Ktoré orechy sú absolútne najzdravšie a v akej forme ich ponúknuť deťom

RNDR. BARBARA SVIEŽENÁ, PHD. | 26. november 2021
orechy

Vedeli ste, že jeden z faktorov ovplyvňujúcich naše zdravie a dĺžku života je konzumácia orechov a semienok? Respektíve – ich nekonzumovanie nám dĺžku života skracuje.

Aj keď u najmenších detí môžeme začať s orechmi najskôr od roka, semienka môžeme zaraďovať do stravy takmer od prvých príkrmov, najmä pomleté na prach.

TIP : Pomleté semienka skonzumujte do 45 minút od rozomletia, aby sa zachovali mastné kyseliny v pôvodnom stave. Použiť môžeme slnečnicové, ľanové, konopné, sezamové či tekvicové. Neskôr môžeme vyskúšať aj chia semienka.

Ktoré orechy sú absolútne najzdravšie?

Vlašské! Patria k potravine s najväčším obsahom antioxidantov a omega-3 mastných kyselín. Jeseň je typická ich dozrievaním, nezabúdajme ale na vhodné uskladnenie.

Orechy a semienka v lúpanom stave uskladňujme rovnako – teda vo fľašiach (môžu byť aj tmavé) so zábrusom alebo zátkou. Lepšie im však bude na chladnejšom mieste, prípadne v chladničke. Ak máme orechy v nelúpanom stave, teda v škrupine, vydržia skutočne dlho, aj do roka. Dobré je si ich pripraviť vždy na našu spotrebu do dvoch týždňov a uskladňovať potom už v chladničke.

Odkedy môžu deti jesť orechy?
Prečítajte si tiež:

Odkedy môžu deti jesť orechy?

Riešite, akým spôsobom zaradiť orechy do stravy detí, aby ste ich neohrozili?

Tu je pár tipov na netradičné využitie:

  • použite orechy do polievok – napríklad kešu orechy po zahriatí a rozmixovaní s vodou, alebo vývarom vytvoria nádherný základ pre husté krémové polievky
  • natrite orechové maslo na kúsky ovocných hranolčekov – napríklad jablká granny smith, hrušky krížalky
  • roztopené mandľové maslo zmiešajte s medom – omáčka slúži na namáčanie kúskov ovocia
  • predchádzajúcu zmes zmiešate s rozomletými chia semienkami a kakaom, získate úžasnú pochúťku namiesto pudingu
  • pripravte si orechové mlieka zo šálky namočených orechov zmiešaných s vodou alebo rastlinným mliekom. Slúži ako základ pre kaše, smoothie alebo polievky.

U najmenších detí je stále dôležité dbať na kvalitu potravín

Preto:

  • orechy a semienka preferujme z lokálnych zdrojov alebo v bio kvalite
  • nekupujme orechy bez škrupiny, vyhnime sa najmä nákupom orechov v stánkoch, kde sú celé dni vystavené svetlu a vzduchu a môžu podliehať chemickým zmenám, najmä oxidácii
  • pomleté orechy alebo podrvené semienka konzumujme ihneď
  • orechy pred použitím u detí radšej namočme, opraženie znižuje ich hodnotu
  • nepoužívajme vo väčšom orechy ako základ koláčov, keď už – uprednostnime orechové múky. Orechové múky vznikajú rozdrvením orechov po tom, ako z nich bol vylisovaný olej, a preto u nich nedochádza k niektorým nebezpečným reakciám pri pečení.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: