Farba potravín: Ktoré by ste mali konzumovať?
Kľúčom k zdravému životu je pestrá strava, v ktorej sú zastúpené potraviny všetkých farieb.
To netvrdíme my, ale Dr. Libby Weaverová, austrálska výživová biochemička, ktorá na základe svojho výskumu konštatuje, že rastlinná strava má rôzne zloženie antioxidantov podľa toho, akú má farbu.
Zaraďte do jedálnička dúhu!
Červená a ružová
Paradajky, papriky, červený melón, jahody, čerešne či grep sú ideálne pre ľudí, ktorí majú problémy so srdcom či tlakom.
Žltá a oranžová
Marhule, mrkva, sladké zemiaky a tekvica pomôžu zdraviu vašich očí.
10 potravín pre zdravé srdce
Zelená
Brokolica, kel, kapusta a listová zelenina obsahujú množstvo dôležitých živín a sú skvelým ochrancom pred rakovinou.
Fialová a modrá
Ak pravidelne konzumujete čučoriedky, slivky, baklažán, červenú kapustu, červené hrozno a čierne ríbezle, máte podľa výskumov nižšie riziko obezity, vysokého krvného tlaku či cholesterolu.
Biela a hnedá
Zemiaky, hríby či karfiol poskytnú telu mnoho dôležitých živín a dokážu ho tak ochrániť napríklad pred kardiovaskulárnymi ochoreniami, cukrovkou či rôznymi formami rakoviny.