5 tipov, ako si váš drobec obľúbi zeleninu

Nataša Klárska | 22. február 2019
5 tipov, ako si váš drobec obľúbi zeleninu

"Toto ja jesť nebudem!" Poznáte to? Dieťa zásadne odmieta zeleninu, lebo...ktovie prečo? Skúste tieto tipy!

Čo sa za mladi naučíš, v starobe akoby si našiel. Ak svoje deti naučíte na zeleninu, v neskoršom veku nebudete mať problém s protestami pri zeleninových jedlách. 

Takto si dieťa obľúbi zeleninu

1. Rozpučiť – najlepší spôsob servírovania

Zakamuflovať zeleninu, napríklad do zemiakového pyré, predsa nie je problém. Alebo vyskúšať namiesto zemiakov popučený paštrnák, ktorý chutí veľmi podobne ako zemiaky, no s tým rozdielom, že je zdravší a výživnejší.

 

Aby deťom chutilo
Prečítajte si tiež:

Aby deťom chutilo

2. Buďte príkladom – jedzte zeleninu aj vy.

Ak bude dieťa vidieť na vašom tanieri zeleninu, nebude mu čudné, že ju má aj ono. Pokojne si večer pred televízor pripravte napríklad nakrájanú mrkvu. Keď to vaše dieťa bude vidieť, vypýta si ju aj samo.

3. Staňte sa majstrami prevlekov

Ak dieťaťu naservírujete šalátovú misu, s dresingom, je asi málo pravdepodobné, že si na tom pochutí. Skúste zeleninu servírovať iným spôsobom, napríklad hrášok v rúrke penne cestovín, paprika prekrytá rajčinovou omáčkou alebo karfiol zapečený so syrom. Kombinácia zeleniny s inou potravinou, ktorú majú deti rady, môže byť úspešná a hlavne, presviedčanie o jedení takéhoto pokrmu bude jednoduchšie.

4. S hrou ide všetko ľahšie

Najmä pri malých deťoch sú niekedy zvukové efekty lietadielka alebo vláčika nevyhnutným „podmazom“.

5. Nezúfať – deti nás vedia niekedy pekne potrápiť.

Odmietajú zubami-nechtami a ani tá najlepšia zeleninka nie je pre ne dosť dobrá. Nezúfajte si a buďte vytrvalí, nezabúdajte, že dieťa si údajne novú chuť osvojí až na 14-ty raz.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: