Ovocie a zelenina: Ako správne umyť, skladovať a zamraziť

Redakcia | 18. máj 2023
Správne umytie + skladovanie a zamrazovanie ovocia a zeleniny.

Pár dobrých tipov pre vás.

Počúvame to z každej strany, že by na tanieroch našich drobcov nemali chýbať ovocie a zelenina. Viete však, ako ich pripraviť, s čím skombinovať, aby ste živiny a vitamíny z týchto jedál využili pre zdravie detí čo najplnohodnotnejšie? A môžu najmenší aj jedlá z mrazeného ovocia a zeleniny?

TIPY na (z)jedenie zeleniny
Prečítajte si tiež:

TIPY na (z)jedenie zeleniny

Ovocie a zelenina 

Vo výžive majú nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálov, vlákniny a ďalších látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v ľudskom organizme. Vitamíny posilňujú funkcie dôležitých orgánov v tele, vláknina podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Mastné kyseliny sú cenné a obsiahnuté v šupke dužinatých plodov. Fruktóza a iné jednoduché cukry dodávajú energiu pre organizmus. Minerálne látky, najmä draslík, priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.

5-krát denne ovocie a zeleninu - ale ako? 

Zeleninu a ovocie podávame pre najmenšie deti po 1. roku života podľa známeho hesla „5x denne“, to znamená pri každom jedle. Napríklad takto:

  • Na raňajky k chlebíku s maslom a šunkou dostane dieťatko paradajku, uhorku, reďkovku, papriku či čerstvý hlávkový šalát.
  • Na desiatu pripravte ovocný tanierik z niekoľkých druhov čerstvého ovocia, alebo iba jeden druh – jabĺčko, hrušku či akékoľvek dostupné ovocie podľa ročného obdobia a chute dieťatka.
  • Na obed by mala byť zelenina buď v polievke, alebo ako príloha k mäsu, aj v zapekaných cestovinách alebo omáčkach. Deti treba naučiť na čerstvú zeleninu a ovocie vo forme šalátu: mrkvový, kapustový, miešaný. Fantázii sa medze nekladú.
  • Na olovrant môže byť ovocie napr. v jogurte alebo v podobe mliečneho koktailu.
  • Na večeru tiež netreba zabudnúť na kúsok ovocia či zeleniny, a to podľa druhu, napr. krupičná kaša s kompótom či čerstvým ovocím. Alebo zemiaková kaša s mäskom a zeleninou.

Viete, že...?

Ak necháte ovocie uskladnené pri izbovej teplote, každým dňom stráca asi 15 % vitamínu C.

Správne umytie + skladovanie a zamrazovanie ovocia a zeleniny.

Správne umytie + skladovanie ovocia a zeleniny

Ak chceme ovocie či zeleninu uskladniť, umyjeme ju vždy dôkladne pod prúdom tečúcej studenej vody. Pri okamžitej konzumácii je potrebné prúdom horúcej vody. Po umytí dáme do sitka odkvapkať a uschnúť. 

Aj pred samotným spracovaním jednotlivé kúsky umývame, aby sa zabránilo, že sa rezaním a sekaním špinavých surovín dostanú baktérie a zrnká nečistôt či zeminy až k samotnému základu. Zároveň sa tým minimalizuje i odplavenie živín z rezov. 

Ešte pred umytím odstránime „obaly“, napríklad vonkajšie listy šalátu, končeky z reďkoviek či uhoriek. Odporúča sa umyť dokonca aj pomaranče, mandarínky, grepy pred ich ošúpaním. Pri odstraňovaní šupy neumytého ovocia totiž hrozí prenesenie chemikálií z ich povrchu na dužinu. Ak šúpeme banán, určite sa viac rukou nedotýkame dužiny.

Pre zachovanie výživovej kvality a biologickej hodnoty ovocia a zeleniny je dôležité aj jej skladovanie. Pred uskladnením zeleniny a ovocia treba odstrániť nečistoty, viditeľne nevhodné kúsky pre uskladnenie, hmyz a zeminu z ich povrchu. Ak sa rozhodneme skladovať ovocie alebo zeleninu v chladničke, mali by sme zabezpečiť, aby bola v priestoroch uskladnenia dostatočná cirkulácia vzduchu a nedošlo k jej zapareniu. Neskladujte zeleninu a ovocie v chladničke dlhšie ako 4 dni.

Mrazenie zeleniny a ovocia 

Všeobecne platí, že mrazenie má len malý vplyv na úbytok živín v potravinách. Výskumy potvrdzujú, že mrazené potraviny majú takmer rovnaké množstvo vitamínov a výživných látok ako čerstvé. Výnimkou je vitamín E, ktorý sa pri veľmi nízkych teplotách rozkladá. Pri zmrazení mäsa sa vitamíny A, D či bielkoviny nestrácajú. Ale zelenina a ovocie sú na zmrazenie citlivejšie. 

Mrazené ovocie si uchováva väčšinu vitamínu C. Chuť a vôňa sa podobajú čerstvým plodom. Ak chceme, aby si ovocie zachovalo svoju prirodzenú farbu, pred mrazením ho namočíme do citrónovej šťavy. 

Na mrazenie nie sú veľmi vhodné marhule alebo hrozno. Mrazením sa však dobre uchováva drobné ovocie, najmä jahody, ríbezle, maliny a pod. Tiež jablká a hrušky. Drobné a krehké ovocie, napríklad maliny, najprv rozložíme a dáme zamraziť. Až potom ich presypeme do vrecúšok či nádob a znovu uložíme do mrazničky.

Blanšírovanie

Niektorí odporúčajú ovocie blanšírovať – na okamih ho ponoriť do vriacej vody. Touto predprípravou sa stráca síce 20 % vitamínu C, ale var zabráni zhnednutiu ovocia, zmene farby zeleniny i chuti, ale aj rozmnoženiu mikroorganizmov. Po blanšírovaní treba ovocie ihneď schladiť, prípadne rozmixovať a urobiť si malé dávky do vrecúšok či téglikov. Takto mrazené ovocie je vhodné do krémov, tvarohu, jogurtu, palaciniek, na chlieb, dokonca niektorým deťom chutí viac ako džemy, lebo vyniká chuť pravého ovocia. Uskladňovacia teplota by nemala klesnúť pod -18 °C. Mrazené plody by sa mali skonzumovať približne do pol roka. 

Mnohé druhy mrazenej zeleniny, napríklad brokolica, karotka, hrášok či struková fazuľka, si zachovávajú takmer 90 % vitamínu C aj po roku v mrazničke. Dlhú trvanlivosť však dosiahneme len tak, že zeleninu budeme pred zmrazením tiež blanšírovať.  Neblanšírovaná zelenina vydrží len tri mesiace, blanšírovaná predvarená až rok. 

Existujú však aj potraviny, ktoré by sa zmrazovať nemali. Ide hlavne o krehkú listovú zeleninu a ovocie či zeleninu s vysokým obsahom vody: citrusové plody, uhorky, melóny. Rovnako sa neodporúča ani mrazenie zemiakov, ktoré dostanú sladkastú chuť.

Nádoby, do ktorých budete mraziť ovocie alebo zeleninu, neplňte doplna. Potraviny totiž čiastočne zväčšia svoj objem a tak potrebujú priestorovú rezervu. Zmrazené potraviny si označte – napíšte na škatuľku alebo vrecko, čo v ňom je a dátum, kedy ste potravinu zmrazili. Jednu potravinu nezmrazujte dvakrát.

Ako potraviny rozmraziť? 

Zásadne pomaly. Rýchle rozmrazovanie žiadnej z potravín neprospieva. Preto aj tu treba pamätať na dostatok času. Najideálnejším spôsobom rozmrazenia je dať potraviny na cca 24 hodín do chladničky. Ak nemáte dostatok času, je prípustné aj rozmrazovanie vlažnou vodou, teda mrazenú potravinu ponoríte do vlažnej vody a necháte istý čas odstáť. Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre je najmenej vhodné.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: