo konečne stravovať normálne. Treba len začať – pomaly, pozvoľna. Odpovedzte mi teraz prosím na otázku: Ako má vaše dieťa spoznať nové jedlá a zistiť, čo mu vlastne chutí, keď mu dookola budete predkladať tie tri jeho obľúbené?

Všetky vedecké výskumy potvrdili raz a navždy, že deti opakujú stravovacie návyky svojich rodičov. Ak teda chcete, aby vaše dieťa jedlo plnohodnotnú a pestrú stravu, začnite od seba a predkladajte mu na tanieri presne to isté, ako sami jete. Áno, samozrejme, aj tú nešťastnú zeleninu. Vsaďte na prvý dojem a nezabudnite na vkusnú úpravu. Neesteticky naservírované, či dokonca zmiešané jedlo čudnej farby by sa asi nepáčilo ani vám.

Vytvorte pri jedle pokojnú a príjemnú atmosféru, pretože  práve tá do veľkej miery pozitívne ovplyvňuje celkový prístup detí k jedlu. Pokúste sa v rodine zaviesť pravidelné spoločné stolovanie.

2. Nechcete, aby jedlo „hlúposti“ – tak ich nekupujte

Ak budete v špajzi skladovať zásoby čipsov, keksov a gumených cukríkov, bude oveľa ťažšie vyhrať súboj v daný moment, keď sa ich bude vaša ratolesť tvrdohlavo dožadovať. Pozor, malé deti pod pojmom jedlo celkom určite chápu aj sladkosti či iné chuťovky.

Nerobia rozdiel medzi zdravým a nezdravým, takže si pokojne od vás na raňajky vypýtajú čokoládu. Veď aký je to rozdiel oproti chlebíku so syrom a rajčinou? Dáva sa to do pusy, treba to požuť a zhltnúť... Veď jedlo ako jedlo. Preto musíte voči týmto potravinám zaujať pred deťmi jasné stanovisko. Áno, je to jedlo, ale nie veľmi zdravé, a preto si ho doprajeme iba výnimočne.

3. Skorý štart – základ úspechu

Skúsenosti potvrdili, že ak začneme deťom mladším ako 2 roky pravidelne predkladať rozmanité jedlá, dokážu byť voči nim oveľa „otvorenejšie“ – nemajú ešte predsudky napríklad voči farbe jedla a sú náchylnejšie na gurmánske experimenty.

No nič sa nedeje, ak ste už tento vek prepásli. Zmena je možná v každom veku, len to bude chcieť viac trpezlivosti, ale stojí to za to, nechcete predsa pomáhať dieťaťu vyšliapať cestu k obezite, cukrovke či iným zdravotným problémom. Výbornou radu v tomto ohľade je začať s jednoduchými jedlami a čistými chuťami. Napr. ako olovrant ponúknite na kúsky pokrájanú uhorku, mrkvu alebo sladký kaleráb.

4. Pomóc, potrebujem pomoc!

Viem, že niekedy tá detská pomoc ako pomoc práve nevyzerá a máte chuť okamžite objednať upratovaciu čatu. Ale je naozaj potrebné deti do prípravy jedla zapojiť. A nielen to. Dať im aj možnosť o použitých ingredienciách rozhodovať.

V obchode s potravinami ich požiadajte, aby našli to najvhodnejšie ovocie do mliečneho kokteilu, vybrali všetku zeleninu, z ktorej budete pripravovať šalát, priniesli biely jogurt. To, že sa s potravinami ako takými začnú bližšie zoznamovať, upevní ich spoločný vzťah. Nebudú pre ne už len masou vareného jedla na tanieri, ale pochopia, ako to celé vlastne vzniká: plán-nákup-príprava-varenie – voilà, môžeme jesť.

zdravá výživa

Niečo pre škôlkarov alebo S čím pomôžu naši drobci?

  • nastrihať pažítku či iné bylinky na „márne“ kúsky (bezpečnými detskými nožnicami)
  • miešať cesto, šalát
  • vylupovať hrášok
  • vytlačiť šťavu z citróna
  • na palacinku poukladať čerstvé ovocie a zarolovať
  • ukladať suroviny na základ domácej pizze
  • rozbiť vajíčko
  • naliať a vsypať odvážené suroviny do misy na cesto
  • a to najdôležitejšie – ochutnávať a ovoniavať

5. Detské nástroje + detské recepty = ste na dobrej ceste

Niekoľko malých misiek, detská metlička na šľahanie, varešky, pekná kuchárska zásterka. To všetko môže dodať malému kuchárovi potrebnú vážnosť a chuť do varenia. A keď už to všetko máme, je ten správny čas na originálny detský recept: „Tak čo dáme do omáčky na špagety, Ema?“ A recept na cestoviny, ktorú ešte na oslave zlatej svadby budete volať „Emine špagety“ je na svete. Už len ho slávnostne aj s fotkou a kuchárkou zvečniť v Eminej kuchárskej knihe.

6. Hurá do reštaurácie!

A hurá preskúmať ponúkané detské menu. Ak sa šéfkuchár spoľahol, že zaboduje s hranolčekmi či vyprážanými nugetkami, túto stranu jedálneho lístka rovno preskočte.

Zostavte si svoje detské menu – mäso na prírodno, zemiaková kaša alebo ryža, šalát alebo dusená zelenina. Alebo si objednajte všetci spolu niekoľko druhov jedál a tie môžete postupne nakladať na tanier a ochutnávať.

Nikde nie je predsa napísané, že musíte jesť jedlá iba v kombináciách ako ich ponúkajú v reštaurácii. Toto je inak aj spôsob, ako nevyhodiť zbytočne peniaze za kompletné jedlo, ktoré vaše dieťa nakoniec nezje, a ochutnať viac jedál naraz.

8. Informujte 

Rozprávajte, informujte, zoznamujte. Čím viac informácií dieťa dostane, tým lepšie. Nemusia to, pravdaže, byť žiadne vedecké prednášky. Stačí ak poviete: 

„Mäsko, jogurt, syr a vajíčka obsahujú bielkoviny, ktoré sú potrebné pre tvoje svaly a aby si pekne rástol. Sacharidy v chlebíku, cestovinách, ryži sú potrebné, aby si mal dostatok energie a mohol sa veľa hrať, behať, cvičiť.

V ovocí a zelenine sú takí malí kamoši, volajú sa vitamíny a pomáhajú nám, aby sme boli zdraví. Vysvetlite tiež dieťaťu, že ak mu napríklad naozaj nechutí ryba, nevadí, nútiť ho nebudete. No môže skúsiť namiesto nej zjesť občas zopár vlašských orechov či vajíčko natvrdo – jednoducho navrhnite kompenzáciu odmietaných jedál, aby dostalo všetky živiny, ktoré pre svoj zdravý vývoj potrebuje.

9. Choďte na chutnú cestu okolo sveta

So staršími deťmi sa s chuťou púšťajte do ochutnávania cudzokrajných kuchýň. Zavrite oči, roztočte glóbus a kde dopadne prst, tam je cieľ vášho kulinárskeho dobrodružstva. Ak sa ocitnete v Ázii, pripravte si chutné jedlo niektorej z tamojších kuchýň, nabudúce vám zachutí  susedné Rakúsko, alebo si pripravíte niektorú z vynikajúcich gréckych, tureckých či španielskych špecialít. Pamätajte, kto má rozhľad, vie si aj vybrať. A dobré jedlo hýbe svetom.

Čo sa osvedčilo mne?   

Starší syn o sladkosti nikdy veľmi záujem neprejavoval, no ten mladší  ich mohol jesť od rána do večera – keby som mu to dovolila. Pokiaľ som zásoby dobrôt mala doma, bolo veľmi ťažké odmietnuť a často som to vzdala. Vyriešila to však situácia, keď sme boli na dovolenke na chate a nič sladké ani slané som nevzala.

Keď si pýtal, povedala som, že nemáme, a tak to išlo štyri dni. Na piaty deň si pýtať prestal, a bolo to. A to praktizujem aj doma. Sladkosti kupujem len občas a v minimálnom množstve.

Čo sa týka tak často démonizovanej zelenej farby, všetkým deťom (našim aj cudzím) zatiaľ chutili cestoviny s bazalkovým pestom, cherry rajčinami a parmezánom. Je to rýchly a fakt chutný recept.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: