VITAMÍNY z OVOCIA: Nielen čerstvé ovocie je dobré

RNDR. BARBARA SVIEŽENÁ, PHD. | 24. október 2022
Vitamíny z ovocia

Čo myslíte, čo je v západnej civilizácii najvýznamnejšou príčinou chorôb? Áno, správne – strava a fajčenie. A ako jeden z najhorších aspektov našej stravy bolo vyhodnotené, že nejeme ovocie! Nuž, na druhej strane – tento problém sa dá veľmi ľahko odstrániť, a najľahšie práve u detí. Veď viete prečo!

Nielen čerstvé ovocie je dobré 

Čerstvé ovocie je dokonalou potravinou aj rýchlym snackom, ale aj akokoľvek upravené, či dobre uskladnené má svoje benefity. Pečené jablká, varené hrušky, domáce kompóty, grilovaný ananás či smoothie – všetko je super. Jediné, čo by sme mali zvážiť, je ovocie vo forme odšťavených štiav. To najcennejšie z ovocia sú tzv. polyfenolové fytonutrienty, a tie sú viazané na vlákninu. Odšťavením o vlákninu prichádzame. Ak budete ovocie konzumovať len vo forme džúsov, aj keď pripravených doma, pravdepodobne vám (a vašim deťom) narastie riziko vzniku cukrovky. Naopak, zvýšená konzumácia ovocia v prirodzenej či tepelne upravenej forme toto riziko znižuje.

To najcennejšie z ovocia sú tzv. polyfenolové fytonutrienty, a tie sú viazané na vlákninu. Ak ovocie deťom iba odšťavujete, o vlákninu prichádzate.

Jablko denne doktora zaháňa

Toto v origináli anglické príslovie nesie v sebe obrovskú pravdu. Nemusíme sa vyhovárať na nedostatok prostriedkov na kúpu ovocia, pretože nám naozaj stačí tento náš domáci skvost. Jablká, ktoré nazbierame na jeseň, sa dajú uskladniť na zimu do chladnej miestnosti, ideálne na drevené police stopkou nahor. Pri izbovej teplote sa kazia až 8-krát rýchlejšie, takže aj doma ich dávajte radšej do chladničky... alebo teda rýchlo zjedzte.

  • Aj keď lúpete iné druhy ovocia či zeleniny, jablká radšej jedzte so šupkou, pretože tá je asi najcennejšia.
  • Vo forme pyré je vhodné aj pre maličké deti ako liek na rôzne druhy žalúdočných a črevných problémov.
  • Horúca jablková šťava rozpúšťa hlieny a pôsobí aj proti horúčke. Nebudeme menovať, na čo všetko sú jablká dobré, ale verte, že úplne postačujú ako ovocie počas celej zimy.

Nemiešaj hrušky s jablkami

A prečo nie? Hrušky spolu s jablkami sú naše najbežnejšie ovocie a dozrievajú v lete, na jeseň aj v zime, podľa odrody. Zaujímavé je, že nevyvolávajú alergie, aj preto sú odporúčané medzi prvými ovocnými príkrmami. Hrušky majú veľa ovocného cukru, sú zdrojom množstva vitamínov, dokonca aj vitamínov skupiny B. Ovplyvňujú dobrú náladu a pocity pohody. Hrušky sú veľmi vďačné na pečenie, ale aj do šalátov a vynikajúco sa kombinujú s mliečnymi produktami a syrmi. 

Slivky kráľovské

Prečo kráľovské? Pretože prvé slivky k nám, teda do Čiech, doputovali vďaka Karolovi IV. Hovorilo sa im aj „karlátka“. Slivky majú asi 2 000 odrôd, patria k nim aj mirabelky a blumy. Uprednostňovať by sme mali najmä naše odrody, pretože tie dovážané sa zvyknú pred transportom chemicky ošetriť. Slivky obsahujú veľa betakaroténu a vitamínu C. Pre deti, ktoré nejedia veľmi mäso a semienka, poslúžia aj ako zdroj zinku a železa. Samozrejme, musíme zohľadniť, že ide o nehémovú formu, a preto bude vstrebávanie nižšie ako zo živočíšnych zdrojov. Na druhej strane práve vyššie množstvo vitamínu C proces vstrebávania železa uľahčuje. Nezabúdajme, že slivky môžeme aj zamraziť (polené a zbavené kôstok) a rovnako výživné sú aj sušené slivky. 

Skvelá pochúťka: 

namočte nakrájané sušené slivky do rozpustenej horkej čokolády a  ešte za horúca posypte mletými orechmi či kokosovou múčkou.

Vitamíny z ovocia

Šípky 

Koncom októbra zbierame dozreté šípky. Aj keď neslúžia na priamu konzumáciu, obyčajný šípkový čaj je naším najužívanejším liečivým nápojom. Pripravujeme ho už najmenším deťom rozdrvením šípok, ich povarením a následným scedením. Zaujímavé je, že v šípkovom čaji sa zachováva vitamín C vo vysokom množstve, pretože je viazaný v špeciálnych väzbách. Šípky spolu s rakytníkom sú najbohatším zdrojom vitamínu C a už tri plody nám zabezpečia dennú dávku. A keď sme pri šípkach, tak aspoň spomeňme aj rakytník. Ak sa viete dostať k plodom, je to cenný zdroj množstva biologicky aktívnych látok, bioflavonoidov a vitamínu C. Plody pokojne zamrazte alebo vysušte a môžete pridávať do rôznych smoothies, nápojov či kaší počas celej zimy. 

Šípky spolu s rakytníkom sú najbohatším zdrojom vitamínu C a už tri plody zabezpečia dennú dávku.

Orechy

Na začiatku sme spomínali Štúdiu globálneho zaťaženia ochoreniami. Z nej vyplynulo aj to, že jeden z ďalších faktorov ovplyvňujúcich naše zdravie a dĺžku života je konzumácia orechov a semienok. Respektíve – ich nekonzumovanie nám dĺžku života skracuje. Aj keď u najmenších detí môžeme začať s orechmi najskôr od roka, semienka môžeme zaraďovať do stravy takmer od prvých príkrmov, najmä pomleté na prach. Pomleté semienka ale skonzumujte do 45 minút od rozomletia, aby sa zachovali mastné kyseliny v pôvodnom stave. Použiť môžeme slnečnicové, ľanové, konopné, sezamové či tekvicové. Neskôr môžeme vyskúšať aj chia semienka.

Odkedy môžu deti jesť orechy?
Prečítajte si tiež:

Odkedy môžu deti jesť orechy?

Ktoré orechy sú absolútne najzdravšie? Vlašské! Patria k potravine s najväčším obsahom antioxidantov a omega-3 mastných kyselín. Jeseň je typická ich dozrievaním, nezabúdajme ale na vhodné uskladnenie.

Riešite, akým spôsobom zaradiť orechy do stravy detí, aby ste ich neohrozili? Tu je pár tipov na netradičné využitie:

  • použite orechy do polievok – napríklad kešu orechy po zahriatí a rozmixovaní s vodou, alebo vývarom vytvoria nádherný základ pre husté krémové polievky
  • natrite orechové maslo na kúsky ovocných hranolčekov – napríklad jablká granny smith, hrušky krížalky
  • roztopené mandľové maslo zmiešajte s medom – omáčka slúži na namáčanie kúskov ovocia
  • predchádzajúcu zmes zmiešate s rozomletými chia semienkami a kakaom, získate úžasnú pochúťku namiesto pudingu
  • pripravte si orechové mlieka zo šálky namočených orechov zmiešaných s vodou alebo rastlinným mliekom. Slúži ako základ pre kaše, smoothie alebo polievky.

Mnohé deti majú s konzumáciou ovocia problém. Možno je to aj tým, že veľa opakujú po svojich rodičoch. Schválne, koľko kusov ovocia ste dnes zjedli vy?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: