Zakázané bylinky počas tehotenstva

Ing. Katarína Chomová | 14. august 2020
zakázané bylinky v tehotenstve

V období tehotenstva a dojčenia platia isté obmedzenia, ktoré by mala každá mamička poznať.

Počas obdobia tehotenstva sme opatrné nielen pri výbere vhodnej stravy, ale aj pri výbere bylín. Ak ochorie tehuľka, predovšetkým počas prvých troch mesiacov tehotenstva nesmie užívať lieky, aby nedošlo k poškodeniu plodu. Tu prichádzajú na rad bylinkový pomocníci.

No ani s bylinkami to nie je jednoduché, nie je dovolené konzumovať všetky, aby sme neuškodili bábätku či nespôsobili predčasné kontrakcie.  Ktoré bylinky si pokojne môžete dopriať aj s bruškom a ktorým sa radšej vyhnúť? Poradí Ing. Katarína Chomová výživová poradkyňa NUTRIADAPT - Weight Management Clinic.

Žihľava

Pri jej používaní nemusíte mať obavy. Jej pozitívne účinky poznali už v stredoveku, kedy sa používala ako liek na bolesti kĺbov a diuretikum, priaznivo pôsobí aj na močové cesty. Pomáha aj pri bolestiach hlavy a stimuluje hladinu krvného cukru. Je  zdrojom vitamínov skupiny B, A, C, K a minerálov - sodík, magnézium či železo. Zlepšuje stav pokožky a vyživuje vlasy.

So žihľavovým čajom to však nepreháňajte, postačí jedna až tri šálky týždenne. Pri vysokom príjme by sa mohla dostaviť alergická reakcia. 

Alchemilka obyčajná

Narábajte s ňou opatrne! Aktívnymi látkami v alchemilke sú triesloviny, silice, horčiny, flavonoidy, éterické oleje, fytosteroly, kyselina salicylová, minerálne látky, vitamín C a mnohé ďalšie. Je účinná pri silnom menštruačnom cykle či popôrodnom krvácaní, zmierňuje poranenia po pôrode, spevňuje podbrušné svalstvo.

No počas tehotenstva sa neodporúča, predovšetkým počas prvého trimestra, pretože môže spôsobiť predčasné kontrakcie. Užitočná môže byť od ukončeného 36. týždňa tehotenstva, keď potrebujeme pomôcť dieťatku na svet. Alchemilku však znova vylúčte počas dojčenia, môže zastaviť tvorbu mlieka. 

Petržlenová vňať

V našich končinách je obľúbenou bylinkou a pomerne typickým ochucovadlom, no počas tehotenstva Vám táto nenápadná bylinka môže spôsobiť vážne komplikácie. Bežne sa využíva na vyvolanie menštruácie, nadmerným použitím by ste si mohli spôsobiť prerušenie tehotenstva. Vyhnite sa jej predovšetkým počas rizikového tehotenstva.  

Škorica

Škorica v tehotenstve je kontroverznou témou a názory na jej použitie sa rôznia. Voňavá korenina je známa pre svoje antibakteriálne a protizápalové účinky a tiež vďaka vysokému obsahu antioxidantov. V malých množstvách je škorica počas tehotenstva bezpečná. Môžete si ňou trošku ochutiť obilnú kašu či jogurt.

Aj počas tehotenstva pomáha regulovať krvný tlak, uľavuje od nevoľnosti či pomáha regulovať gestačný diabetes. Pravidelné používanie vo veľkom množstve sa však neodporúča. Vyvarujte sa predovšetkým škoricového oleja a dbajte na kvalitu použitej škorice. Nadmerné používanie škorice v tehotenstve zvyšuje riziko predčasného pôrodu. 

U budúcich mamičiek trpiacich kardiovaskulárnym ochorením sa odporúča príjem škorice úplne minimalizovať, vzhľadom k tomu, že riedi krv a môže spôsobiť zvýšenú krvácavosť. 

Mäta

Konzumujte ju opatrne počas prvého trimestra. Prekrvuje maternicu a pri častom a nadmernou používaní môže vyvolať kontrakcie. Naopak nápomocnou môže byť pri nevoľnostiach a žalúdočných ťažkostiach či zlom trávení.

Šípky

Obľúbenými sa stali predovšetkým pre vysoký obsah vitamínu C, ktorý priaznivo pôsobí na imunitu a tak pomôže nielen budúcej mamičke, ale aj dieťatku. Najúčinnejší je čaj z nazbieraných celých plodov. Pokojne si môžete užiť šálku šípkového čaju denne, počas tehotenstva je absolútne bezpečný. 

Okrem spomenutých byliniek existuje obrovské množstvo ďalších bylín, ktoré majú rozmanité účinky počas tehotenstva. Môžu byť liekom i škodlivinou. V prípade, že nie ste istá ako s bylinkami a čajmi v tehotenstve zaobchádzať neexperimentujte a opýtajte sa odborníka. Napríklad v jednej z našich 20. kliník v rámci celej SR. 

Teší nás, že sa Vám článok páčil a prečítali ste ho až dokonca. Ako odmenu, sme Vám odomkli prémiovú výhodu klubu Mama a ja a to 45 minútovú konzultáciu s výživovým špecialistom NUTRIADAPT v hodnote 35€ zadarmo. Aktivujete ju kliknutím na: Chcem využiť odmenu

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: