Jesenné menu tehotnej: Orechy áno, s hubami radšej opatrne

Jana Guráňová | 13. november 2022
Jesenné menu tehotnej

O letných plodoch môžeme už len snívať, no ani v tomto období by váš tanier nemal byť ochudobnený o kvalitné živiny. Na ktoré jesenné pochúťky by ste sa mali zamerať a ktoré v tehotenstve radšej zďaleka obísť?

Jablká a hrušky kedykoľvek

Hoci jablká neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, majú vysoký obsah vody (až 84 %) a až 30 % z ich obsahu sacharidov tvorí vláknina. Mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Zo šupky a dužiny sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom. Pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Jablká regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Účinné sú pri bolestiach hlavy a závratoch, pomáhajú pri hnačke a zápche (proti hnačke sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, čo povzbudzuje činnosť čriev). Jablká sú osvedčeným prostriedkom aj pri ťažkostiach s kĺbmi. 

Veľmi chutným ovocím sú aj hrušky. Už dávnejšie je dokázané, že veľmi efektívne čistia črevá, ale tiež zlepšujú náladu. Ich domovom je Ázia. Hrušky sú bohatým zdrojom zinku, vápnika, kyseliny listovej a fosforu. Zároveň majú močopudné a detoxikačné účinky na organizmus. V niečom dokonca predstihujú jablká. Pre vysoký obsah draslíka a vlákniny sú ideálne pri udržiavaní optimálnej hmotnosti. Nachádza sa v nich špeciálny antioxidant glutatión, ktorý spolu s draslíkom chráni pred vysokým tlakom. 

Hrušky sú bohatým zdrojom zinku, vápnika, kyseliny listovej a fosforu. Zároveň majú močopudné a detoxikačné účinky.

Orechy počas tehotenstva proti alergiám

Výskum, ktorý bol publikovaný v odbornom magazíne Journal of Physiology (ext, zdroj Journal of Psychology), ukázal, že existuje súvislosť medzi tým, čo mamička počas tehotenstva konzumuje a rizikom rozvoja alergií u jej dieťaťa. Výskumníci zistili, že ak strava matky obsahuje určité skupiny polynenasýtených mastných kyselín (PUFA) – také, ako nájdeme v rybách, vlašských orechoch alebo v ľanovom semienku – môže to ovplyvniť vývoj čriev dieťaťa.

O týchto mastných kyselinách sa vie, že zlepšujú reakciu črevných imunitných buniek na baktérie a cudzie látky, takže u dieťaťa je nižšia pravdepodobnosť, že bude trpieť alergiami. Niekoľko doterajších klinických štúdií ukázalo, že doplnky výživy s obsahom rybieho oleja a oleja z vlašských orechov u tehotných žien znižujú riziko vzniku alergie u ich detí. Okrem kvalitných tukov sú orechy zároveň bohatým zdrojom bielkovín. Môžu byť ale náchylnejšie na napádanie plesňami. Pokiaľ nemáte orechy z overených zdrojov, tak riziku konzumácie plesní predídete ich namočením vo vode s trochou citrónovej šťavy. Orechy nechajte v tomto roztoku postáť ideálne celú noc. Vďaka namočeniu budú ľahšie stráviteľné a chutnejšie.

S hubami v tehotenstve radšej opatrne

Na jeseň je hubárska sezóna v plnom prúde. V tehotenstve by ste si však mali dať pauzu od lesných hríbov. Ich nevýhodou je, že na seba viažu toxické látky. Navyše pri zbieraní môže ľahko dôjsť k zámene s jedovatými druhmi, čo by mohlo mať pre bábätko tragické následky. Lesné hríby sú navyše ťažké na žalúdok a v prvých mesiacoch by vám spôsobili ťažkosti s trávením.

Uprednostnite teda radšej šampiňóny. Obsahujú látky, ktoré veľmi výrazne podporujú imunitu. Šampiňón lieči anémiu, má antibakteriálne a protinádorové účinky, odporúča sa ako prevencia rakoviny hrubého čreva, proti zápche, podporuje rozvoj bifidobaktérií, potláča baktérie rodu Clostridium, bráni rozvoju baktérie Helicobacter pylori, ktorý vyvoláva zápal sliznice žalúdka a podporuje vznik žalúdočných vredov. Napriek týmto výhodám si ich ale doprajte len striedmo.

huby v tehotenstve

Čím sa môžem liečiť v tehotenstve?

Jesenné obdobie so sebou prináša prudké zmeny počasia, ktoré oslabujú náš imunitný systém a my sme tak oveľa náchylnejšie pustiť si do tela vírusy. Nebojte sa, bežné prechladnutie spojené s nádchou a pokašliavaním pre bábätko nebezpečné nie je. Niektoré lieky ale v tehotenstve užívať nesmiete.

Relatívne bezpečné sú napríklad mukolytiká – látky, ktoré sa používajú pri produktívnom kašli. Zrieďujú hlien a podporujú jeho odvádzanie z dýchacích ciest. Pri užívaní liekov z tejto skupiny je dôležitý dostatočný príjem tekutín. Existujú vo forme sirupov, kvapiek, šumivých tabliet, cmúľajúcich pastiliek alebo klasických tabliet na prehĺtanie. Tehotné môžu užívať aj antitusiká – liečivá, ktoré potláčajú vysiľujúci, suchý a dráždivý kašeľ (s výnimkou tých, ktoré obsahujú kodeín). Sú vo forme kvapiek, sirupov alebo pastiliek. Obsahujú upokojujúce látky, ktoré pôsobia priaznivo na sliznicu hrdla, chuťové prísady a malé dávky antiseptických látok. Prechodne odstraňujú škriabanie v hrdle a podporujú vykašliavanie.

Ak je to možné, lieky radšej nahraďte dostatočným príjmom tekutín. Vhodná je voda, zeleninové a ovocné šťavy a džúsy, vývary, vlažný čaj s medom. S bylinkovými čajmi ale tiež opatrne. Nie všetky liečivé rastliny sú v tehotenstve vhodné, vzhľadom na ich schopnosť ovplyvniť činnosť maternice. Vhodné sú napríklad prípravky obsahujúce echinaceu, harmanček. Skvelým plodom na prípravu čaju na podporu imunity sú šípky. Čaje a bylinné zmesi z materinej dúšky, lipy či skorocelu užívajte radšej po porade s lekárom alebo lekárnikom. Nevhodné sú prípravky obsahujúce jód (ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy matky aj plodu).

Jačmeň a tehotenstvo

Patrí nielen medzi najstaršie poľnohospodárske plodiny pestované u nás, ale aj na svete. Jačmenné odvary sa užívali tiež ako náhradná výživa dojčiat a posilňujúci prostriedok pre rekonvalescentov a ťažko chorých. Veľkou výhodou jačmeňa je jeho vplyv na stabilizáciu hladiny krvného cukru. V tehotenstve je to prínosné nielen pri regulácii nadmerného priberania na hmotnosti, ale aj v prevencii rizika vzniku tehotenskej cukrovky. Zároveň prirodzene reguluje hladinu cholesterolu v krvi a má pozitívny vplyv na regeneráciu kĺbov a na dobré trávenie. Kedysi bol u nás konzumovaný vo väčšej miere, dnes sa pestuje skôr pre produkciu sladu.

V kuchyni ho môžeme využiť v podobe jačmenných krúpkov. Na tie sme zvyknutí asi skôr v podobe závarky do polievok, ale fantázii sa medze nekladú. Pre svoju jemne orieškovú chuť sa krúpky hodia aj na prípravu raňajkových kaší, do zeleninových šalátov, dokonca sa z nich dajú piecť aj nákypy a koláče. Jačmeň prirodzene reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, má pozitívny vplyv na regeneráciu kĺbov aj na dobré trávenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: